Maak kennis met de verscholen Kerk!

De Kerk van heel wat eeuwen geleden, fungeert nog steeds als onderkomen voor de Doopsgezinde Gemeenschap.

Orgel Net als in het Concertgebouw in Amsterdam werd ook hier een Maarschalkerweerdorgel geplaatst. Geheel in neorenaissance stijl. Het orgel wordt bijna wekelijks bespeeld. De akoestiek in de kerk is zo goed dat tegenwoordig geregeld concerten worden georganiseerd op deze bijzondere plek.

Orgel
Orgel

Glas in lood Het fraaie glas in lood rozetraam en de overige ramen zijn ontworpen door de kunstenaar Adolf le Comte. In dit ontwerp is de ‘neorenaissance stijl’ te herkennen. Het bijna magisch blauwe glas zorgt voor een hemels effect, zodra de zon er door schijnt. Verder zijn er in het glas in lood verschillende ornamenten te zien. Adolf gaf les in ornamentiek. Bijzonder is dat de kleurstelling van het glas in lood compleet is afgestemd op het interieur van de kerk. Zoals: bruin van de banken, het groen van de bekleding en de kleuren geel en blauw van de muurschilderingen.

Dit interieur is ontworpen door architect Kuiper, die jarenlang in dienst is geweest bij de beroemde Berlage en daar ook het ‘totaalontwerp’ heeft leren kennen. Origineel zijn de preekstoel, de kerkbanken, het orgel, de glas-in-lood ramen, betimmeringen en ook de koperen kronen uit 1915 zijn nog aanwezig. De muurschilderingen in de kerk zijn in Jugendstil uitgevoerd. Dat is bijzonder voor een kerk. Er loopt een speciaal project “Geef de Kerk Kleur” om deze muurschilderingen in ere te herstellen.

Rozetraam
Rozetraam

Albert Schweitzer De Penninckshoek bood tijdelijk ruimte aan het Albert Schweitzer Studiecentrum, daarom staat voor het pand een beeld van hem. Later verhuisde het centrum naar Amsterdam. Schweitzer was arts, theoloog /filosoof en musicus. Hij leefde van 1875 tot 1965 en kreeg in 1952 de Nobelprijs voor de vrede. Een van zijn bekendste quotes was ’Eerbied voor al het leven’. Hij richtte een ziekenhuis op in het Afrikaanse Lambaréné (in het huidige Gabon), waar hij als tropenarts werkzaam was. Schweitzer gaf enkele orgelconcerten in de Lebuïnuskerk in Deventer.

Gebeden veranderen de wereld niet, maar ze veranderen mensen en mensen veranderen de wereld”-Albert Schweitzer.

Albert Schweitzer
Albert Schweitzer

Samen vormen wij de kerk Vanwege de oliecrisis, te zien als een huidige energiecrisis, trok in 1973 de Remonstrantse gemeenschap in bij de Doopsgezinde gemeente. Uit die samenwerking ontstond een open vrijzinnig-christelijke geloofsgemeenschap. Ondanks verschillen van inzicht, delen alle gelovigen het gevoel dat hun samenzijn raakt aan de essentie van het leven. Het Penninckshuis is een plek waar je vragen mag stellen, waar mensen elkaar inspireren en naar elkaar omkijken. Je mag er zijn wie je bent, of je nu gelovig bent of niet. Vrijheid, tolerantie en speelsheid, zijn vanzelfsprekend. Op de zondagochtend is er (3 keer in de maand) om 10:00 uur een kerkdienst van ‘Geloofsgemeenschap Het Penninckshuis’ er is een folder voor meer informatie. De uitzending van de diensten zijn ook via de link te vinden.

Kerkzaal
Kerkzaal

Kerkzaal De kerk is op dit moment in het bezit van de NV Bergkwartier, maatschappij tot Stadsherstel en in het pand huisvest de VVV Deventer, Deventer Marketing en Evenementenbureau dEVENTer.

VVV Winkel
VVV Winkel