Dickens Festijn

De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie op zaterdag 14 en zondag 15 december in Deventer. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken.

Het Dickens Festijn is jaarlijks een groot succes en is één van de beeldbepalende evenementen van de Provincie Overijssel. Het Dickens Festijn in Deventer onderscheidt zich door het groot aantal optredens van acteurs en toneelspelers, van jong tot oud, koren, zangers en muzikanten en door de deelname van bewoners uit het Bergkwartier. U komt de acteurs en figuranten vooral op straat tegen, maar ook achter ramen of soms hoog op een dak. Dit alles maakt het festijn tot één groot ‘living outdoor- theatre’.

Daarnaast is er beide dagen een ‘Sing Along’ in de Bergkerk, waarbij alle deelnemers van 17.30 tot 17.45 uur samenkomen en ook bezoekers welkom zijn om de dag zingend af te sluiten.

Toegang en wachtrij

Het Dickens Festijn is beide dagen van 11.00-17.00 uur en wordt jaarlijks bezocht door ruim 125.000 bezoekers. De toegang is gratis. Wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd bij de ingang die kan oplopen tot 1,5 uur. Toegang is alleen mogelijk via de Keizerstraat (t.h.v. de Schouwburg). Bezoekers worden vanaf hier naar de ingang (t.h.v. de Walstraat) geleid.

Het Bergkwartier is gelegen in het centrum van Deventer. Het festijn vindt plaats in de Walstraat, Golstraat, Damstraat, Bergkerkplein, Roggestraat, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat. De geuren van punch en gepofte kastanjes, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het sfeervolle decor.

Dickens Walk

Naast het Dickens Festijn is er een audio-tour: de ‘Dickens Walk’ van 6 t/m 30 december (m.u.v. 14 en 15 dec. 2024).
Ervaar de boeken van Charles Dickens op eigen gelegenheid via een audio-tour. Luisteraars worden aan de hand van maar liefst 18 scénes, uitgebeeld op schilderachtige foto’s, meegenomen langs een selectie boeken van Charles Dickens in het sfeervolle Bergkwartier. De audio-tour is gemaakt in samenwerking met vele betrokken partijen rondom het Dickens Festijn, waaronder het Theaterschip, Volksonderwijs, LaTalenTia en fotograaf Charles Niël. Let op: tijdens het Dickens Festijn weekend is de audio-tour niet beschikbaar i.v.m. de drukte.

Deventer Kerststad

Deventer staat tijdens en rondom het Dickens Festijn in het teken van kerst met vele andere activiteiten; waaronder lichtjesroute, interactieve kerststal, kerstconcerten, kerstmarkt in de Grote of Lebuinuskerk en (kerst)markten op de Brink en Grote Kerkhof.

Openbaar vervoer en parkeren

Deventer is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het NS- en busstation Deventer is het slechts 3 minuten lopen naar het centrum. Het Dickens Festijn begint al op het NS station. Bezoekers aan het festijn worden verwelkomd door Christmas Carol Singers en Dickens-acteurs uit de beroemde boeken van Charles Dickens. Plan uw reis vooraf via de NS-Reisplanner of via www.ns.nl, of tel. 0900-9292.

Speciaal voor het Dickens Festijn is een pendeldienst ingesteld. Indien u met de auto komt, volgt u komende vanaf de A1 de borden naar een extra parkeerterrein, inclusief busvervoer naar het centrum. De pendelbussen rijden op 14 en 15 december van 8.30-18.30 uur (€15,- per auto, €13,- in voorverkoop via www.dickensfestijn.nl). In de Deventer binnenstad kunt u onder meer parkeren in de Centrumgarage (Op de Keizer 1, achter de HEMA, 24 uur per dag open). Gratis parkeerplekken zijn beschikbaar op het Saxion parkeerterrein, Berkelweg 1. Voor meer parkeerplaatsen rondom het centrum: volg de parkeerroute. Op het Pothoofd worden extra invalidenparkeerplaatsen ingesteld.

Fietsen kunnen gratis en bewaakt gestald worden bij het NS-station en de fietsenstallingen Op de Keizer (achter de HEMA) geopend van 8.45 tot 17.30 uur. Daarnaast kunnen fietsen onbewaakt gestald worden aan de het Lamme van Dieseplein, Gedempte Gracht en bij de Leeuwenbrug.

Organisatie

Het Dickens Festijn wordt georganiseerd door het Evenementenbureau dEVENTer in samenwerking met ondernemers en bewoners in het Bergkwartier, in het bijzonder de familie Strik. Het festijn is mede mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Nederlandse Spoorwegen, hoofdsponsor NV Bergkwartier en alle sponsoren van Deventer Evenementenstad.

Tip!

Charles Dickens Kabinet
Charles Dickens Kabinet

Het Dickens Festijn is alleen in december in Deventer, maar wist je dat Dickens het gehele jaar in Deventer te vinden is? Bezoek het Charles Dickens Kabinet op Walstraat nr. 20 en maak kennis met het leven en werk van Charles Dickens in een permanente expositie aan de hand van de collectie van Emmy Strik.
Het Charles Dickens kabinet is iedere zaterdag geopend van 12:00-16:00 uur. Meer info vind je hier.

Voor groepen is het mogelijk om het gehele jaar door een rondleiding te boeken in het Charles Dickens Kabinet en Kostuumatelier
Meer info vind je hier.

Meer informatie op: www.dickensfestijn.nl/