The Fly: spectaculair ‘Gesamtkunstwerk’ in de middeleeuwse Bergkerk Deventer

Van 4 augustus tot 17 september herbergt de eeuwenoude Bergkerk, midden in het hart van Deventer, een spectaculaire nieuwe expositie van kunstenaar Jan M Verburg. Middenin in de imposante kerkruimte hangt een reusachtige tent van ruim 21 meter hoog, gedrapeerd als een uitwaaierende rok. Een bijna futuristisch ‘Fremdkorper’ in een sobere middeleeuwse omgeving. Daarbinnen exposeert Verburg zijn meer dan 100 werken.

Daaronder een zogenoemde leporello (harmonicaboek) dat over een lengte van zo’n 80 meter richting de bezoekers zigzagt. Aan waslijnen hangen verder meer dan 100 grote doeken, die samen ook een duizelingwekkende variëteit tonen. Deze kleurrijke expositie heet “The Fly”, dit naar een beroemd gedicht van de Engelse dichter William Blake (1757-1827) met als kern de verwondering over de vraag waar het grote en het kleine, macro en micro, elkaar – door toeval? – raken en beïnvloeden.

Jan M Verburg is vóór alles schilder en tekenaar, maar zijn artistieke vleugels en verbeeldingskracht reiken veel verder dan dat. Net als Blake creëert hij zijn eigen fantasiewereld, gebaseerd op zijn dagelijkse individuele ervaringen en emoties. Een wereld van kleur, licht en geluid. Vandaar ook, dat hij in deze nieuwe expositie nauw samenwerkt met lichtkunstenaar Joeri Vermeulen en sound-scape-masters Sint Tseizer. De unieke combinatie van Verburg’s kleurrijke schilder- en tekenwerk in samenhang met de specifieke belichting en muziek in deze kerkelijke omgeving leiden tot een betoverend ‘Gesamtkunstwerk’.

De gekozen vorm van deze expositie vindt zijn oorsprong in Le Corbusier’s “Le poème électronique”, ontworpen voor het revolutionaire Philips Paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958. Nu, 65 jaar later, heeft Verburg een eigen nieuwe vitale vorm gevonden. Zijn vorige expositie, “The Gates of the Lost Paradise” , ruim twee geleden in de Grote Kerk in Lochem, trok vele tienduizenden bezoekers en boekte unaniem lovende recensies in de landelijke pers.

Entree: € 9,00 (vanaf 16 jaar).

Promofilm: https://youtu.be/lMZtenXh7C8