‘Druk! Druk! Druk!’ is uit!

In november 2012 schreef grafisch ontwerper en illustrator Peter Kortleve uit Deventer zich onder de naam ‘Shortlife' in bij de Kamer van Koophandel. Niet wetende of het ondernemerschap hem zou passen, besloot hij om het in ieder geval een jaar te proberen. Inmiddels zijn we ruim tien jaar verder.

Veel meegemaakt, veel kennis gemaakt en uiteraard ook veel werk gemaakt. Kortleve grijpt zijn jubileum aan om met een prachtige hardcover een flinke reeks hoogtepunten te bundelen.

Wat eens begon als ‘gewoon een leuk boekje met wat hoogtepunten’ om het eerste jaar te vieren, groeide uit tot een jaarlijks terugkerende uitgave. Een klein A5 boekje met de hoogtepunten van het afgelopen jaar, inclusief een leuke ‘give-away’. Maar tien jaar lang zelfstandig professional, dwars door alle crises heen, vond Kortleve reden genoeg om eens groter uit te pakken en terug te kijken op die eerste tien bijzondere en ook bewogen jaren. Met gepaste trots presenteert hij in zijn boek ‘Druk! Druk! Druk!’ een indrukwekkend overzicht en een inkijkje van tien jaar als zelfstandig grafisch ontwerper en illustrator. Het bleek voor Kortleve een monsterklus te zijn, maar tegelijkertijd een prachtreis ‘down memory lane’. Waarbij zijn werk soms zelfs songschrijvers heeft geïnspireerd tot het maken van een lied.

Dankzij uiteenlopende tips en adviezen van diverse conculega’s, die hij ook in het boek deelt, heeft Kortleve zich weten te ontwikkelen tot een succesvolle zelfstandig ondernemer. Enkele woorden die in zijn geheugen gegrift staan, zijn: poen, plezier en prestige. Zelf voegt hij daar ook nog ‘passie’ aan toe. Bladerend door het boek zie je met recht het plezier, de passie en prestige in zijn werk terug.

Kortleve is sinds zijn opleiding aan het grafisch lyceum in Zwolle erg veel van zijn vak gaan houden. Van het ambacht. En van drukwerk. “Geweldig als er, na al het werk, iets tastbaars uit voortvloeit. Vers drukwerk ruikt lekker”, aldus Kortleve. “Hoe het papier voelt, werkt mee aan de beleving. Er worden meer zintuigen geprikkeld dan bij een website of een app. Vandaar ook de titel van dit boek.” Doordat ateliergebouw De Plataan, waar Shortlife een studio heeft, vorig jaar óók een 10-jarig jubileum vierde met een uniek en creatief festival, moest Kortleve de werkzaamheden voor zijn boek nagenoeg een jaar opschorten. Maar vandaag ziet zijn boek – na maanden werk, tussen de betaalde opdrachten door – eindelijk het licht.

Meteen kan er een flinke reeks bestellingen van de 150 exemplaren de deur uit. Via zijn website www.shortlife.nl/boek kan je direct bij de ontwerper een exemplaar bestellen, inclusief een genummerde zeefdruk en verstuurd in een eigen pakpapier. Tekenend voor de aandacht die Kortleve aan zijn werk besteedt. Hij is er maar druk mee.