450 kilometer wandelen voor je idool

Het is oktober 1705 als de 18-jarige Johann Sebastian Bach begint aan een lange wandeltocht van Arnstadt, waar hij vanaf zijn 16e organist was, naar Lübeck. Een reis van maar liefst 450 kilometer! Hij had vier weken verlof gekregen om de belangrijkste organist en kerkmusicus van die tijd te bezoeken: de toen 68-jarige Dietrich Buxtehude. Buxtehude was al 37 jaar organist in de St. Marienkirche in Lübeck, een majestueuze kerk met in die tijd twee orgels en diverse balkons waar de koren over verdeeld stonden. Niet alleen kerkelijke muziek, maar ook wereldlijke cantates met grote koor- en orkestbezetting werden er uitgevoerd. De jonge Bach moest en zou hier naar toe!

Gedenksteen in de St. Marienkirche.
Gedenksteen in de St. Marienkirche.

Aan het begin van de Adventstijd werden de ‘Abendmusiken’ uitgevoerd in de St. Marienkirche. Bach had zijn reis waarschijnlijk zo gepland dat hij hier getuige van kon zijn. Begin december voerde Buxtehude twee extra concerten uit: één met Trauermusik voor de overleden keizer Leopold I en één met Triomphmusik voor de nieuwe keizer Joseph I. Bach is hier vrijwel zeker bij geweest en heeft wellicht zelfs meegedaan als instrumentalist of zanger.

In de loop van januari 1706 keerde Bach terug naar Arnstadt; de vier weken waren er zestien geworden. Hij werd op het matje geroepen door zijn superieuren en moest een verklaring afleggen waarom hij zo lang weg was gebleven. Zijn antwoord was simpel: het was nodig om zijn muzikale kennis te verrijken. We weten inmiddels dat het resultaat verbluffend was!

De St. Marienkirche omstreeks 1820
De St. Marienkirche omstreeks 1820

Deze verhalen over Lübeck zijn speciaal geschreven voor de Hanze-serie concerten. Mis het afsluitende concert, Abendmusiken, niet op 10 december!

Link naar het concert: Abendmusiken