Geert Groote Huis

Maak kennis met de grondlegger van de Moderne Devotie

19 mei - 30 okt 2023

Geert Groote (1340 - 1384) is de belangrijkste Deventenaar uit de geschiedenis. Tot ver buiten onze landsgrenzen is hij bekend als grondlegger van de ‘Moderne Devotie´. In het Geert Groote Huis vertellen we waarom zijn gedachtegoed nog altijd actueel is.

De Moderne Devotie Deze vernieuwingsbeweging stond voor een persoonlijke beleving van het geloof en een eenvoudig en oprecht leven. Tot op de dag van vandaag inspireren de ideeën van Geert Groote. Op de fundamenten van de eerste kapel van de Broeders van het Gemene Leven, gelegen aan het Lamme van Dieseplein, is daarom het Geert Groote Huis gebouwd en vertellen we zijn verhaal. Hoe hij tot zijn inzichten kwam, waarom hij kritiek had op de kerk en de samenleving en waarom zijn gedachtegoed nog altijd actueel is.

Laat u meenemen naar de tijd waarin de broeders en de zusters van het Gemene Leven samenleefden. Verken met behulp van Virtual Reality het Lamme van Dieseplein waar de volgelingen van Geert Groote ooit samenleefden. Met een Occulus Rift op uw neus gaat u terug naar het begin van de 16e eeuw.

Wat kunt u zien in het Geert Groote Huis? De inrichting van het Geert Groote Huis is ingedeeld in 3 thema´s:

  1. Afkeer: In het café gedeelte ziet u een mobile waaraan afbeeldingen hangen die de 7 deugden en ondeugden uitbeelden, zoals hebzucht, gierigheid etc.
  2. Ommekeer: In de achterzaal wordt het leven van Geert Groote verteld. Wat vooral veel aandacht krijgt is het feit dat hij na een vrij losbandige jeugd, na een periode van ziekte, tot inkeer komt. Hij besluit zijn leven om te gooien en zich te wijden aan eenvoud en naastenliefde. De levensloop van Geert Groote wordt getoond in 6 kabinetten met teksten en afbeeldingen die iets vertellen over de tijd waarin Geert Groote leefde maar waarin ook parallellen getrokken worden met kwesties die nu spelen.
  3. Inkeer: De fraaie gewelven in de kelder van het Geert Groote huis vormen een rustpunt binnen de expositie. Laat hier de tijd even vertragen, neem afstand van de hectiek van alledag en ga zitten in één van de kloostercellen. Een moment van rust nodigt misschien wel uit tot nieuwe inzichten of misschien is er wel een ommekeer te vinden in uw eigen levensloop die verwant is aan die van Geert Groote?

Uw bezoek Laat u gastvrij onthalen in het Geert Groote Huis door één van onze vrijwilligers. U bent vrij om op eigen gelegenheid het huis te ontdekken, maar u kunt ook altijd bij ons terecht met uw vragen en met uw wens om een toelichting.

Kenniscentrum Geert Groote We beschikken over een ruime hoeveelheid literatuur betreffende Geert Groote en de Moderne Devotie. Deze kan ter plekke worden ingezien aan één van de tafels in onze bovenzaal.

Café Ons café biedt u de ruimte voor een kopje koffie of thee of voor een glas frisdrank.

Winkel In onze winkel zijn interessante artikelen te koop, zoals boeken en souvenirs.

Activiteitenkalender Kijk voor onze activiteiten op www.geertgrootehuis.nl

Wanneer

19 mei - 30 okt 2023
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur

Prijzen

Entreeprijs Volwassenen
€ 7,50
Entreeprijs jongeren (t/m 18 jaar)
€ 3,50

Contactinformatie

Geert Groote Huis
Lamme van Dieseplein
7411LX Deventer