Kunst & Cultuur Zomer 2021

Op cultureel en kunstzinnig gebied is er steeds meer en meer te vinden in Deventer. Deze zomer kun je je compleet onderdompelen in kunst. Met kunstwandeling Eilandje, kunstroute IJsselbiënnale, meerdere tentoonstellingen bij Museum De Waag, de opening van Museum EICAS Preview en de vele galeries in de stad kun je je hart ophalen!

Een rondje langs galeries en hun kunstenaars

Ben je kunstliefhebber of verzamelaar en wil je kunst zien op een plek waar je de kunstenaar zelf kunt ontmoeten en aan het werk kunt zien? Dan moet je echt gaan kijken bij een aantal galeries en ateliers die zich daarmee onderscheiden.
Bekijk hier een speciaal rondje langs galeries en hun kunstenaars in Deventer.

Kunstwandeling Eilandje 2021

Je kan weer op expeditie op het Deventer Vogeleiland! In de Eilandje-trommel zitten vijf mysterieuze kunstvoorwerpen én informatie over de nieuwe kunstwerken. Volgens een geheim parcours gaat de tocht langs diverse kunstwerken. De kunstwandeling is een aanrader voor families, gezinnen en andere avonturiers. De Eilandje-trommel is voor € 4,95 te koop op het Vogeleiland bij de kiosk van Parkcafé Mees, of bij VVV Deventer op de Brink.
Vogeleiland, 16 mei t/m 22 augustus, dagelijks van 10:00 – 17:00 uur, www.stichtingvogeleilanddeventer.nl/cultuur/

IJsselbiënnale

Stap op, fiets mee en geniet van mooie en actuele kunst in de buitenlucht. De bezoeker van de IJsselbiënnale treft op de langste kunstroute van Nederland - ruim 120 kilometer onderverdeeld in verschillende fietsetappes – in totaal 27 spannende en mooie kunstwerken en installaties. Het thema van de kunstroute is de impact van klimaatverandering op ons landschap.
Gedurende de zomer biedt de IJsselbiënnale bovendien een gevarieerd programma van rondleidingen, tentoonstellingen, lezingen van de kunstenaars, muziek en theater.
Alle informatie over de kunstwerken, de randactiviteiten en de fietsroutes is te koop via de website en o.a. bij de VVV Deventer, Brink 89.
IJsselbiënnale, 18 juni t/m 19 september, www.ijsselbiennale.nl

IJsselbiënnale, foto: Jeroen Ilbrink
IJsselbiënnale, foto: Jeroen Ilbrink

Interessante musea

  • Museum De Waag De Waag speelde tijdens de Middeleeuwen een belangrijke rol in het handelsleven van de stad. Kooplieden moesten hier hun goederen laten wegen voordat deze verhandeld werden. Nu is in dit imposante gebouw een museum gevestigd met deze zomer 2 tentoonstellingen: Op drift laat u kennis maken met de collectie Knecht-Drenth die de ontwikkeling van een veranderend Nederlands landschap in de 20e eeuw op een indrukwekkende wijze toont. Deventer Topstukken: De historische collectie van Deventer kent verschillende topstukken van landelijke en zelfs internationale bekendheid. Voor het eerst in jaren zijn deze topstukken bijeengebracht. Brink 56, www.museumdewaag.nl
  • Eicas Preview Museum EICAS opent eind 2022 haar deuren in het volledig getransformeerde Hegiusgebouw aan de Nieuwe Markt in Deventer. Het wordt een inspirerende, eigentijdse plek voor hedendaagse kunst, met een vaste collectie en wisselende exposities. Een aantal hoogtepunten is nu al te zien in Museum EICAS Preview aan de Polstraat. In twee ruimtelijk gerenoveerde pakhuizen met maar liefst drie verdiepingen maak je kennis met de Nederlandse Nul-beweging. Een kop koffie of thee in de kunstzinnige binnentuin van onze buren, Betti – Brood en Borrel, is inclusief. EICAS Preview, Polstraat 6, www.eicas.nl
  • Museum Geert Groote Huis Geert Groote (1340 - 1384) is de belangrijkste Deventenaar uit de geschiedenis. Tot ver buiten onze landsgrenzen is hij bekend als grondlegger van de ‘Moderne Devotie´. Waarom is zijn gedachtegoed nog altijd actueel? Ontdek het hier! Museum Geert Groote Huis, Lamme van Dieseplein 4, www.geertgrootehuis.nl
  • Museum MORE Het grootste museum voor Modern Realisme in Europa, op 7 km van Deventer, toont topwerken van o.a. Jan Mankes, Pyke Koch, Charley Toorop en Carel Willink. Daarnaast zijn er doorlopend wisseltentoonstellingen, die het rijke spectrum van figuratieve kunst laten zien. Museum MORE, Hoofdstraat 28, Gorssel, www.museummore.nl
Museum EICAS Preview
Museum EICAS Preview

Tip!

Street Art Mural Route

Mural is het Engelse woord voor muurschildering en wordt veel gebruikt als omschrijving voor straatkunst, zoals de welbekende graffiti. Straatkunst artiesten hebben zich de afgelopen jaren met hun spuitbussen en rollers ontwikkeld tot ware kunstenaars.
In Deventer zijn een flink aantal murals gecreëerd in de openbare ruimte en dus vrij toegankelijk om te bekijken en bewonderen.
Klik hier voor een wandelroute langs street art in Deventer. www.streetartstreets.nl

Tip!

Stadswandeling Deventer

Ontdek de historische stad Deventer middels een boeiende wandeling langs de topstukken van de stad. Bij de VVV Deventer in het Penninckshuis, Brink 89, zijn diverse wandelroutes verkrijgbaar. Of ontdek Deventer middels de IZI.Travel app, gratis te downloaden op je telefoon. Middels deze app kun je gratis 6 verschillende stadswandelingen maken door Deventer.
Liever met een gids? Voor individuele bezoekers aan de historische binnenstad van Deventer organiseert de VVV in samenwerking met het Gilde Deventer dagelijks een stadswandeling onder leiding van ervaren gidsen. De rondleiding duurt circa 1,5 uur. Info: www.deventer.info/stadswandeling