Maarten van Veen: Zingend medicijn tegen kille Twittercultuur

In de tijd van trolls en keyboardwarriors wil Maarten van Veen échte gesprekken voeren. Daarom trekt hij met zijn gitaar de straten in als stadstroubadour.

play video

‘Gewone’ mensen

Stadstroubadour Maarten van Veen trekt de komende jaren door de gemeente en bezingt de verhalen van ‘gewone’ Deventenaren. Niet de mensen die altijd in de schijnwerpers staan, maar de mensen die niemand opmerkt tot ze er niet meer zijn. "Mensen die een buurtcentrum draaiende houden, een boeiende onderneming hebben of in een verzorgingstehuis werken", zegt de singer-songwriter. "Dat zijn de mensen waar ik nieuwsgierig naar ben. Met mijn liedjes wil ik ervoor zorgen dat zij gezien worden en hun verhaal erkenning krijgt."

Zien en luisteren

Van Veen wil de stad laten kennismaken met haar eigen verhalen. Want we zien en horen elkaar te weinig, vindt de troubadour. We leven in een wereld van korte soundbites, statements van 140 tekens en een focus op het spectaculaire en negatieve. "Ik vind het lastig dat we elkaar online soms zo verrot schelden. Wanneer we elkaar namelijk persoonlijk treffen heb je in 99 van de 100 gevallen een goed gesprek. Ook als je het niet met elkaar eens bent. Als ik als stadstroubadour kan bijdragen aan een wereld waarin we elkaar iets vaker zien en ontmoeten dan vind ik dat mooi."

Wanneer we elkaar namelijk persoonlijk treffen heb je in 99 van de 100 gevallen een goed gesprek. Ook als je het niet met elkaar eens bent.

"En muziek is dé manier om die persoonlijke verhalen te vertellen, denkt Van Veen. Een lied kan mensen verrassen en een verhaal op een bijzondere manier overbrengen."

Inhoudelijke luisterpop

Maar wat voor muziek kunnen we verwachten? Bij het woord troubadour doemen beelden op van kritische songwriters die de maatschappij een genadeloze spiegel voorhouden. "Ik wil inhoudelijk sterke nummers maken. Ik houd van goede songteksten, ongeacht het genre. Van Rico en Sticks tot Wende Snijders. Tot wat voor nummers dat leidt? Neem het enthousiasme van Nielson, met de diepgang van Spinvis en je krijgt hopelijk mijn muziek. Noem het luisterpop."

Luisteren

Benieuwd naar de muziek van de Deventer Stadstroubadour? Beluister de liedjes hier.
Maarten van Veen interviewt ook inwoners en maakt songs van hun verhalen. Beluister de podcast van Maarten hier.

Liedjes

Kijk voor meer informatie over de Stadstroubadour en over Maarten van Veen op:
www.stadstroubadourdeventer.nl en www.dereisgenoot.nl

Foto header: Lars van den Brink