Anton Heyboer

15 september - 20 november

KunstaanZ opent donderdag 15 september 2022 de deur van Brink 16 in Deventer voor de 10de expositie die KunstaanZ in Deventer organiseert. Ditmaal is de keuze gevallen op het werk van de bekende Nederlandse kunstenaar, schilder en graficus, Anton Heyboer.

Heyboer wordt in zijn latere leven in Nederland vooral bekend als de schilder met de bruiden. Daardoor wordt makkelijk vergeten wat zijn belang was voor de Nederlandse kunst en cultuur. Internationaal werd hij gezien als een van de belangrijkste Nederlandse kunstschilders. Anton Heyboer wordt in 1924 geboren in Indonesië. Hij verhuist naar Nederland en wordt daar net als zijn vader, werktuigbouwkundig ingenieur.

In 1943 wordt hij opgepakt door de Duitsers en tewerkgesteld in Berlijn als buitenlandse dwangarbeider. Hij moet lijken opruimen. Dat traumatische werk maakt een grote indruk op hem. Hij wordt zeer ernstig ziek door difterie en roodvonk, maar overleeft uiteindelijk door het ingrijpen van een vrouw, genaamd Sinaida. Zij komt later in veel van het werk van Heyboer terug in collages van verschillende technieken waarin hij haar invloed aangeeft.

In 1951 wordt Heyboer opgenomen voor behandeling in het psychiatrisch ziekenhuis in Bloemendaal. Na zijn behandeling ontwikkelt hij een bijzondere mengeling van katholicisme en zenboeddhisme, zeer belangrijk voor zijn unieke kijk op de wereld.

De circa 50 tentoongestelde werken van Heyboer zijn aan KunstaanZ voor de expositie ter beschikking gesteld door enkele particuliere families. De expositie is vanaf 15 september geopend van donderdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur en loopt tot en met zondag 20 november. De toegangsprijs is 5 euro. Houders van de Museumkaart, de Postcodeloterij of de Vriendenloterij betalen 3,50 euro. Bij de prijs inbegrepen is een brochure waarin Heyboer zelf ingaat op zijn bijzondere kijk op het leven. Zie de website www.kunstaanz.nl voor meer informatie over de expositie en over KunstaanZ.

Wanneer

15 sep - 20 nov 2022
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Contactinformatie

Kunst aan Z
Brink 16
7411BR Deventer