Zichtbare Hanze in Deventer

Toen Amsterdam en Rotterdam tijdens de middeleeuwen nog kleine dorpjes waren, hadden de Hanzesteden in het oosten van Nederland zich al ontwikkeld tot machtige handelscentra. Deventer groeide en bloeide in de Hanzetijd.

De welvaart tijdens de Hanzetijd uitte zich in Deventer in imposante nieuwe bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen en grote jaarmarkten. En deze historie zie je vandaag de dag nog steeds terug in Deventer!

5x Hanzemonumenten in Deventer

Ontdek historisch Deventer

Wil je meer van deze bijzondere monumenten ontdekken? Bewonder Deventer middels een boeiende wandeling langs de topstukken van de stad. Ga zelf op pad en haal bij de VVV Deventer een (stads)wandeling. Of ontdek de Hanzestad met de gratis IZI Travel app op je telefoon.
Ook is het mogelijk om met een gids op pad te gaan. De VVV en het Gilde organiseren dagelijks om 13.30 uur (zaterdag ook om 11.00 uur) een stadswandeling van ca. 1,5 uur onder leiding van een ervaren gids. Meer info: www.deventer.info/stadswandeling

Torenbeklimming

Heb je zin in een uitdaging? Beklim dan de toren van de Lebuinuskerk en bekijk het middeleeuwse straten labyrint van Deventer vanaf 46 meter hoogte. Meer info: www.lebuinuskerk.nl

Tip!

Podwalk Deventer
Podwalk Deventer

Ontdek het verhaal van Deventer met de gratis podwalk app ‘Het verhaal van Nederland’.
Deze GPS gestuurde audiotour (5 km) laat je de verhalen van de gelijknamige NTR televisieserie op locatie beleven. Loop door de straten waar de tonnen vis en zout de Hanzestad in kwamen en kom erachter waarom Deventer vroeger omheind was door een dikke stadsmuur.
De app is te downloaden in de App store of Play store. Start/eindpunt: Bolwerksweg Deventer. www.hetverhaalvannederland.ntr.nl/podwalks/deventer

Kidstip!

Hanzespeurneus
Hanzespeurneus

De Hanzespeurneus is een speurtocht voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Aan de hand van vragen en opdrachten ga je op ontdekkingstocht door het middeleeuwse Bergkwartier en word je een echte Hanzespeurneus!
De Hanzespeurneus is voor € 3,- verkrijgbaar in de winkel van de VVV Deventer en te bestellen via de webwinkel van de VVV Deventer.

Hanzejaar 2023: een groots programma om de Hanze te vieren!

Gisteren, vandaag en in de toekomst. Ze ontmoeten elkaar in de Hanzesteden. Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle: negen parels in het oosten. Al meer dan 800 jaar verbonden door water en historie, uitblinkend in bedrijvigheid en gastvrijheid.
In 2023 vindt het Hanzejaar plaats. Tijdens het Hanzejaar staan de negen steden een jaar lang in het teken van de Hanze; het middeleeuwse handelsnetwerk dat rijkdom en handelsgeest naar de steden bracht en vandaag de dag nog steeds duidelijk zichtbaar en beleefbaar is. Het Hanzejaar 2023 wordt in Deventer groots gevierd met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten!
Meer info: www.hanzejaar2023.nl