Fietsroute via de Hel naar de Hemel

 • Afstand 30,1 km
 • Duur 2:00
 • Locaties 20

Een mooie fietsroute over het platteland tussen Okkenbroek, Bathmen en de Holterberg. Langs buurtschap Helhuizen aan de rand van de Sallandse Heuvelrug en landgoed 't Hemeltje.

Onderweg zijn er diverse bezienswaardigheden en mogelijkheden voor een versnapering tijdens de route.

 1. Start: Café-Brasserie Nooit Gedacht

  Oerdijk 141, 7435 PJ Okkenbroek

  Een gezellige, dynamische ontmoetingsplaats in het prachtige dorp Okkenbroek, voor een drankje en een hapje. Een gekoeld tapbiertje aan de bar of op ons sfeervolle terras. Een gezellig adres voor een stop tijdens uw fiets-, wandel- of motortocht voor een kopje koffie met ambachtelijke appeltaart.

 2. Motormuseum Okkenbroek

  Oerdeijk 232, 7435 PL Okkenbroek

  In Okkenbroek is naast de kerk op het terrein van de smederij een schuur vol oude motoren te vinden. De verzameling motoren bestaat voornamelijk uit Europese motoren, variërend van alleen een roestig frame tot een in originele stijl opgebouwde motorfiets. Het museum is op afspraak te bezoeken (T 0570-551468).

 3. Fietsknooppunt 15

 4. Fietsknooppunt 5

 5. Fietsknooppunt 6

 6. Fietsknooppunt 7

 7. Rustpunt Zondagsschool Helhuizen

  Helhuizerweg 34, 7451 KD Espelo

  Aan de voet van de Sallandse heuvelrug is dit rustpunt opgericht op een plek waar vroeger de zondagsschool stond. In het rustpunt worden koffie, thee, cup-a-soup, fris en koeken verkocht. Als het weer goed is zijn er ook ijsjes. Ook is er een mogelijkheid om elektrische fietsen op te laden of om je banden op te pompen of te plakken.

 8. Helhuizen

  Helhuizenweg, Hellendoorn

  Helhuizen is een buurtschap in de streek Salland, deels in de gemeente Rijssen-Holten en deels in de gemeente Hellendoorn. Hel- heeft hier de betekenis van ´helling´ (van het Middelnederlandse helle, dat is ontstaan uit helde ´helling´), samengesteld met huizen ´nederzetting´.

 9. Fietsknooppunt 61

 10. Marinus Stevens Monument & Onderduikershut

  Haarlerweg, 7451 KH Espelo (Rijssen-Holten)

  Eerbetoon voor voortvluchtigen bij een Duitse razzia tijdens de tweede wereldoorlog. Op zaterdag 14 oktober 1944 werd een grote razzia gehouden in Salland, grofweg het gebied tussen Schalkhaar, Holten, Haarle en Heeten. Mogelijke aanleiding was een wapendropping voor het verzet in de voorgaande nacht, op Twents grondgebied.

 11. Fietsknooppunt 64

 12. Kinderboerderij Dondertman

  Meester Bosweg 5, 7451 KC Holten

  Dondertman staat bekend om haar grote dierenrijk! Ontmoet vrolijke geitjes, eigenwijze schaapjes en de lieve koe in de dierenweide. Verder zijn er vele vogelsoorten te bewonderen in de volières. De grote, overzichtelijke speeltuin biedt genoeg speelplezier voor kinderen t/m 8 jr. In de horeca is van alles te verkrijgen; van koffie, fris en ijs tot lunch en heerlijke burgers met patat. Info: www.kb-dondertman.nl

 13. Fietsknooppunt 68

 14. Fietsknooppunt 67

 15. De Diekerhookse Mölle De Hegeman

  Dijkerhoekseweg 22, 7451 LV Dijkerhoek

  De Hegeman is een korenmolen in de buurtschap Dijkerhoek ten westen van Holten. De molen werd in 1890 gebouwd, met gebruikmaking van een achtkant van een afgebroken molen uit de provincie Zuid-Holland. De molen is jaarrond te bezoeken. Tijdens de warmere maanden open op di-wo-do-vr-za 10:00-16:00 uur.
  Info: www.dijkerhoek.nl

 16. Fietsknooppunt 14

 17. Landgoed 't Hemeltje

  Hemeltjesweg, Bathmen

  ’t Hemeltje was een pleisterplaats en in de achttiende eeuw het landgoed van de burgemeester van Deventer. Het is een historisch belangwekkend landgoed, waar ook nu nog geschiedenis valt te ontdekken: een zandweg, de Oude Postweg, lanen en bospaden in geometrisch verband, houtwallen, de afwisseling van open veldjes en bos, een idyllisch vennetje, bijzondere beukengroepen en andere oude bomen.

 18. Fietsknooppunt 3

 19. Fietsknooppunt 4

 20. Fietsknooppunt 15