Door bewoners

Innovatief design in Deventer

  • Geschreven door Milou Daniëls
  • Leestijd Leestijd 5 minuten
  • Home 1114 x bekeken

Mensen die me een beetje kennen weten dat ik liefde heb voor design. Ik verzamel graag mooie spullen: vintage designmeubels, een bijzonder vormgegeven vaas, een grafische poster van een tentoonstelling in het Stedelijk Museum. Je zíet gewoon dat er in een goed ontwerp aandacht zit, dat het uniek is. Dat een creatieve geest er mee aan de haal is geweest en na lang zwoegen met dat ene ontwerp tevreden was. Die ontwerpen blijven mooi en zijn tijdloos. Dat is ook meteen de reden waarom een designstoel duurder is dan eentje van Leenbakker.

Mooie spullen

Nu is het niet zo dat mijn huis vol staat met Thonet’s, Kartell’s en Pastoe’s (I wish...).

Ik bedenk wel heel zorgvuldig of ik wat ik koop ook echt mooi vind.

En dat gaat zo ver, dat ik dat ook toepas op mijn keukengerei of schoonmaakspullen. Bijvoorbeeld als ik een stoffer en blik moet kopen. Of een vergiet. Het liefst is die niet van plastic, maar van mooi, stevig materiaal en leuk om naar te kijken. En het liefst werkt hij ook nog beter. Zo wordt die berg afwas op het aanrechtblad weer net iets minder storend ;)

Sinds ik in Deventer woon (inmiddels bijna 10 maanden), leer ik hier steeds meer ondernemers kennen. Een groot deel daarvan werkt in mijn vakgebied en is creatief ondernemer: fotograaf, interieurontwerper, grafisch vormgever, videograaf.

Iemand vroeg mij laatst: maar hoe zit het eigenlijk met Dutch Design in Deventer? Welk bekend ontwerp komt er uit jullie stad? Ik moest eerlijk bekennen dat ik geen idee had! Ik had nog niemand gesproken die een innovatief product of dienst had bedacht of ontworpen. En dus besloot ik op onderzoek uit te gaan.

De bekendste beddenfabrikant van Nederland

Auping
Auping

Het bekendste Deventers bedrijf dat bekend staat om zijn innovatieve ontwerpen, is natuurlijk beddenfabrikant Auping. In 1890 startten zij met het ontwerpen ziekenhuisbedden en sindsdien brengen ze voor de consument prachtige en duurzame bedden en toebehoren op de markt. Wist je dat Auping in 2020 het eerste circulaire matras zal lanceren?

Van bedden naar mondkapjes

Mondkampjes Auping
Mondkampjes Auping

Heel recent is Auping tijdens de Corona tijd een interessante samenwerking gestart met een ander innovatief bedrijf in Deventer: Panton Design. Om het dreigende tekort aan mond-neusmaskers in de zorg op te vangen, hebben Auping en Panton van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de opdracht gekregen om een mond-neusmasker te ontwerpen om zorgprofessionals te beschermen. En dus zal Auping zal zo’n 4 miljoen maskers gaan produceren. Het mooie is: dit alles om de zorg te ondersteunen en zonder het doel er winst mee te maken.

Innovatief voor de zorg

Panton
Panton

Maar wie of wat is Panton eigenlijk? Het bedrijf Panton ‘Ontwerpers voor de Zorg’is gevestigd in een oud stukje Deventer: De Muntengang. Met zo’n 15 man en vrouw sterk wil Panton de gezondheidszorg nóg beter maken. Doro innovatieve producten te maken in samenwerking met zorgprofessionals en patiënten. Een prachtig voorbeeld dat ik op hun website vind is bijvoorbeeld App.oe. Een slim shirt voor kinderen met astma. In het shirt bevindt zich technologie om te monitoren hoe het met het kind gaat. Dit is terug te zien op de indicators op het shirt en op een Ipad, waardoor het gemakkelijker is voor kinderen om te vertellen hoe het met ze gaat, voor ouders om te weten hoe het met hun kind gaat en voor zorgverleners om het ziekteverloop te monitoren.

Ook ontwerpt Panton digitale oplossingen voor de zorg, zoals apps en ontwikkelen ze betere processen door service design. Het is echt de moeite waard eens op hun website te kijken om te zien wat ze allemaal doen! www.panton.nl

Van Duitsland naar Eindhoven en via Londen naar Deventer

Wat verder in mijn zoektocht kwam ik uit bij 6’4″ design manufactory. Deze ontwerpstudio van Franziska Faoro zit in het Havenkwartier. Franziska is een industrieel ontwerper die zich bezighoudt met (product)strategisch advies en innovatieve ontwerpen voor consumenten elektronica. Ze heeft een indrukwekkend track record. Zo won ze in 2017 voor twee van haar effect pedals (voor het maken van effecten in muziek) die ze ontwierp voor Nexi een Red Dot Design award. De van oorsprong Duitse ontwerper woonde ook een tijd in Londen, waar ze bij Nokia de bekende Lumia 1020 ontwierp. Een zeer innovatief ontwerp. Toch verruilde ze de metropool voor Deventer en werd dol op de stad.

Haar woorden:

‘in Deventer kun je als een rockster leven, alleen ligt de kwaliteit van leven veel hoger. Ook hier haal je die perfecte hipster koffie zoals in een wereldstad, maar dan voor de helft van het geld en zonder in de rij te hoeven staan’. En tja, daar heb ik niks aan toe te voegen.

Leuk om weer eens wat dieper in deze branche te duiken. Ik was echt verrast dat deze mooie bedrijven in Deventer gevestigd zijn. Daar mogen we trots op zijn! Dit is nog zeker niet het eind van mijn onderzoek naar productinnovatie in Deventer. Welk innovatief bedrijf moet ik nog meer leren kennen?

Liefs,

Milou @deventerlocals

Geschreven door Milou

Hi! Ik ben Milou van @deventerlocals op Instagram. Regelmatig zal ik jullie meenemen door Deventer aan de hand van de leukste tips. Samen met mijn vriend Rutger en onze drie dochters zijn wij onlangs in Deventer komen wonen vanuit Zandvoort aan Zee. Wat er op mijn pad komt tijdens mijn kennismaking met Deventer ga ik hier met jullie delen.