Lebuinuskerk

Imposante kerk met bijzondere crypte en gewelfschilderingen

7 oktober - 31 december

De Lebuinuskerk in Deventer was in de Middeleeuwen de hoofdkerk van de stad en deed tijdens het kortstondige bestaan van het bisdom Deventer (1559-1580)
zelfs dienst als kathedraal. Breng vooral een bezoek aan deze imposante kerk!

De kerk behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. De kerk is eigendom van de Protestantse Gemeente te Deventer, terwijl de toren bezit is van de gemeente Deventer.

De huidige kerk, een gotische hallenkerk, kwam tot stand tussen 1450 en 1525. Ze was rijk versierd met muurschilderingen en stond vol heiligenbeelden en altaren. Aan deze katholieke praal kwam een einde toen in 1580 de calvinisten de kerk in bezit namen en hem omdoopten tot Grote Kerk. Muurschilderingen van voor de reformatie zijn tijdens de restauratie van 1927 onder andere teruggevonden op het plafond van de crypte en in de Magistraat, de kapel die speciaal voor de stadsbestuurders was gebouwd. De hele kerk is voorzien van bepleisterde en met schilderingen versierde kruis-, ster-, en netgewelven.

Leer de Lebuinuskerk kennen middels de IZI.Travel app De Lebuinuskerk kent vele verborgen verhalen. Met de gratis app van izi.TRAVEL (voor iOS en Android) op je telefoon kun je je in je eigen tempo laten rondleiden en leer je de kerk op een onverwachte manier kennen. Deze rondleiding is ook beschikbaar in Duits en Engels. Bovendien is er speciaal voor kinderen van 7 tot 12 jaar een korte rondleiding met quizvragen “Op zoek naar Lebuinus”.

Wanneer

1 okt - 31 dec 2021
  • elke maandag: - uur
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
gratis

Contactinformatie

Lebuïnuskerk
Grote Kerkhof 38
7411 KV Deventer