Informatie voor mindervaliden

Deventer is een oude stad, dit betekent soms dat niet alles volledig toegankelijk is voor mindervaliden, echter zijn er de meeste plekken in de stad wel goed te bereiken. Wil je ervoor zorgen dat je weet waar deze plekken zijn? Zoek dan niet verder, hieronder vind je een overzicht met alle informatie als het gaat over een bezoek aan Deventer voor minder validen.

Parkeren voor invaliden

Houders van een gehandicaptenparkeerkaart mogen in het centrum van Deventer parkeren op de volgende plekken, onder de volgende voorwaarden:

1. Gehandicaptenparkeerplaats (niet kentekengebonden)

Dit zijn de parkeerplaatsen waar je gratis mag parkeren als je de gehandicaptenparkeerkaart duidelijk zichtbaar in de auto legt. Als onder het bord een kenteken staat, of een beschrijving van een bepaald voertuig mag je hier helaas niet parkeren. De binnenstad van Deventer heeft meerdere gehandicaptenparkeerplaatsen. Deze kun je zien op de kaart.

2. Parkeerplaats bij een betaalautomaat
(Dit is een betaalautomaat waar een kaartje uitkomt)

Voor de parkeerplaatsen in Deventer waar je moet betalen door middel van een parkeerautomaat geldt dat een houder van een GPK gratis mag parkeren op alle betaalde parkeerplaatsen in Deventer (tenzij anders is aangegeven). Mits je geen belemmering voor anderen bent. Hiervoor is een invalideparkeerkaart nodig en een blauwe kaart (om de tijd aan te geven). Hier mag je dan maximaal 3 uur staan

3. Parkeergarage

In de meeste parkeerplaatsen zijn er speciale vakken voor mindervaliden ingericht. Indien er in de parkeergarage speciale vakken voor gehandicapten zijn aangebracht, mag je hier parkeren. Voor jou geldt helaas echter geen afwijkend parkeertarief.

Let op: Je mag niet parkeren op vergunninghoudersplaatsen, tenzij je een aanvullende parkeervergunning hebt om te parkeren in deze zone.

Horeca en activiteiten

In onderstaande lijst zijn activiteiten en gelegenheden in de binnenstad van Deventer opgenomen, waar een rolstoel op vriendelijke wijze naar binnen kan en waar mogelijkheden zijn voor een bezoek aan het toilet.

Enkele gelegenheden beschikken over drempels. Hier is wel een oprijmogelijkheid aanwezig, je kunt hierom vragen bij het personeel, soms is er een alternatieve entree tot de gelegenheid.

Veel gelegenheden beschikken niet over een officieel mindervalidentoilet. Onderstaande gelegenheden beschikken wel over een toilet waarbij de rolstoel mee kan rijden het toilet in. Enkele gelegenheden hebben tevens wandbeugels aangebracht (zie toelichting).

Let op! De gelegenheden zijn niet altijd toegankelijk met een elektrische rolstoel. Neem bij twijfel contact op met de gewenste gelegenheid.

Horeca met invalidentoilet

Horeca waar rolstoel mee kan in het toilet, met wandbeugels (niet officieel invalidentoilet)

Horeca waar rolstoel mee kan in het toilet, zonder hulpmiddelen of wandbeugels

Activiteiten te bezoeken/ondernemen voor mindervalide personen:

Stadswandeling Deventer Er zijn drie mogelijkheden om een stadswandeling te maken in Deventer:

  • Op eigen gelegenheid: Bij de VVV Deventer zijn diverse wandelgidsjes verkrijgbaar, waar men ook met een rolstoel prima gebruik van kan maken, bijvoorbeeld de route ‘Bergkwartier & Brink’. Prijs: v.a. € 2,50 per boekje.

  • Met gids: Iedere dag, van maandag t/m zondag, start er om 13:30 uur een rondleiding onder leiding van stadsgidsen. Ook met rolstoel of rollator kun je deelnemen aan deze rondleiding. De gids zal hier rekening houden.

  • Met privé gids: In Deventer kun je ook een gids reserveren voor een eigen gezelschap. Vanzelfsprekend wordt het tempo en de route volledig aangepast naar wens van jouw groep. Datum en tijdstip in overleg, dagelijks mogelijk. Informatie en reserveren: www.deventer.info/groepen

Let op! Een stadswandeling is een uitstekend idee om Deventer beter te leren kennen. Houd er echter wel rekening mee dat Deventer een oude stad is, af en toe zal je onderweg dan ook bestrating tegenkomen met kasseien of kinderkopjes. Op veel plekken in de stad zijn deze echter al vervangen door een gladdere bestrating.

Pontje Deventer Voet- en fietsveer van het Worpplantsoen naar stadszijde Deventer en retour. Bolwerksweg 1, 7419 AA Deventer, T 06-53336965 Vaartijden: ma. t/m vr. 08:00-23:00 uur, za. 09:00-23:00 uur en zo. 10:00-23:00 uur www.pontjedeventer.nl

Gelegenheden om te bezoeken met invalidentoilet

Parkeergarage met invalidentoilet:

Centrumgarage Deventer Ruime invalidenparkeerplaatsen en gratis leenrollator en -rolstoel Op de Keizer 1, 7411 TC Deventer, T 0570-616099 Open: 24 uur per dag, 7 dagen per week Tarief: € 1,- per 35 minuten, avondtarief: € 0,50 per uur, maximaal € 8,- per 24 uur www.centrumgaragedeventer.nl

Zelfreinigend openbaar invalidentoilet

Station Deventer (tussen perron 3 en 4), Stationsplein 7, inworp: € 0,50

Kleine Overstraat, tegenover 't Volkshuis, Kleine Overstraat 97A. Sleutel gratis verkrijgbaar bij: VVV Deventer, Brink 89 en Café De Waagschaal, Brink 77

Informatie, onjuistheden en/of aanvullingen?

Wanneer je meer informatie over de stad Deventer of bovenstaande mogelijkheden wilt hebben, onjuistheden ziet of ervaart en/of aanvullingen heeft horen wij dat graag! Neem contact met op met de VVV Deventer via: info@vvvdeventer.nl of T 0570-710120.