Zien & Doen in de regio

Als de zon schijnt kun je in de buitengebieden volop wandelen en fietsen, zo ontdek je de mooiste plekken en kom je vele bezienswaardigheden tegen. ook wanneer het weer wat minder is zijn er genoeg mogelijkheden.

Bolwerksmolen
Bolwerksmolen

Het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Bolwerksmolen. De molen uit 1863 is in gebruik als zaagmolen en staat aan de rand van Deventer. De molenaar en de vrijwilligers zagen stammen en doen allerlei voorkomende klussen, zoals zagen slijpen, stammen uit het water takelen, bomen op de zaagslede hijsen en vastzetten, de zagen stellen, etc.

Museum MORE
Museum MORE

Bezoek ook de vele musea in de omgeving. Museum MORE in Gorssel is het grootste museum voor Modern Realisme in Nederland. MORE toont een eeuw topkunst van grootmeesters zoals Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch en Charley Toorop. Naast de eigen collectie zijn er voortdurend wisselende tentoonstellingen. Een tweede locatie van Museum MORE bevindt zich in het oude Kasteel Ruurlo.

Beeldentuin Kasteel Nijenhuis
Beeldentuin Kasteel Nijenhuis

Op nog geen 30 kilometer van Deventer ligt Kasteel het Nijenhuis, één van de twee locaties van Museum De Fundatie. Deze prachtig bewaard gebleven havezate beschikt over een imposante beeldentuin, één van de grootste en meest bijzondere van Nederland. Het museum biedt een boeiende doorsnede van de moderne beeldhouwkunst uit de 20ste en 21ste eeuw.

Natuurmuseum Holterberg
Natuurmuseum Holterberg

Het Natuurmuseum Holterberg in Holten is één van de oudste en bekendste natuurmusea van het land. Het museum geeft je een verrassende kijk op de Europese dierenwereld en is nationaal en internationaal beroemd om zijn diorama’s. De speurtocht in het museum is fantastisch voor kinderen. In de expositieruimte is altijd van alles te zien en te ontdekken in de wisselende exposities.

Wandelen Sallandse Heuvelrug
Wandelen Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug in Salland is ruim, open en héél stil. De uitgestrekte heidevelden en bossen zijn ideaal om op de fiets of te voet te verkennen. In het Bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal is onder andere een restaurant met open haard en terras, een expositieruimte, een telescoopruimte, planetarium en een winkel met leuke spullen.

Vliegveld Teuge is één van de populairste plekken in Nederland om een parachutesprong te ondernemen, bovendien worden er vlieglessen gegeven voor kleine gemotoriseerde vliegtuigen en zweefvliegen. In de zomermaanden worden rondvluchten aangeboden en kan de omgeving van Deventer vanuit de lucht worden bewonderd. Op zonnige dagen is er een continue stroom van vliegtuigen en springers, echt mooi om naar te kijken! Er zijn dan ook twee fijne restaurants direct aan de start- en landingsbaan: Take-Off en The Hangar.

Vliegveld Teuge
Vliegveld Teuge

Pitch & Putt Bussloo
Pitch & Putt Bussloo

Bezoek één van de meest veelzijdige recreatiegebieden van Nederland: Bussloo. Zandstranden met ruime ligweiden en speelvoorzieningen maken Bussloo tot de ideale plek voor een dagje uit. Bussloo biedt echter nog veel meer: van golfen bij Pitch & Putt, wellness bij Thermen Bussloo en diverse outdooractiviteiten tot vissen, paardrijden en duiken.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een nationaal park gesticht in 1935. Het park is tegenwoordig circa 5.400 hectare groot en beslaat ongeveer vijf procent van de Veluwe, het grootste laagland natuurterrein in Noordwest-Europa. Het Park staat onder andere bekend om de zeldzame dier- en plantensoorten die het herbergt. ​Op De Hoge Veluwe is ruimte ingeruimd voor cultuur historische elementen, architectuur en beeldende kunst. Zo maakt het Kröller-Müller Museum deel uit van het park.

Hoge Veluwe - fotograaf: Jurjen Drenth
Hoge Veluwe - fotograaf: Jurjen Drenth

Meer ideeën 360⁰ rondom Deventer

1. Kasteel Cannenburgh, Maarten van Rossumplein 4, Vaassen www.cannenburch.glk.nl
2. ’t Smallert Gezinspark, Kaarsenmakerij en Forellenkwekerij, Smallertsweg 8, Emst www.smallert.nl
3. Speelplek Woeste Willem, Tegenover De Worp 111, Deventer www.woestewillemspeelnatuur.nl
4. Meadow op het Stadsstrand, Bolwerksweg 11, Deventer www.meadow-deventer.nl
5. Hof van Twello Rijksstraatweg 17-a, Twello www.hofvantwello.nl
6. Restaurant De Kribbe Weerdseweg 6-a, Wilp www.dekribbe.nl
7. Infocentrum IJssel Rijksstraatweg 109, Den Nul www.infocentrumijssel.nl
8. IJssellinie / Landgoed De Haere Haereweg 4, Olst www.ijssellinie.nl / www.ijssellandschap.nl
9. Hotel Gaia / Landgoed Rande Schapenzandweg 3, Diepenveen www.hotelgaia.nl / www.IJssellandschap.nl
10. Herma’s Border Bockhorsterstraat, Olst www.hermaborder.nl
11. Bökkers Mölle met lunchgelegenheid Rijksstraatweg 45, Olst www.bokkersmolle.nl
12. Reimink Heeten met speeltuin Spanjaardsdijk, 17 Heeten www.reiminkheeten.nl
13. Restaurant NuNu met speeltuin Raalterweg 22, Schalkhaar www.naarnunu.nu
14. Klooster Sion met omringende tuin en landgoed de Kranenkamp Vulikerweg 6, Diepenveen www.nieuwsion.nl / www.ijssellandschap.nl
15. Theetuin ’t Nieuwe Veld en Bijenmuseum Boxbergerweg 46, Diepenveen www.kwekerijhetnieuweveld.nl
16. Natuurspeeltuin en educatief centrum De Ulebelt Maatmansweg 3, Deventer www.ulebelt.nl
17. Theehuis Bij van Bruggen Wechelerweg 52-a, Diepenveen www.bijvanbruggen.nl
18. Korenmolen De Leeuw Oude Molenweg 3, Lettele www.korenmolendeleeuw.nl
19. Piggy’s Palace / Biggen knuffelen Bettinkdijk 7, Bathmen www.bigknuffelen.nl
20. Boerderijmuseum De Pothaar / Varen met de zomp Pothaarsweg 8, Loo-Bathmen www.depothaar.nl