PELGRIM

Het debuut van Lotte Pen

27 mei

Op 22 april 2022 verschijnt PELGRIM, het debuut van de Nederlandse saxofoniste Lotte Pen. Het album gaat 21 april in Utrecht (TivoliVredenburg) in première. Op 27 mei doet Pen ook haar thuisstad Deventer (Lebuïnuskerk) aan.

PELGRIM is de laatste halte op de reis die Pen de afgelopen jaren heeft afgelegd. Van een klassiek geschoold musicus die vooral de muziek van dode componisten ten gehore brengt naar een popmuzikant die haar eigen composities is gaan spelen.

Ze laat zich op haar album vergezellen door collega’s uit zowel haar oude leven (zoals Omar Tomasoni, eerste trompettist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest) als haar nieuwe leven (zoals Mischa Porte, drummer bij o.a. Pitou en Douwe Bob). Ook succes-zangeres Sterre Konijn en Marleen Wester (Dudok Quartet) zijn te horen.

PELGRIM klinkt nu eens als de soundtrack van een spannende Netflixserie en dan weer als een gotische kerk in de Middeleeuwen. Het album is dan ook een muzikale ode aan twee sterke vrouwen uit de 12e en 13e eeuw: componiste Hildegard von Bingen en schrijfster Hadewych.

Het album opent met “Orewoet”, een typisch Hadewych-woord, zegt Pen. “Het is een oud Nederlands begrip dat zoveel betekent als hartstochtelijke verlangen naar de minne. Naar het goede en het schone.” Ook de mysterieuze antifonen van Hildegard von Bingen zijn terug te horen.

Iedere track klinkt vervolgens als een nieuwe pleisterplaats op een route die de luisteraar helpt om “de weg van buiten naar binnen” te vinden. Met een online muziekwandeling, ‘het Lockdownloopje’, kreeg Pen tijdens de pandemie al duizenden Nederlanders op de been, die met haar muziek op de koptelefoon hun eigen omgeving verkenden. Waar mogelijk voerde ze haar muziek ook live uit, tijdens speciale wandelconcerten op bijzondere plekken in de natuur. Pen: “Pas als je vrede hebt met jezelf, kunt je de ander echt zien. Dat is de essentie van Pelgrim.”

De toegangsprijs voor het concert bedraagt €17,50. Kaarten zijn te koop via de website of aan de kassa in de kerk.

Wanneer

-

Prijzen

Entreeprijs
€ 17,50

Contactinformatie

Lebuïnuskerk
Grote Kerkhof 38
7411 KV Deventer