Kastelen en landgoederen rondom Deventer

De binnenstad is niet het enige wat Deventer te bieden heeft als we het hebben over historie. Zo zijn er tal van statige landhuizen met bijbehorende landschapstuinen, maar ook de kleinere buitenplaatsen, havezaten of landgoederen die soms verdwenen zijn, maar die naast hun namen ook hun sporen in het landschap hebben achtergelaten.

Op korte reisafstand met de fiets of auto vanaf Deventer bevinden zich meerdere kastelen en landgoederen.

Landgoederen van Stichting IJssellandschap

Stichting IJssellandschap beheert en ontwikkelt sinds 1267 land, landgoederen, boerderijen en huizen rondom Deventer. IJssellandschap beheert o.a. de volgende landgoederen: Ossenwaard, ’t Schol, Keizersrande, De Haere, Kranenkamp en Oostermaet. Er zijn diverse bewegwijzerde wandelroutes uitgezet over deze landgoederen. De beschrijving van deze wandelingen zijn opgenomen in de ‘Hazepadwandelingen’, deze boekjes zijn verkrijgbaar bij de VVV Deventer, Brink 89 (Penninckshuis) of in de webwinkel.

Meer info over de stichting en de landgoederen is te vinden op: www.ijssellandschap.nl

Keizersrande

Huis Nieuw Rande
Huis Nieuw Rande

Landgoed Rande is ontstaan toen de familie Van Rande in 1285 een kasteel liet bouwen op Oud Rande. In 1857 is landhuis Nieuw Rande hieraan toegevoegd in opdracht van Duymaer van Twist, destijds gouverneur-generaal van Nederlands-indië. Tegenwoordig zit Hotel Gaia in het landhuis. Een prachtig hotel met een eigen restaurant, waar je aan het eind van een wandeling over het landgoed erg goed terecht kunt voor een kopje koffie of lunch. Info Hotel Gaia

De Haere

Havezathe De Haere
Havezathe De Haere

De Haere wordt als boeren hoeve voor het eerst genoemd in 1329. Edelman en ridder Hendrik van Oldeneel liet de huidige havezate bouwen in 1559. Verscholen in de bossen van het landgoed liggen bunkers en kazematten die toebehoren aan één van de grootste naoorlogse defensiewerken op Nederlands grondgebied: De IJssellinie. Na een wandeling door deze historie rijke omgeving kan je bij Kasteel De Haere genieten van een lunch of een hapje en drankje.

De Kranenkamp

Wandelen op de Branenkamp
Wandelen op de Branenkamp

Dit landgoed is echt een klassiek voorbeeld van een Engels landschapspark. In het park vind je namelijk naast gangbare boomsoorten ook amberbomen, catalpa’s kastanjes, zilversparren en pseudo-acacia’s. Op een steenworp afstand van het landgoed bevindt zich abdij Sion. De laatste monniken uit de orde der Cisterciënzers zijn in 2015 vertrokken uit het klooster. Nu is Nieuw Sion een plek voor bezinning en zingeving.

De Oostermaat

Jachthuis op De Oostermaet
Jachthuis op De Oostermaet

De Oostermaat is een jachtlandgoed tussen Lettele, Okkenbroek en Bathmen. Voor het heerlijke banjeren door de bossen en het boerenland in het hart van Salland ben je hier op de goede plek. Hiernaast kan je ook een bijzondere overnachting in een echt jachthuis boeken. Het grootste jachthuis wat hier te vinden is, is gebouwd in 1907 door Abraham Capadose, de president van Koninklijke Olie, die in deze bosrand graag op konijnen joeg.

Lijkt het je leuk om in een jachthuis te overnachten? Kijk dan eens op: www.inhethuisvan.nl

’t Schol

't Schol
't Schol

Rond 1845 is op de plaats van een oudere hofstede het landgoed ’t Schol gesticht. Het woonhuis uit 1850 fungeerde in de jaren zeventig van de 20e eeuw als decor in de film “A Bridge Too Far”. In 1986 is het in vervallen staat door een particulier gekocht en volledig gerestaureerd. Tijdens de wandelroute kom je ook nog langs de Bolwerksmilen, de enige nog op wind werkende houtzaagmolen in de provincie Overijssel.

De Ossenwaard

Uiterwaarden IJssel
Uiterwaarden IJssel

Voorheen had dit uiterwaardengebied een puur agrarische bestemming, nu is de Ossenwaard echter veranderd in een natuur(ontwikkelings)gebied. In het kader van Ruimte voor de Rivier is de Ossenwaard in 2014/2015 volledig op de schop gegaan. Na deze herinrichting is wederom een natuurgebied ontstaan, waar heerlijk gewandeld kan worden.

Overige landgoederen rondom Deventer

De Bannink is een 300 hectare groot landgoed ten oosten van Colmschate. Het omringende landgoed met afwisselend bos, akkers, kolken en traditionele boerderijen is grotendeels publiektoegankelijk en aangenaam om in te wandelen.

In noordoostelijke richting bevinden zich prachtig gelegen landgoederen, zoals Het Nijenhuis met daarin Museum De Fundatie in Heino en Havezate Den Alerdinck in Laag Zuthem. In Laren, ten zuidoosten van Deventer, kan men in de maanden april t/m oktober Huis Verwolde bezoeken. Tevens worden er regelmatig rondleidingen en activiteiten in de tuin georganiseerd.

In het dorp Vorden in zuidelijke richting staan diverse kastelen en goed onderhiuden landgoederen. Zeer bekend is hier de Achtkastelenroute, een fietsroute van 34 kilometen langs de vele kastelen en buitenplaatsen rond Vorden.

In westelijke richting, op de rand van de Veluwe, ligt kasteel Cannenburch. Het kasteel stamt al uit de middeleeuwen en ligt in een prachtig oud parkbos, met weilanden en vijvers. Het kasteel kan worden bezocht, in de omgeving kan worden gewandeld en gefietst.

En last, but not least bevindt zich op een half uurtje rijden van Deventer Paleis Het Loo met het jachtslot Het Oude Loo. Kroondomein Het Loo is het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland. Het gebied ademt rust, schoonheid en harmonie in een uitgestrekt en grootschalig landschap.

Kasteel Cannenburch
Kasteel Cannenburch