Door bewoners

Eropuit in het IJssellandschap

  • Geschreven door Jet Nieboer
  • Leestijd Leestijd 4 minuten
  • Home 8658 x bekeken

Oh Deventer wat ben je mooi! Hoe langer ik er woon, hoe mooier ik het vind! De stad én het landschap eromheen. En dan de IJssel….iedereen heeft zijn rivier maar ik, ik heb de IJssel (titel van een lied van Liselore Gerritsen). Stad en land versterken elkaar.

Ik ben wel een beetje bevooroordeeld. Ik geniet namelijk niet alleen graag ván het ‘IJssellandschap’, ik werk ook vóór IJssellandschap, een particuliere stichting met een Deventer geschiedenis van meer dan 750 jaar. De Stichting IJssellandschap beheert en beschermt 4300 ha, toch zo’n kleine 9000 voetbalvelden, vol natuur, bos, cultuurgrond, landgoederen, boerderijen en landbouwgrond in en rondom Deventer. Ik geef graag een aantal tips om lekker te kunnen genieten van de natuur rondom Deventer!

De voortuin van Deventer

Bolwerksmolen
Bolwerksmolen

Met het pontje naar de overkant van de IJssel of fietsend over de Wilhelminabrug naar de voortuin van Deventer, zo het IJssellandschap in. Linksaf richting Bolwerksweide met de houtzaagmolen, en landgoed ‘T Schol. Okay, eerst even langs het Deventer stadsstrand voor een drankje. Of ga bij het pontje rechtsaf naar natuurgebied De Ossenwaard. Een van mijn stadse favorieten. Je wandelt door het Worpplantsoen langs Stadscamping De Worp en natuurspeelplaats Woeste Willem zo de uiterwaarden in. De natuur binnen handbereik. Kijkend naar de wegvliegende vogels zie je de Lebuinustoren van Deventer op de achtergrond. Ook de bever houdt kennelijk wel van een beetje skyline, je ziet in ieder geval aan de sporen, zoals afgeknaagde wilgentakken, dat hij er regelmatig rond struint.
Op landgoed 'T Schol en door de Ossenwaard lopen mooie bewegwijzerde wandelroutes. Twee mooie rondjes, dichtbij de stad! De routes starten bij aankomst van het pontje op de Worp.

De Ossenwaard - Foto: Bram de Jong
De Ossenwaard - Foto: Bram de Jong

Op steenworp van de stad (wel even ferm gooien)

Keizersrande
Keizersrande

Logeer je in de stad en heb je zin in een klein fietstochtje langs de IJssel? Ga dan richting Landgoed Keizersrande. IJssellandschap heeft hier de Natuurderij Keizersrande in de uiterwaarden gebouwd, een biologisch-dynamische boerderij. Nou ja, boerderij, het is meer een natuurderij eigenlijk. Annette Harberink is hier de natuurboerin en je kan er ook vlees en eieren van eigen dieren kopen. Zie: www.keizersrande.nl Onderdeel van Keizersrande is ook landgoed Nieuw Rande. Een en al geschiedenis, gegoten in een nieuw jasje. Hier is van alles te doen: voor de sportievelingen zijn er mountainbike- en wandelroutes, kun je bootcampen op de beweegroutes. Voor de kinderen is er in het bos een toffe natuurspeelplaats met waterpomp (picknickmand mee!). Logeren, borrelen, vegetarisch eten of doe eens gek, trouwen, kun je bij Hotel Gaia gevestigd in het oude landhuis. Of boek de pipowagen of een prachtig appartement De Kleine Wildenberg (leuk met kids!). Kamperen kan prima bij boerderijcamping Zuidvelde aan de Randerstaat in Diepenveen. Als je zelf wilt koken, ga dan langs Biologische tuinderij De Oosterwaarde voor kakelverse seizoensgroenten. Nog puf in de benen, fiets door naar Kasteel de Haere. Niet alleen een prachtige plek met park, wandelgebied en horeca beneden (vr,za,zo geopend voor de aanwaaiers), de bunkers van de IJssellinie (info: www.ijssellinie.nl) in de achtertuin maar ook het kantoor van IJssellandschap op de eerste verdieping (ja, ik had het slechter kunnen treffen).

Jet Nieboer op Landgoed De Haere
Jet Nieboer op Landgoed De Haere

De echte zwerver

Jachthuizen De Oostermaet
Jachthuizen De Oostermaet

Maar goed, heb je echt de tijd… ga dan vooral verder zwerven. Dorpen als Diepenveen, Lettele, Okkenbroek horen bij de gemeente Deventer en hebben hun eigen bijzondere Sallandse kenmerken (en humor! Kijk hier maar eens). De dorpen en hun bewoners ontvangen je hartelijk. Zoek de rust op van landgoed De Oostermaet bij Lettele, een oud jachtlandgoed met heel veel rododendrons waar het wild onder kan schuilen (mooi in mei/juni!). Kamperen op natuurgroepskampeerterrein de Oostermaet, of verblijf met je gezin of een vrolijke groep vrienden in de bijzondere jachthuizen van www.inhethuisvan.nl. Ook in dit natuurgebied kan je los op de mountainbike of je wandelschoenen. Ach, en dan heb je nog bij Bathmen, landgoed Oxe met een heuse dasmobiel, het oude landgoed de Kranenkamp waar Klooster Sion staat en de Kraanvogels vroeger een rustpauze namen, …. Kortom kom maar gauw eens terug, koop alle Hazepadwandelboekjes in een keer zodat je op ieder landgoed de bewegwijzerde wandelroutes kunt volgend, fiets de verhalenfietsroute van IJssellandschap en GENIET!

Zie hier de 750 jaar geschiedenis van IJssellenadschap en neem vooral ook een kijkje op: www.ijssellandschap.nl

Geschreven door Jet

Als ruim 12,5 jaar werk ik vol passie voor de Stichting IJssellandschap. Behouden, beheren en beschermen van landgoederen, dat doet Stichting IJssellandschap met het landschap rondom Deventer. Maar ook ontwikkelen, zodat het meegaat met de tijd.