Door ondernemers

Street Art Streets Murals

  • Geschreven door Egbert.EGD
  • Leestijd Leestijd 9 minuten
  • Home 23234 x bekeken

Artiesten in straatkunst, zoals de welbekende graffiti, ontwikkelen zich met hun rollers en spuitbussen de laatste jaren tot ware kunstenaars. In Deventer zijn diverse kleurrijke murals, oftewel muurschilderingen, aangebracht op verrassende plekken.

Street Art Streets Mural - Hof van Adwaita
play video

Egbert.EGD, ondernemer in het creatieve vak

Egbert.EGD
Egbert.EGD

Ik ben een echte Deventenaar. Ben er geboren, opgegroeid én heb me hier gevestigd met zowel mijn bedrijven als mijn gezin. Met mijn bedrijf Egbert.EGD verzorg ik sinds 2010 diverse creatieve diensten en kunsten. Zo maak ik met tape en spuitbussen Tape Art en Stencil Art schilderijen en muurschilderingen. Tevens verzorg ik diverse workshops in deze straatkunsten.

Creativiteit, enthousiasme en flexibiliteit zijn thuis ook verweven in ons gezin met zoon en dochter. Ik en mijn geliefde Laurien zijn beiden zelfstandig ondernemer en opende in 2019 samen een nieuwe locatie voor bijeenkomen van grote groepen genaamd PUNT in het Havenkwartier in Deventer.

Street Art Streets Murals

Het initiatief Street Art Streets is in Deventer volop in ontwikkeling. Samen met Mano Scherpbier, project- en interimmanager voor maatschappelijke en culturele projecten, zullen wij de komende jaren minimaal 50 murals creëren op verrassende plekken in de stad. Murals is het engelse woord voor muurschildering en wordt veel gebruikt als omschrijving voor straatkunst, zoals de welbekende graffiti.

Straatkunst artiesten hebben zich de afgelopen jaren zo ontwikkeld met spuitbussen en rollers dat ze gezien worden als ware kunstenaars.

Over de hele wereld worden straatkunst artiesten uitgenodigd om murals te maken, in diverse kleurrijke culturele steden. Nu ook in Deventer!

Street Art Mural Route

De aanwezige murals in Deventer zijn allemaal gecreëerd in de openbare ruimte en dus vrij toegankelijk om te bekijken en bewonderen. We beginnen onze route in de binnenstad van Deventer. Op de fiets kan je in een ongeveer een dik uur onderstaande murals bekijken, als je doorwandeld ben je ruim 1,5 uur onderweg.

Hof van Adwaita

Hof van Adwaita
Hof van Adwaita

Het Hof van Adwaita is een verrassend hofje in de binnenstad met toegang via de Assenstraat. In het Hof van Adwaita heeft straatkunstenaar GOMAD in 2020 een in het oog springende mural gemaakt. In het kunstwerk staat de naamgever van het Hof, de dichter Adwaita, centraal. Hij wordt omgeven door flora en fauna uit een Indiase filosofie (Brahmanisme), waardoor hij zich liet inspireren in zijn gedichten.

Hoek Kleine Overstraat/ Treurnietsgang

Hanze Mural
Hanze Mural

Loop vanaf het Hof van Adwaita naar Kleine Overstraat 17, op de zei-gevel in de Treurnietsgang vind je een Hanze Mural gemaakt door schilderscollectief "De Strakke Hand" als onderdeel van de #discoverhansa een Fietsroute die langs 14 Hanzesteden gaat waar allemaal hanze mural zijn ter ere van het Hanzejaar in 2023. In deze mural zie Deventer als een typische marktstad. In de middeleeuwen vonden er jaarlijks ruim 5 jaarmarkten plaats in de stad. Op deze marktkraam zie bijvoorbeeld de stokvis & kruidkoek. De ondeugende jongen kan zich niet inhouden en neemt, onder het strenge oog van zijn moeder, alvast een aantal grote happen van de bekende Deventer Koek. Zie je ook dat de jongen een rood gele voetbal sjaal om heeft? Dit is de knipoog naar het heden in deze mural. In de achtergrond zie je het Bergkwartier met de Bergkerk. Leuk is ook dat de dame die is afgebeeld Deventernaar is en werkzaam is bij het VVV kantoor en de jongeman is haar zoon.

Spoorbrug

Spoorbrug
Spoorbrug

Als je op de fiets bent fiets dan nu naar de Spoorbrug trap aan het Zwartepad. De spoorbrugtrap halverwege de spoorbrug is beschilderd door Danny Rumbl. Hij heeft een zich laten inspireren door dit natuurgebied: de Ossenwaard, Aan de kant van de IJssel zie je een Kwartelkoning (boven) en porseleinhoen (onder). Aan de zijde van De Worp schiet een haas door de benen van een jongeman of vrouw, die in roze korte broek het gebied inloopt. Dit geeft de soms lastige combinatie van recreatie en natuurgebied prachtig weer.

Sluisstraat

Sluisstraat
Sluisstraat

Fiets (of als je lopen bent vanaf de Treinietsgang) naar Sluisstraat nr. 4. Op de zijgevel van dit pand staat de mural ter ere van het 1250 jarig bestaan van Deventer in 2018. Hij is gemaakt door Joren Josua. De kunstenaar wil graag dat je zelf kijkt, en er in mag zien wat je wil zien. Je zou er bijvoorbeeld in kunnen zien dat Deventer een arbeidersstad is. Je ziet twee haven- en industrie werkers, die druk in de weer zijn met vracht, in dit geval het raam van het pand. Aan de linkerkant zou je een oud stoomschip en een rood tandwiel kunnen zien, wat de industrie weergeeft. In het midden zie je een hoek van de haven met opspattend water, wat ook weer als een schip gezien kan worden dat de haven in vaart.

Emmastraat

Emmastraat - at work!
Emmastraat - at work!

Draai je om, en loop of fiets richting de Schippersflat, op het parkeerterrein aan de Emmastraat vind je een mural ter ere van 75 jaar vrijheid in 2020 gemaakt door kunstenaar Will-Yoow. Hij heeft onder andere twee vredesduiven gemaakt, die samen het symbolische lint dat om Deventer was gewikkeld losmaken en de weg naar vrijheid openen. Er is gekozen voor deze locatie nabij de Wilhelminabrug, omdat deze brug een grote rol heeft gespeeld in de oorlog. Deze mural is in de coronacrises gemaakt, daar is ook een kleine verwijzing naar in de muurschildering te vinden als je goed kijkt.

Bergsingel 4

Bergsingel 4
Bergsingel 4

Fiets of loop nu naar de BergSingel 4, daar maakte Studio Wonder een Mural voor de Sezora Expo. Sander uit Deventer liet zich inspireren door voorheen op deze plek fabricerende Senzora fabriek waar onder andere de Snoephartjes en Tiger pepermunt gemaakt werden. Ook wasmiddelen, soda en vele andere producten werden in vroegere jaren ontwikkeld in de fabrieken van Senzora. Vandaar de nieuwsgierige figuur en de fles die gevuld wordt. Gaaf ook hoe de vierkante raampjes in de muur zijn verwerkt in het ontwerp.

Mr. H.F. de Boerlaan 123

Mr. H.F. de Boerlaan 123
Mr. H.F. de Boerlaan 123

Fiets of loopt nu langs de IJssel richting het Havenkwartier en naar de locatie Mr. H.F. de Boerlaan 123. Onderweg kom je een klein project van mijzelf met een aantal buurtbewoners tegen ter hoogte van Pothoofd 181. Het project heeft de naam: IGotMyEyeOnYou.EGD. Het is gecreëerd om het wild plaatsen van vuilnis rond de afvalcontainer te voorkomen.

Op de zijgevel van het huis aan Mr. H.F de Boerlaan 123, heb ik het duo-tone portret Mr. H.F de Boer.EGD gemaakt van de naamgever van de straat. Hij was wethouder van 1913 tot 1923 in Deventer en was een pionier en voorvechter van het Havenkwartier, nu de creatieve broedplaats van de stad.

Scheepvaartstraat 7

Scheepvaartstraat 7
Scheepvaartstraat 7

In het Havenkwartier is meer street art te zien, maar de mural aan de Scheepvaartstraat 7 op onze Event locatie PUNT, gemaakt door I AM EELCO in 2019, licht ik natuurlijk graag uit. In de Mural kan je elementen van verleden en heden terug zien komen. Zo zie je rechts bovenin een vogel, dit zou kunnen verwijzen naar de creatieve broedplaats die het Havenkwartier is, en de jongen die tegen de boom aanzit zou een havenwerker uit het verleden kunnen zijn, of juist iemand die anno nu zijn vrije tijd besteed in het Havenkwartier. De dame naast de nieuwsgierige vos, zou een schippersvrouw kunnen zijn die over de haven kijkt of haar man al thuiskomt van zijn vaart.

Hanze Mural Treurnietsgang
Hanze Mural Treurnietsgang

Zutphenseweg 8

Zutphenseweg 8
Zutphenseweg 8

Fiets of loop naar de Zutphenseweg 8, daar vind je een mural op het S/Park terrein gemaakt door Johan Moorman. Dit is het voormalige AkzoNobel-terrein in Deventer en een plek met een veelbewogen geschiedenis. Molens, groei, brand, ondernemersgeest, de drie haringen, fusies, krimp, oorlog, slachtoffers: alles passeerde de afgelopen 180 jaar de revue. Nog altijd is dit een plek vol energie, een broedplaats voor nieuwe ideeën, nu onder de naam S/park. Juist daarom past deze Street Art Streets mural zó goed op deze plek.

Dit is het einde van de route, dit zijn de eerste murals, maar we blijven organiseren en creëren, volg het laatste nieuws op www.streetartstreets.nl

Tips:

  • Lees hier ook een artikel over de nieuwe muurschilderingen in de Sluiswijk!
  • Koop het Streets routeboekje met alle verhalen van en kaartje bij de VVV Deventer, Locatiepunt.nl of het Kunstenlab voor €3,-
  • Luister op Podcastegd.nl de "Street Art Streets in Deventer" podcast
  • Via de Izi-Travel App kun je een audiotour volgen langs de murals in Nederlands en Engels.
  • Vind nog nog meer Street Art murals in Deventer op: streetartcities.com/cities/deventer

Tips voor een bezoek aan Deventer buiten de bezichtiging van de murals

Ik adviseer iedereen die naar Deventer komt altijd even een wandeling langs de IJssel te maken, met een prachtig zicht op de Deventer Skyline. De mooiste skyline van de wereld wat mijn betreft!
Daarnaast ben ik zelf al jaren groot fan van het Havenkwartier, een bijzonder gebied waar oude industriële panden in gebruik worden genomen door moderne creatieve bedrijven, horeca en bewoners. Ook is er nieuwe verrassende architectuur te vinden en natuurlijk de haven die elke dag weer anders is, met vrachtschepen, vissers en prachtige watervogels. Een heerlijk plek om te werken en hopelijk ooit te wonen.

Winkel en horeca tips in Deventer

Burnside Skatepark
Burnside Skatepark

In het Havenkwartier aan de Sint Olafstraat 6 zit Burnside, de beste en gezelligste skateshop - èn skatepark - van de wereld. Zeker even binnenlopen.
In de Menstraat 35 in het bergkwartier vind je, vlakbij de befaamde Borstelwinkel, Mink-Koot Edelsmeden. Dit is een echte ambachtelijke edelsmid met de smaak van nu, en tevens mijn schoonouders.
Als je bij de mural van Sluisstraat 4 bent, neem dan even een kijkje binnen bij Harmen Swaak Jukeboxen en drink een drankje bij stadsbrouwerij Davo Bieren op Sluisstraat 6. En s’avonds ga je natuurlijk naar het Burgerweeshuis aan de Begijnenstraat voor een fijn concert of een drankje in het café.

Geschreven door Egbert.EGD

Ik ben een echte Deventenaar en met mijn bedrijf Egbert.EGD verzorg ik diverse creatieve diensten en kunsten. Zo maak ik met tape en spuitbussen Tape Art en Stencil Art schilderijen en muurschilderingen.