Eerste resultaten van hanze | art te zien op station Deventer

Wat gebeurt er als je kunstenaars vrij spel geeft in de schatkamer van Deventer Boekenstad? De Athenaeumbibliotheek en uitgeverij petrichor werken samen aan een bijzonder project: hanze | art - oude boeken nieuwe kunst.

In het kader van het Hanzejaar openen zij de schatkamers van Deventer Boekenstad voor verschillende kunstenaars. De eerste resultaten zijn vanaf 9 juni tot en met 1 september te zien in de voormalige restauratieruimte van het NS-station Deventer.

De eeuwenoude boekencollectie van de Deventer Athenaeumbibliotheek is dit jaar inspiratiebron voor vier gerenommeerde kunstenaars. Dichter/kunstenaar Maria Barnas, beeldend kunstenaar Rik van Iersel, sociaal kunstenaar/ideeëngenerator Domenique Himmelsbach de Vries en striptekenaar Marcel Ruijters bladerden door eeuwenoude handgeschreven boeken en bekeken de prenten van kunstenaars uit een ver verleden. Hun blik op de boekenschat is verrassend. Zij kijken op een geheel eigen en andere manier naar structuren, vormen en thema's dan bibliothecarissen, historici en lezers. En uit die manier van kijken ontstaan nieuwe kunstwerken, variërend van tekeningen en digitale kunst tot poëzie. Elk werk vertelt zo weer een eigen verhaal dat voortbouwt op het erfgoed van Deventer Boekenstad.

Expositie op perron 3 en 4
In januari deed de NS een oproep voor een tijdelijke invulling van de ruimte op perron 3 en 4. Initiatieven met het thema 'hanze’ konden aanspraak maken op de ruimte. Uit 25 inzenders werd dit initiatief van uitgeverij petrichor en de Athenaeumbibliotheek gekozen.

Tussen perron 3 en 4 is vanaf 9 juni het werk te zien van stripkunstenaar Marcel Ruijters die eerder boeken maakte geïnspireerd op middeleeuwse afbeeldingen. Zo maakte hij strips over het kloosterleven en over de middeleeuwse kunstenaar Jeroen Bosch. Voor dit project liet hij zich inspireren door de gedrukte en ingekleurde houtsneden in de Hortus Sanitatis en getijdenboeken uit de collectie. Op het station zijn twaalf tekeningen te zien samen met de reproducties van zijn inspiratiebronnen.

Organisaties
De Athenaeumbibliotheek is de schatbewaarder van het boekenerfgoed van Deventer Boekenstad. Ze zorgt voor de toegankelijkheid en zichtbaarheid van de beroemde collectie en stimuleert nieuwe vormen van gebruik.

Uitgeverij petrichor biedt kunstenaars uit uiteenlopende disciplines een podium in boekvorm waarbij het boek net zo goed een plaat of een animatie kan zijn. Met deze onafhankelijke manier van werken won zij in 2021 de Deventer CultuurTalent prijs. Beide organisaties hebben elkaar gevonden in hun grote liefde voor het tastbare boek.

Hanzejaar
Het project hanze | art - oude boeken nieuwe kunst is onderdeel van het Hanzejaar 2023. Tijdens het Hanzejaar 2023 vinden er in diverse Overijsselse steden tal van activiteiten plaats. In Deventer gebeurt dat onder de slogan What the H*nze?! en met het achterliggende thema: ‘Vanuit een rijke (Hanze)historie wordt de toekomst vormgegeven’. De Athenaeumbibliotheek en uitgeverij petrichor trekken samen op om het bijzondere erfgoed van Deventer Boekenstad onder de aandacht te brengen.

Toegang
De tentoonstelling is dagelijks gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van het station. Op gezette tijden zullen er kunstenaars aanwezig zijn. Hou de website bibliotheekdeventer.nl/hanzeart in de gaten voor nadere informatie.