Hanze | Art

Wat gebeurt er als je kunstenaars vrij spel geeft in de schatkamer van Deventer Boekenstad? De Athenaeumbibliotheek en uitgeverij petrichor bieden vanaf 1 mei 2023 zes verschillende kunstenaars uit verschillende disciplines exclusieve toegang tot de schatkamer van de Athenaeumbibliotheek.

Onder anderen Maria Barnas en Marcel Ruijters, Rik van Iersel en Domenique Himmelsbach de Vries resideren een maand in de Athenaeumbibliotheek en laven zich aan de bijzondere collectie. Na deze maand maken zij, geïnspireerd door deze collectie, nieuw werk. Door deze combinatie van oud en nieuw geven we het bijzondere erfgoed van de Athenaeumbibliotheek een nieuw perspectief!

Expositie en boek

Elke residentie wordt afgesloten met een expositie of evenement. Onder andere het perrongebouw in het monumentale station Deventer wordt hier voor gebruikt in de zomermaanden. Naast de exposities worden de residenties vastgelegd door Deventer beeldend kunstenaar Viorica Cernica. Hoewel ze zich momenteel toelegt op fotografie, varieert haar werk tussen kunst, grafisch ontwerp en fotografie. Viorica Cernica volgt de kunstenaars in de depots en zoekt hen op in hun ateliers om het werkproces van de makers vast te leggen voor een nieuwe publicatie.

Beeldende kunst, poëzie, proza, fotografie, muziek en vormgeving zetten de bijzondere collectie in een nieuw licht. Het boek wordt ook technisch gezien een samensmelting van oude en nieuwe technieken. Hanze | Art maakt de cirkel rond door dit nieuwe boek toe te voegen aan de collectie van de Athenaeumbibliotheek.

Rik van Iersel
Hij maakte duizenden foto’s van allerlei details (streepjes, vlekken, beschadigingen etc.) uit de boeken van de Athenaeumbibliotheek en verwerkte dat tot een intrigerende, kleurrijke, verrassende animatie.

Deze animatie wordt op 28 september vanaf 20:30 uur in MIMIK voor het eerst vertoond, voorzien van live muziek (elektronica, samples, klarinet en saxofoons) door Senga Etna, bestaande uit de kunstenaar zelf en Edward Capel. Tickets zijn hier te verkrijgen.

Update oktober
Inmiddels zijn alle kunstenaars in de afrondende fase van hun residentie. Marcel Ruijters heeft de afgelopen zomermaanden zijn werk geëxposeerd op station Deventer. Rik van Iersel heeft op basis van duizenden foto's van de collectie van de Athenaeumbibliotheek een eigen animatie gemaakt. Op 28 september en 7 oktober heeft hij deze animatie, met live muziek, getoond aan het Deventer publiek. Maria Barnas heeft op 7 oktober haar eerste werken voorgedragen. Domenique Himmelsbach de Vries heeft de afgelopen maanden gewerkt aan zijn eigen 120 beste ideeënbibliotheek. Op 1 september heeft hij samen met bezoekers en de vrijwilligers van de Bibliotheek Deventer deze ideeën getoetst.

Op de hoogte blijven?
Blijf op de hoogte van het project door de website van de Athenaeumbibliotheek, de social media kanalen van de Athenaeumbibliotheek en de website van samenwerkingspartner petrichor.

Over de organisaties
De Athenaeumbibliotheek is de schatbewaarder van het boekenerfgoed van Deventer Boekenstad. Ze zorgt voor de toegankelijkheid en zichtbaarheid van de beroemde collectie en stimuleert nieuwe benutting ervan. Petrichor (winnaar Deventer CultuurTalent prijs 2021) is een uitgeverij die kunstenaars en makers uit alle disciplines een podium in boekvorm biedt. Beide organisaties vonden elkaar in de liefde voor het boek.