Tips van de VVV

10x Dagje Uit in Deventer

  • Geschreven door Annelies Jasper-Knol
  • Leestijd Leestijd 5 minuten
  • Home 23140 x bekeken

Bezoek Deventer en omgeving en ontdek de mooiste plekjes! Deventer is een gezellige stad waar je altijd kunt genieten. Ontdek de beste tips voor een dagje uit!

Of je nu aan het winkelen bent of een wandeling maakt, in de stad is de historie altijd aanwezig. Deventer biedt ontzettend veel bezienswaardigheden en activiteiten. In combinatie met de gemoedelijke sfeer in het centrum is dat een goede basis voor een fijn dagje uit.

Op de eerste plaats is het heel interessant om het historische stadscentrum te bezoeken met haar vele monumenten. Maar er is veel meer!

Denk bijvoorbeeld eens aan het nationaal bekende Speelgoedmuseum Deventer, de kathedraal aandoende Lebuinuskerk met zijn imposante toren, het prachtige vernieuwende en tegelijk historische stadhuiscomplex, het oude handelshart van de stad: het Bergkwartier, het oudste gedeelte van de stad: het Noordenbergkwartier en nog veel meer.

En altijd is er weer de IJssel: de unieke ligging van de stad en haar omgeving aan de rivier. Een bezoek aan Deventer is zeker ook even uitrusten en genieten aan de IJssel. Met het voetveer ben je bovendien zo aan de overzijde, en sta je midden in een prachtig natuurgebied.

Wat mag tijdens jouw bezoek aan Deventer echt niet ontbreken?

1. Typisch Deventer

Deventer Koekwinkel
Deventer Koekwinkel

Bezoek de Deventer Koekwinkel en maak aansluitend een stadswandeling door het centrum, bijvoorbeeld door het oude handelshart van de stad: het Bergkwartier en stadsplein De Brink. Er zijn veel routes verkrijgbaar bij de VVV Deventer, bovendien vindt er dagelijks een stadswandeling plaats onder leiding van Gilde gidsen om 13:30 uur. Liever zelf op pad middels je telefoon? Download gratis de IZI Travel app en wandel één van de 5 stadswandelingen in Deventer middels je eigen telefoon.

2. Shop till you drop

Kom winkelen bij de vele eigenzinnige winkels in de stad en geniet tussendoor van een lekkere lunch bij één van de vele smakelijke adresjes. Deventer staat bekend om de vele kleinschalige winkels en bijzondere galeries, deze zijn een bezoek meer dan waard!

Winkelstad Deventer
Winkelstad Deventer

3. Maak kennis met de historie van Deventer

Bezoek Museum De Waag, Museum Geert Grote Huis en/of het Speelgoedmuseum en maak kennis met de historie van de stad middels diverse tentoonstellingen. Geniet tussendoor van een culinaire lunch of diner in een historische ambiance bij bijvoorbeeld Huis Vermeer.

4. Moderne kunst, buiten en binnen

Street Art Streets
Street Art Streets

Breng een bezoek aan de diverse musea, vele moderne kunstgaleries in de stad of het Kunstenlab, met avontuurlijke hedendaagse kunst in het Havenkwartier. Wandel ook eens langs de nieuwe murals in de stad (moderne muurschilderingen). Tussendoor een lekker hapje? Schuif aan bij Oscar in de Bieb, pak een fijn boek uit de kast van de bibliotheek en geniet van een huisgemaakt taartje of lunch tijdens het lezen.

5. Met kinderen?

Maak kennis met het Hanze verleden van de stad tijdens de Hanzespeurneus (verkrijgbaar bij de VVV) en beklim na afloop van de wandeling de toren van de Lebuinuskerk voor een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. Voor een lekker tussendoortje is Het Volkshuis een aanrader met kinderen. Hier toveren de medewerkers met een verstandelijke handicap de lekkerste biologische taarten, lunches en tussendoortjes op tafel. Ongewoon goed!

6. Boekenstad Deventer

Deventer is een boekenstad van oudsher, vanwege de belangrijke drukkers die hier gevestigd waren. Gedurende het jaar vinden er veel evenementen plaats in relatie tot het boek en de stad is rijk aan vele bijzondere boekwinkels en antiquariaten.

Deventer Boekenmarkt - IJsselkade
Deventer Boekenmarkt - IJsselkade

7. Aan de IJssel

Een bezoek aan Deventer betekent ook even ontspannen aan rivier de IJssel. Vaar met het pontje de stad uit en geniet regelmatig van concerten in het oudste stadspark van Nederland, het Worpplantsoen. Maak ook eens een wandeling in natuurgebied De Ossenwaard. Wil je genieten van een hapje en drankje met uitzicht op de skyline? Laat je culinair verwennen in het IJsselhotel of proef oosterse gerechten bij Meadow op het Stadsstrand.

8. Havenkwartier Deventer

Havenkwartier
Havenkwartier

Havenkwartier Deventer is een levendig, gastvrij, cultureel havengebied dat in een rap tempo aan het ontwikkelen en veranderen is. Dit gesleutel trekt een bont gezelschap van ondernemers, bewoners en bezoekers en maakt het Havenkwartier spannend en gevarieerd. In de historische Zwarte Silo vind je Fooddock, een bijzondere foodhal, met puur en eerlijk eten. De moderne kunst tentoonstellingen in Kunstenlab zijn sowieso altijd een bezoek waard. Loop vooral een keer op eigen gelegenheid door het gebied als het mooi weer is, en ontdek zelf de schatten van het Havenkwartier! Om een mooi overzicht te krijgen van het gebied is het boekje 100% Havenkwartier verkrijgbaar bij de VVV Deventer.

9. Eropuit!

Wil je liever iets ondernemen buiten de drukte van de binnenstad? Bezoek één van de vele landgoederen rondom Deventer en maak daar een fijne wandeling. Op Landgoed Rande zijn diverse wandelingen uitgezet en kun je bovendien genieten van heerlijke koffie met gebak, lunch of diner bij Hotel Gaia in het landhuis. Een wandeling op landgoed De Kranenkamp is ook een aanrader, breng dan ook gelijk een bezoek aan Klooster Sion en restaurant NuNu.

10. Sport en spel

De Scheg - IJsbaan
De Scheg - IJsbaan

Beleef een wereld van water en ijs in Deventer! Wordt het een bezoek aan het zwemparadijs, speelparadijs of de overdekte kunstijsbaan (oktober t/m maart)? Kom naar De Scheg in Deventer en je vindt dit alles onder één dak! Met ruim 20.000m² is De Scheg het grootste overdekte Sport- en Belevingscentrum in Gelderland en Overijssel. Kom plonzen, spelen en schaatsen en beleef met het hele gezin een compleet dagje uit!

Geschreven door Annelies

Als geboren en getogen Deventenaar heb ik een grote verbondenheid met de stad Deventer. Die passie en liefde breng ik graag over door anderen te inspireren met pakkende verhalen en karakteristieke beelden van Deventer. Door mijn werk bij de VVV Deventer / St. Deventer Marketing lukt het altijd weer om mensen enthousiast te maken, daar word ik nou blij van!