Centrum Moskee

De Merkez Camii

De Merkez Camii (Centrum Moskee) is in eerste instantie de gebedsruimte van moslims, die net als de kerk voor christenen midden in de gemeenschap staat. Meer en meer vervult de moskee naast zijn godsdienstige taak ook een sociale taak.

De moskee is tussen 2001 en 2003 gebouwd. Bureau Lema 5 verzorgde de architectuur. In de koepel hangt een vierhonderd kilo wegende paleizenkroon met 72 lichtjes in kristallen pegels.

Rondleidingen Centrum Moskee Deventer
Ben je nieuwsgierig naar wat er zoal binnen de muren van een moskee gebeurt? De Centrum Moskee biedt gratis rondleidingen aan voor mensen die graag iets meer wil weten over een moskee en waar deze precies voor dient. Tijdens een rondleiding bezoek je onder andere het gebedshuis en maak je kennis met de gebeden, rituelen en vele andere activiteiten die de moskee biedt. Ook krijg je als bezoeker alle vrijheid en gelegenheid om vragen te stellen.

De rondleidingen in de Centrum Moskee vinden plaats op iedere 1e zaterdag van de maand van 9.00 tot 13.00 uur. De rondleiding is gratis toegankelijk en je hoeft je niet vooraf aan te melden. Houdt wel rekening met de kledingvoorschriften in de moskee. Voor zowel mannen als vrouwen is het niet toegestaan de moskee in korte kleding te betreden en elke moskeebezoeker is verplicht zijn/haar schoenen uit te trekken bij het betreden van de gebedsruimte. De rondleidingen zijn toegankelijk voor zowel mannen als vrouwen, jong en oud. Je kan alleen, met familie of vrienden komen. Ook zijn er educatieve rondleidingen voor bijvoorbeeld scholen op andere dagen mogelijk.

Algemene informatie moskee
De kernfiguren uit de moskee zijn de voorganger (imam of hodja genaamd) en het bestuur. Deze besturen worden democratisch gekozen en zij vervullen op hun beurt een werkgeverschap voor de imam.

Behalve de gebedsruimte heeft de moskee nog andere ruimten als een ontmoetingscentrum, leslokalen en een bibliotheek. Hier komen mensen van verschillende leeftijd en achtergrond bij elkaar, ook buiten de gebedsdiensten om. Dus de moskee heeft naast de religieuze functie ook een sociale functie voor de gemeenschap.

In de moskee zijn duidelijke herkenbare afdelingen. Daarbij is de grote ruimte waar men samen bidt, de hal, de basis van de moskee. Dit noemt men ook wel ´sahn´ (de warmte).

Imam betekent degene die laat bidden, de leider die zich vooraan bevindt. Daarom moet de imam iemand zijn die binnen de geloofsgemeenschap het meest weet en de Koran het best kent.

De preekstoel
Aan de rechterkant van de gebedsnis bevindt zich de preekstoel met treden, de ´mimber´. Vanaf deze plaats wordt op vrijdag en op feestdagen een godsdienstige rede gehouden. Deze preek noemt men ´khutba´.

De oproep tot het gebed
De ´ezan´, de oproep tot het verplichte gebed noemt men dat wat vanaf een hoge plaats met luide stem zingend geroepen wordt tot de moslims in de omgeving, om hen te waarschuwen dat het tijd is voor het gebed. De toren waar vandaan de oproep tot het gebed gedaan wordt, noemt men de ´minaret´.

De galerij
Hoewel volgens de Islam vrouwen en mannen in dezelfde ruimte het verplichte gebed kunnen verrichten, is het de gewoonte geworden dat de vrouwen in de moskee in een, door een traliehek of gordijn gescheiden achtergedeelte of op de galerij bidden. Vanwege speciale bewegingen tijdens het verrichten van het gebed als het buigen voor de ´roekoe´ en het neerzinken in ´sadjdah´is het praktischer om in aparte gedeeltes te bidden, ook al is dit geen godsdienstige noodzaak.

De wasruimte
Tevens bevindt er zich in de moskee een ´abtesthane´een wasruimte. De naam komt van het woord ´abtest´. Dit is het benaming van het speciaal wasritueel voor het bidden. Iemand die het verplichte gebed wil verrichten, moet zich daarvoor eerst op een speciale manier reinigen.

Verplichte gebed
Het verplichte gebed wordt vijf keer per dag op de volgende vastgestelde tijden verricht: ´s morgens voor de zon opkomt; ´s middags, direct na het midden van de dag; in de namiddag, tegen de avond als de schaduwen twee maal langer zijn geworden; ´s avonds nadat de zon is ondergegaan; ´s nachts nadat de schemering is verdwenen. Op de kalender staan de tijden van de verplichte gebeden aangegeven.

Extra ruimtes
Onontbeerlijke afdelingen als het leslokaal, de bibliotheek, de ontmoetingsruimte en de kantine zijn ruimten die in een moskee niet kunnen ontbreken.

Contactinformatie

Centrum Moskee
Smyrnadwarsstraat 2
7413 BE Deventer

Voorzieningen

Toegankelijkheid

  • Bruikbaar toilet
  • Er is een trap aanwezig