Door ondernemers

Lekker lokaal!

  • Geschreven door Jolien van Es
  • Leestijd Leestijd 8 minuten
  • Home 687 x bekeken

No Peanuts wil het eten van minder vlees bevorderen, door meer gevarieerde maaltijden aan te bieden. In onze gerechten spelen groente altijd de hoofdrol. Het vlees is extra en komt van boeren uit de directe omgeving, bij wie het dierenwelzijn het aller belangrijkste is.

Natuurderij Keizersrande is een modern biologisch dynamisch landbouwbedrijf. De bedrijfsvoering is gebaseerd op het beheersconcept ‘Boeren voor Natuur’ en staat in dienst van de ontwikkeling van de natuur en het landschap van het gebied. Daarbij wordt gestreefd naar een gesloten kringloop, waarbij bijvoorbeeld de granen uit de akkerbouw en de grassen van de weidelanden gebruikt worden als voedsel voor het vee, die dan weer zorgen voor bemesting van het gebied. Door het open karakter van Keizersrande weet je precies waar je voedsel vandaan komt. Zo beleef je als consument en bezoeker als het ware de hele voedselkringloop op de Natuurderij, hiermee bevorderen ze bewustzijn en betrokkenheid bij het bedrijf.

Op Keizersrande houden ze M.R.IJ koeien. Dit is het oude Maas Rijn IJssel ras. Dit ras is bij uitstek geschikt voor de omgeving omdat het goed kan omgaan met het ruwvoer uit de uiterwaarden. Ze worden Biologisch Dynamisch gehouden, dit betekent onder andere dat alle koeien hun horens mogen houden, de kalfjes blijven bij de moeder in de kudde, ze staan zoveel en zo lang mogelijk buiten in het gras en als het echt te koud wordt en er niet meer voldoende gras is, mogen de dieren binnen in een ruime potstal.

Zelf eet ik bewust weinig vlees. Na jaren heen en weer geschommeld tussen wel/geen vlees voor mijn gezondheid, geen vlees voor het milieu en veganistische voor dieren welzijn. Ben ik op een punt aanbeland dat ik eens in de twee weken een stukje vlees eet, het liefst Biodynamisch en van herleidbare afkomst, vlees van Keizersrande onder andere. Hier voel ik me goed bij.

Let’s (m)eat wisely!

Bedenk dat jij een krachtige stem hebt met wat je eet of kiest niet te eten. Je hebt de keuze een wereld zoals jij haar graag zou zien te ondersteunen. Ook jij kan bijdragen aan een betere wereld en meer dierenwelzijn. Daarnaast is bewust eten, ook nog eens veel lekkerder, want je eet met je hart en hoofd tegelijk.

In deze verwarrende wereld met zoveel meningen en visies is voor jezelf denken het moedigste wat je kunt doen.

Als jij oprecht en met een goed gevoel achter jouw eigen beslissing kunt staan is dat prachtig!

De super lekkere Keizersronde kaas (zelfs demeter gecertificeerd) is ook te koop bij Kaashandel de Brink en Ekoplaza Deventer. Ze laten zelf de koeien slachten. Het vlees wordt verpakt, ingevroren en in de self-service winkel op het erf verkocht. Wil je direct klant worden bij Keizersrande, dan moet je je eerst aanmelden, stuur een mailtje naar of bestel via no Peanuts.

koeien
koeien

Gevulde Bataat met Rundergehakt en DIY Hummus

Voor wie het BBQ seizoen alweer een beetje mist, is er altijd nog de oven. De zoete aardappel gaan we poffen en vullen met het (h)eerlijke gehakt van de biologisch dynamische boerderij Keizersrande. Met zelfgemaakte hummus, want dat is sowieso het lekkerst, en verse peterselie. Dat wordt smullen!

Gevulde Bataat
Gevulde Bataat

Zoete aardappel is geen familie van de aardappel, ze behoren tot de windefamilie. Een zoete aardappel bevat in tegenstelling tot de gewone aardappel die zetmeel bevat, inuline en dit verteert langzamer dan zetmeel en daardoor goed om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Meestal vind je de oranje variant in de winkel, maar er is bijvoorbeeld ook een paarse versie, deze is wit van binnen met een donkerpaarse schil. Qua voedingswaarde zijn ze vrijwel gelijk, echter bevat de oranje bataat het meeste betacaroteen en dat is belangrijk voor je zicht, botten, huid en tandvlees. Zoete aardappelen zijn rijk aan vezels en bevatten veel ijzer, calcium en selenium. Bovendien een goede bron van vitamine B en C, de betacaroteen wordt in je lichaam omgezet in vitamine A.

Wat heb je nodig voor 4 personen;

  • 4 grote zoete aardappels
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 paprika's
  • 1 ui
  • verse peterselie
  • boter of olie, om in te bakken
  • chili vlokken
  • peper en zout

Voor de hummus;

  • blik kikkererwten
  • teentje knoflook
  • halve citroen
  • extra vierge olijfolie
  • komijnzaadjes
  • beetje tahini (sesamzaad pasta)
  • gerookte paprikapoeder
  • peper en zout

Let’s cook;

  1. Verwarm de oven op 200ºC
  2. Schrob de zoete aardappels goed schoon, dep ze droog en rol ze samen met een scheutje olijfolie in een stuk aluminiumfolie. Leg ze in de oven voor zeker 20-30 minuten.
  3. Zorg dat het gehakt goed ontdooid is als je het gaat gebruiken. Snij de ui heel fijn en verhit een beetje boter of olie in een koekenpan. Bak de ui met een snufje zout totdat deze glazig wordt, voeg dan het gehakt toe en desgewenst wat chili vlokken, rul het gehakt tijdens het bakken (zodat het allemaal kleine stukjes worden). Haal ondertussen de zaadlijsten uit de paprika en snij in kleine blokjes. Doe de paprika bij het gehakt in de pan en bak mee, ongeveer tot 10-15 minuten.
  4. Als het gehakt gaar is en de groente zacht zet je het vuur uit. Proef en voeg naar smaak wat peper en zout toe.
  5. Prik met een vork in de zoete aardappel of deze al helemaal gaar is, laat anders nog even in de oven liggen. Wanneer ze helemaal gaar zijn, pak je ze uit de folie en snij over de lengte door. Vul de aardappel met het gehaktmengsel, schep er hummus op en decoreer met verse peterselie.

Hummus
Spoel de kikkererwten goed af en doe ze in een keukenmachine, blender of maatbeker (voor de staafmixer). Pel de knoflook en doe deze bij de kikkererwten. Wanneer je komijnzaad erdoor wilt doen, kun je deze even kort roosteren (totdat ze geuren).Voeg een grote eetlepel tahini toe. Pers de halve citroen uit en het sap mag er ook bij. Pureer het geheel en voeg langzaam, beetje bij beetje wat olijfolie toe totdat het een mooie smeerbare structuur heeft. Als je het lekker vindt kun je aan de hummus wat gerookte paprikapoeder toevoegen, peper en zout.

Eet smakelijk!

Zie hoe gemakkelijk lekker en gezond koken is, it’s Peanuts!

Side note; uiteraard kun je voor de hummus ook zelf de kikkererwten koken, de smaak zal intenser zijn. Laat de droge kikkererwten 8 uur weken in koud water met een eetlepel appelazijn of citroensap. Dit zorgt voor een kortere kooktijd en de stof die in de droge erwt zit om te voorkomen dat er een plantje uit groeit, wordt gedeactiveerd. Spoel de kikkererwten goed af na het weken en zet op het vuur met voldoende water en wat zout. Laat zachtjes koken voor 45 tot 60 minuten totdat ze gaar zijn.

noPeanuts vindt dat eten duurzamer, voedzamer en eerlijker kan zijn. Doordat we lokaal inkopen en samenwerken met boeren, ondernemers en kleine producenten, die we kennen, kunnen we jou het beste uit onze regio bieden. Het enige wat je hoeft te doen is kiezen wat je lekker vindt. Elke week keuze uit 5 verschillende maaltijden, ook Vega en zelfs Vegan, met groenten in de hoofdrol. Wij zorgen ervoor dat het bij jouw thuis wordt afgeleverd. Zo is lekker lokaal eten verrassend dichtbij! Kijk op www.no-peanuts.nl

Geschreven door Jolien

Hallo Deventer! Ik ben Jolien en eigenaar van dé lokale maaltijdbox service in Deventer, no Peanuts! Uit onze directe omgeving komt zoveel mooi voedsel, maar we weten het niet altijd te vinden. Daarom haal ik het beste eten van lokale boeren en kleine producenten naar jouw keuken, waar jij er heel gemakkelijk iets lekkers van kan koken. In dit blog vertel ik je waar je moet zijn als je ook meer lokaal wilt eten en geef ik je graag wat inspiratie voor op jouw bord!