Geert Groote Huis

Museum Moderne Devotie

Geert Groote (1340 - 1384) is de belangrijkste Deventenaar uit de geschiedenis. Tot ver buiten onze landsgrenzen is hij bekend als grondlegger van de ‘Moderne Devotie´. Deze vernieuwingsbeweging stond voor een persoonlijke beleving van het geloof en een eenvoudig en oprecht leven.

Tot op de dag van vandaag inspireren de ideeën van Geert Groote. Op de fundamenten van de eerste kapel van de Broeders van het Gemene Leven, gelegen aan het Lamme van Dieseplein, is daarom het Geert Groote Huis gebouwd en vertellen we zijn verhaal. Hoe hij tot zijn inzichten kwam, waarom hij kritiek had op de kerk en de samenleving en waarom zijn gedachtegoed nog altijd actueel is.

Laat u meenemen naar de tijd waarin de broeders en de zusters van het Gemene Leven samenleefden. Verken met behulp van Virtual Reality het Lamme van Dieseplein waar de volgelingen van Geert Groote ooit samenleefden. Met een Occulus Rift op uw neus gaat u terug naar het begin van de 16e eeuw.

Wat kunt u zien in het Geert Groote Huis?
De inrichting van het Geert Groote Huis is ingedeeld in 3 thema´s:

 1. Afkeer: In het café gedeelte ziet u een mobile waaraan afbeeldingen hangen die de 7 deugden en ondeugden uitbeelden, zoals hebzucht, gierigheid etc.
 2. Ommekeer: In de achterzaal wordt het leven van Geert Groote verteld. Wat vooral veel aandacht krijgt is het feit dat hij na een vrij losbandige jeugd, na een periode van ziekte, tot inkeer komt. Hij besluit zijn leven om te gooien en zich te wijden aan eenvoud en naastenliefde. De levensloop van Geert Groote wordt getoond in 6 kabinetten met teksten en afbeeldingen die iets vertellen over de tijd waarin Geert Groote leefde maar waarin ook parallellen getrokken worden met kwesties die nu spelen.
 3. Inkeer: De fraaie gewelven in de kelder van het Geert Groote huis vormen een rustpunt binnen de expositie. Laat hier de tijd even vertragen, neem afstand van de hectiek van alledag en ga zitten in één van de kloostercellen. Een moment van rust nodigt misschien wel uit tot nieuwe inzichten of misschien is er wel een ommekeer te vinden in uw eigen levensloop die verwant is aan die van Geert Groote?

Uw bezoek
Laat u gastvrij onthalen in het Geert Groote Huis door één van onze vrijwilligers. U bent vrij om op eigen gelegenheid het huis te ontdekken, maar u kunt ook altijd bij ons terecht met uw vragen en met uw wens om een toelichting.

Kenniscentrum Geert Groote
We beschikken over een ruime hoeveelheid literatuur betreffende Geert Groote en de Moderne Devotie. Deze kan ter plekke worden ingezien aan één van de tafels in onze bovenzaal.

Café
Ons café biedt u de ruimte voor een kopje koffie of thee of voor een glas frisdrank.

Winkel
In onze winkel zijn interessante artikelen te koop, zoals boeken en souvenirs.

Activiteitenkalender
Kijk voor onze activiteiten op www.geertgrootehuis.nl

Groepen/scholen
Het Geert Groote Huis kent mogelijkheden voor groepsbezoek. Groepen vanaf 10 personen zijn van harte welkom. Om in aanmerking te komen voor een groepskorting is het noodzakelijk om vooraf te reserveren. Het Geert Groote Huis is een prachtig decor voor het organiseren van lezingen en andere bijeenkomsten, gerelateerd aan (de tijd van) Geert Groote of de Moderne Devotie. Kijk op www.geertgrootehuis.nl voor meer informatie en voor de mogelijkheid om te reserveren.

Entree: € 7,50, 6 t/m 18 jr. € 3,50 p.p., kinderen t/m 5 jr. gratis. Museumkaarthouder: gratis

Groepen vanaf 10 personen (volwassenen) € 6,50 p.p. Groepen vanaf 10 personen (t/m 18 jaar) € 2,50 p.p.

Een stadswandeling Moderne Devotie met een groep reserveren?
Klik dan hier Themawandeling onder leiding van een gids.

Openingstijden

1 apr - 31 okt

maandag gesloten
dinsdag gesloten
woensdag 11:00 - 17:00
donderdag 11:00 - 17:00
vrijdag 11:00 - 17:00
zaterdag 11:00 - 17:00
zondag gesloten

1 nov - 31 mrt

maandag gesloten
dinsdag gesloten
woensdag 11:00 - 16:00
donderdag 11:00 - 16:00
vrijdag 11:00 - 16:00
zaterdag 11:00 - 16:00
zondag gesloten

Contactinformatie

Geert Groote Huis
Lamme van Dieseplein
7411LX Deventer

Voorzieningen

Type

 • Cultuurhistorie
 • Expositie
 • Religieus

Toegankelijkheid

 • Bruikbaar toilet
 • Elektrische rolstoeltoegankelijk
 • Er is een trap aanwezig
 • Invalidentoilet
 • Lichte helling
 • Lift
 • Rolstoeltoegankelijk

Wifi

 • Gratis Wifi