Historische Hanzesteden verbonden door het water

Cultuur snuiven, door de geschiedenis reizen, hippe steden ontdekken en de prachtige natuur bezoeken, de acht Hanzesteden nabij Deventer zijn meer dan geschikt voor een dagje uit.

Toen Amsterdam en Rotterdam tijdens de middeleeuwen nog kleine dorpjes waren, hadden onze Hanzesteden in het oosten van Nederland zich al ontwikkeld tot machtige handelscentra.

Hanzenetwerk

Het Hanzenetwerk wist door het bundelen van haar belangen gunstige privileges te verwerven. Bescherming van kooplieden en uitwisseling van kennis en informatie waren een belangrijke bijkomstigheid. In haar glorietijd kende het Hanzenetwerk maar liefst 150 leden, vooral in Duitsland en Nederland maar ook in Scandinavië, Polen, Vlaanderen, tot in Spanje en Portugal toe.

Een gouden eeuw

Koopmanshuis De Drie Haringen
Koopmanshuis De Drie Haringen

De welvaart uitte zich in imposante nieuwe bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen en indrukwekkende handelskantoren. De van oorsprong kleine nederzettingen groeiden uit tot machtige steden met imponerende stadsmuren en dito poorten. Schilders, bouwmeester, dichters en filosofen vestigden zich in de stad en zorgden voor een bloeiperiode op artistiek gebied. Er was sprake van een Gouden Eeuw ‘avant la lettre’.

Ontdek ook de andere Hanzesteden

 1. Duizenden jaren geleden een nederzetting op de rivierduinen, sinds de Middeleeuwen een Hanzestad en garnizoenstad en tegenwoordig vooral bekend als mosterdstad. Maar Doesburg heeft veel meer. Juwelen bijvoorbeel, of het oudste café van Nederland. En verder allerlei cultuurhistorische schatten. Bezoek het Lalique Museum Nederland, René Lalique (1860-1945) wordt de da Vinci van de juwelen- en glaskunst genoemd.
  www.visithanzesteden.nl/doesburg
 2. Binnen de muren van de vestingstad Elburg lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Je wandelt via de middeleeuwse stadspoort zo de charmante Hanzestad in. Verdwalen is haast onmogelijk: het stratenplan is rechttoe-rechtaan in deze voormalige vissersstad. Breng naast het centrum ook een bezoek aan Zandverhalen Elburg, bijbelverhalen in Zand aan de Havenkade in Elburg. Eén van ’s werelds grootste binnen-zandprojecten.
  www.visithanzesteden.nl/Elburg
 3. Als ‘foodie’ ben je in Harderwijk aan het goede adres. Palingen en havens, boulevard en Vischmarkt: Harderwijk is proeven en beleven. Twee restaurants in de stad hebben zo’n verfijnde keuken, dat ze bekroond zijn met een Michelinster. Het Palingmuseum biedt je een kijkje in het ambacht van de palingrokers.
  www.visithanzesteden.nl/harderwijk
 4. Aan het Zwarte Water, ligt Hanzestad Hasselt. Een karaktervolle stad met sfeervolle geveltjes, lommerrijke straatjes en verborgen plekken. Ontdek de bijzondere relatie die deze Hanzestad met Amsterdam heeft. Of bewandel als een echte pelgrim een van de bedevaartsroutes** die in Hasselt samenkomen, het Jabikspaad uit Friesland en het Jacobspad uit Groningen.
  www.visithanzesteden.nl/hasselt
 5. Tussen de noordrand van de Veluwe en de IJssel ligt het pittoreske Hattem. De Hanzestad is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstschilders. Niet zo verwonderlijk: de stad is niet alleen ‘fotogeniek’, het ligt ook nog eens in een fraaie omgeving. Bezoek vooral de musea in Hattem. Het Bakkerijmuseum met humoristische demonstratie, het Voerman Museum met een grote collectie schilderijen van Jan Voerman senior en junior en het idyllische Anton Pieck Museum.
  www.visithanzesteden.nl/hattem
 6. Al sinds de dertiende eeuw bruist het in Kampen. Vissers, ambachtslui en kooplieden zorgden vroeger voor bedrijvigheid in de nautische stad aan de oevers van de IJssel. Die levendige sfeer proef je nog steeds in deze middeleeuwse Hanzestad. Een uitstekende kennismaking met de Hanze: breng een bezoek aan de Koggewerf, deze is zeven dagen per week vrij toegankelijk voor publiek.
  www.visithanzesteden.nl/kampen
 7. In de Middeleeuwen stond Zutphen al bekend als een eigenzinnige Hanzestad. Nog steeds ben je in deze stad aan het goede adres als het om originaliteit gaat. Wist je dat er in Zutphen een middeleeuwse kettingbibliotheek is, waarvan er nog maar twee bestaan op de hele wereld? Ook de Burgerzaal aan de Lange Hofstraat en het Henriette Polak Museum zijn een aanrader om te bezoeken.
  www.visithanzesteden.nl/zutphen
 8. Zwolle is een Hanzestad en een studentenstad. En dat merk je: de dynamiek spat van deze historische én hippe stad aan de IJssel af. Maak een stadswandeling door Zwolle en neem voor onderweg een zakje Zwolse balletjes mee! Bezoek daarnaast Museum de Fundatie in een wel heel iconisch gebouw en het Herman Brood Museum.
  www.visithanzesteden.nl/zwolle

Meer weten over de Hanzesteden? Bezoek www.visithanzesteden.nl

Fotograaf Museum de Fundatie: Marijke Ripke