Tips van de VVV

Een kijkje achter de schermen

  • Geschreven door Bram Janssen
  • Leestijd Leestijd 6 minuten
  • Home 2190 x bekeken

Evenementen, de meeste mensen zijn er dol op, vooral degenen die plaatsvinden in de buitenlucht laten de stad op een bepaalde manier bruisen. Je ziet als bezoeker natuurlijk altijd de voorkant van een festival, activiteit of een evenement, maar ik neem je graag mee voor een kijkje achter de schermen. Nieuwsgierig? Lees dan verder!

Allereerst zal ik mij even voorstellen, ik ben Bram Janssen en alweer vier jaar werkzaam bij FACE. FACE is een onderdeel van de evenementenorganisatie dEVENTer, die de drie bekende festivals: de Boekenmarkt, Deventer op Stelten en Dickens, in Deventer organiseert. Bij deze ‘afdeling’ van dEVENTer, verhuren we apparatuur voor licht en geluid. Zo bouwen we een podium voor amateurgezelschappen en culturele evenementen. Overigens kunnen deze benodigdheden gehuurd worden door gezelschappen in de gehele provincie.

Per jaar heeft FACE ongeveer 100 verhuringen. Dit kunnen kleine en grote evenementen zijn. Waar je aan moet denken bij een klein event? Dat is vaak een uitvoering van een lokale dansgroep, een show van de fanfare of een optreden van een zangkoor, die bijgewoond wordt door zo’n 10 tot 20 personen. De amateurverenigingen die wij dus vaak onder kleine evenementen schalen, kunnen alleen de benodigdheden huren, maar kunnen ervoor kiezen om hier personeel bij te huren.

Qua apparatuur hebben we veel in huis om een podium te bouwen: bepaalde kleuren voor het licht en de spullen voor het geluid

Van elk weiland kunnen wij een theater maken!

Deze kleine evenementen in combinatie met de drie welbekende grote evenementen in Deventer, zoals eerder genoemd: Deventer op Stelten, Boekenmarkt en Dickens, maken mijn werk ook zo leuk. Bij elk event is een ander publiek aanwezig en daarmee is de insteek van mijn werk ook bij elk evenement anders. De mix zorgt ervoor dat het nooit saai is, al is een evenement dat bij uitstek al nooit natuurlijk!

Deventer Boekenmarkt
Deventer Boekenmarkt

Het leukste grote evenement van Deventer, vind ik toch Deventer op Stelten. Het is zo groot, dat er naast het vaste team, veel vrijwilligers mee werken. Dat is zo tof! We werken met z’n allen samen om iets geweldigs en spectaculairs neer te zetten. We zijn ver van te voren al druk met de voorbereidingen, dus je bouwt echt een band op met de groep.

Het voelt alsof we met één grote familie samenwerken.

Dit is dan ook mijn aanrader naar jullie toe om te bezoeken. Je ‘moet’ Deventer op Stelten eens bijwonen. Dit festival is altijd het eerste weekend van juli in de binnenstad van Deventer. Waarom ik dit event aanbeveel? Het buitentheaterfestival biedt een breed aanbod van de mooiste acts, allen van hoogstaande kwaliteit buitentheater.

Werken tijdens Deventer op Stelten

Tijdens, nou eigenlijk beginnen we gemiddeld een maand van te voren al met alle voorbereidingen. Dit is namelijk de periode waarin we de riders van een act ontvangen. Wat dit is? Een rider is in de theater- en muziekwereld een lijst van beschikbare voorzieningen die een artiest wenst of eist om zijn optreden mogelijk te maken. Uit deze riders, dit zijn er vaak een stuk of vijftien, maak ik een selectie, voor mij gelden namelijk vooral de wensen en eisen op het gebied van techniek. De benodigdheden bespreek ik met de artistiek bestuurder van dEVENTer en waar nodig huren wij extra spullen.

Iets wat ook ver van te voren onderzocht moet worden, is of de locatie, waar de act gepland staat, ook al geschikt is voor deze act. Hierbij moet je denken aan paaltjes of andere wegversperringen, drempels en de ondergrond op zichzelf ook. We hebben namelijk wel eens een parade door de stad gehad, dus die moet wel de ruimte hebben om zich door de stad te kunnen wanen.

De maandag voor het festival begint De festivalkriebels beginnen al te komen, het is bijna zover! Vanaf vandaag helpt een grote groep vrijwilligers, voornamelijk van de plaatselijke scouting vereniging, met het opbouwen van de locaties. Op elke locatie komt een omkleedtent voor de theatergezelschappen, in deze tent zetten we de spullen waar ze om vroegen neer. Dit is een mega klus, we zijn er vaak tot en met woensdag zoet mee.

Donderdag We staan nu aan de rand van de aftrap van het festival, voor de genodigden dan. Elk jaar is op donderdagavond de opening voor de uitgenodigde gasten en voor het Rode Kruis Deventer. Mensen die minder mobiel zijn, kunnen zo ook genieten van het festival. Donderdag staat dan ook in het teken van het aanpassen van de podia en tribunes voor (m)in(der)validen. Als de voorstelling die avond begint, zijn wij achter de schermen druk in de weer met trafficsupport voor de terugweg van onder andere de touringcars. Tijdens de voorstelling zijn we minder druk met de techniek, veelal hebben de gezelschappen hun eigen technici mee.

Ad hoc klussen zijn er uiteraard het hele weekend.

Lampje ergens vervangen, podia verzwaren, kabels toevoegen. Dat speelt het hele weekend.

Vrijdag Klokslag half 9 ben ik in de stad. Datgene dat we gisteren hebben afgesloten met hekken, omdat je er ’s nacht niet mag komen, moet nu weer bereikbaar gemaakt worden. De dag begint met een ware work-out van hekken sjouwen.

Vrijdag avond tot en met zondag middag ’s Avonds barst het spektakel los. Vanaf nu ben ik vliegende keep, mijn taak is nu om alle problemen, die zich voordoen, op te lossen. De portofoon is dit weekend heilig, maar niet voor huishoudelijke mededelingen ????! Eigenlijk loopt alles volgens het draaiboek, maar een spontane klus komt altijd voor!

Zondagmiddag Rond een uurtje op 15.00 uur, zijn de acts aan de rand van het festivalterrein afgelopen. We beginnen rond die tijd ook met het afbouwen hiervan. Dankzij de vele vrijwilligers die zich inzetten, zijn we nog met veel man, maar verkijk je niet op het werk. We stoppen rond 19.30 uur met de eerste dag/middag afbouw en gaan dan gezamenlijk met de rest van de werknemers een hapje eten. Het is nu echt over.. dit is de afsluiter, van het festival dan. De afbouw is nog lang niet klaar, maar laten we eerst even proosten op een top weekend dat lekker verlopen is.

Maandag Al vroeg zijn we uit de veren, want vanaf vandaag gaan we ook de grote(re) locaties afbouwen. De hele afbouw van het festival(terrein) duurt ongeveer 4 dagen. Dan zijn de gebruikte spullen weer terug in de loods. Na deze dagen, gaan we de loods weer herinrichten en de gebruikte spullen opruimen. Ongeveer 1,5 week na het festival is alles weer ‘een beetje’ spik en span..

Enne, of ik wel eens iets geks heb meegemaakt tijdens een act? Nou zeker!
De act: ‘The Tube’ was in Deventer, dit is een act waarin een cilinder gevuld met water centraal staat. Alleen het water in Deventer was schijnbaar iets groener dan op de andere plekken in Europa, waar al had gespeeld. Hierdoor moesten we snel de cilinder met ander water vullen. Uiteindelijk hebben we water uit iemands huis gehaald, die was gelukkig niet zo groen!

The Tube
The Tube

Geschreven door Bram

Een geboren en getogen Deventenaar! Eerder al fan van de mooie evenementen hier voor de schermen, tegenwoordig mag ik achter de schermen live mee werken om de mooiste dingen in én rondom Deventer neer te zetten!