Kantongerecht

Het fundament van het schavot is nog steeds zichtbaar!

Uniek in het voormalige kantongerecht is de aanwezigheid van de in 1802 gerealiseerde gevangeniscellen. Deze zijn niet alleen speciaal vanwege de nog geheel originele inrichting, maar ook vanwege de inscripties en muurschilderingen die zijn aangebracht door de gevangenen.

Het kantongerecht te Deventer staat tevens bekend als het Bouwershuis. Onderzoek in archieven gaf inzicht in het gebruik van de panden in de zeventiende en achttiende eeuw. De voorname familie Bouwer, waarvan bijna iedere generatie schepenen of burgemeesters voortbracht, bleek in die tijd de bewoner van het pand. In 1726 gaf Arnold Bouwer opdracht om de fraaie rococo stucplafonds aan te brengen die nu nog enkele van de vertrekken op de begane grond sieren. Het thema van de gerechtigheid is meer dan eens in het programma toegepast, wat vooral bijzonder is omdat het pand in 1802 werd aangekocht om als kantongerecht te dienen.

Het oude cellencomplex in de kelder is nog geheel intact en origineel aanwezig en aan de voorzijde van het pand zijn in de betegeling van de Brink nog hardstenen blokken zichtbaar, die als fundament dienden voor het vroegere schavot.

In de negentiende eeuw is het pand meer dan eens verbouwd. Dit betekende vooral een versobering van het interieur. In 1802 werden de zeventiende-eeuwse vensters in de voorgevel vervangen. Tijdens de restauratie van het exterieur in 1943 zijn vreemd genoeg schuifvensters aangebracht in plaats van kruisvensters die de gevel heeft gehad.

Het pand is pas sinds 2014 niet meer in gebruik als kantongerecht.

Openingstijden

maandag gesloten
dinsdag gesloten
woensdag gesloten
donderdag gesloten
vrijdag gesloten
zaterdag gesloten
zondag gesloten

Het kantongerecht is niet toegankelijk voor bezoekers. Doorgaans is het interieur enkel tijdens Open Monumentendag te bewonderen.

Contactinformatie

Kantongerecht
Brink 11, 12
7411BR Deventer

Voorzieningen

Toegankelijkheid

  • Er is een trap aanwezig
  • Handmatige entreedeur