Youth Hansa

Silke Zeeuwen en Mika Pater uit Deventer zetten zich in voor Youth Hansa, een internationale jongerenorganisatie van de moderne Hanze.

Ze zijn twintig jaar, studeren allebei op Hogeschool Saxion en zetten zich in voor een warme band tussen de Hanzesteden. Maak kennis met Silke Zeeuwen en Mika Pater, de Jeugdhanze (Youth Hansa) van Deventer.

Gaaf om zo'n lange geschiedenis met elkaar te delen

Wat is de jeugdhanze? Mika: “Een internationale jongerenorganisatie van de moderne Hanze. In de jaren tachtig besloten de Hanzesteden opnieuw en vrijwillig met elkaar samen te werken. Een keer per jaar worden de Hanzedagen georganiseerd. Dan komen vertegenwoordigers uit Hanzesteden samen om te netwerken en te kijken hoe we elkaar kunnen helpen, bijvoorbeeld op het gebied van toerisme.”

Silke: “Veel vertegenwoordigers zijn burgemeesters en wethouders. Een aantal steden heeft ook een jongerendelegatie. Wij zijn daar een van en houden de banden warm met jeugdhanze’s uit andere steden.”

Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Silke: “Tijdens de Hanzedagen hebben we het over serieuze zaken, maar we doen ook leuke dingen. Met de jongeren zijn we bijvoorbeeld gaan raften, hebben we een nieuwe gasfabriek bezocht of leerden we over duurzame voedselproductie.”

Mika: “Wij trekken los van de Hanzedagen soms ook op met jeugdhanze’s uit Duitsland. Dan leiden we elkaar rond in elkaars Hanzesteden en laten we de sporen uit die tijd zien.”

Waarom zetten jullie je hiervoor in? Mika: “Het is gaaf dat we zo’n lange geschiedenis met elkaar delen, dan is het zonde om die band niet warm te houden. Ik weet nog dat ik werd rondgeleid in de Duitse stad Lemgo en een tekst op een kerk zag. Mijn Duits is niet super goed, maar deze tekst kon ik gewoon lezen. Het was namelijk oud-Duits en dat lijkt veel op het Nederlands, omdat we vroeger zoveel met elkaar samenwerkten.”

Silke: “Toen Duitse jeugdhanze’s op bezoek kwamen volgden we in Oldenzaal een cursus Twents. De Duitsers waren daar gewoon beter in dan wij, haha. Het is leuk om te merken dat we meer met elkaar gemeen hebben dan je denkt.”

Meer informatie: www.hanse.org