Luisterfestival SCHELP

SCHELP is een nieuw festival in Deventer waarin luisterverhalen, hoorspelen en
theatrale audioproducties in de etalage worden gezet. De enige regel is:
waargebeurde verhalen zijn verboden!

In samenwerking met Theater MIMIK en productiehuis BRUT organiseert Ischa den Blanken op 1 juni 2024 een dag in MIMIK waarin bezoekers gezamenlijk kunnen luisteren naar live uitvoeringen van een paar van de beste fictie audioproducties die Nederland rijk is.

Programma
Op 1 juni is er tussen 13:00u en 23:00u in en om theater MIMIK van alles te beluisteren.

.
.

Zo speelt Het Rosa Ensemble, bekend van De Deense Detective (VPRO), de familievoorstelling Luister… de Nacht (6+), waarin de kleine Max vanuit zijn bedje iets hoort fluisteren, grommen en kraken.


.
.

De luisterfilm Nagasaki van Audiocollectief NOX werd genomineerd voor de Dutch Podcast Award en geselecteerd voor het Radio Drama Festival in Canterbury. In een donkere filmzaal beleeft men in surround sound een panische zoektocht door een brandende stad.


.
.

Bert Hana ontwikkelt speciaal voor het festival een live versie van zijn hoorspel MAANKALF, waarin acteurs en muzikant een lucide wereld bouwen vol samenzweringen en geheime boodschappen.


.
.

Collectief URLAND neemt je mee in een onontdekte wereld in hun voorstelling REBOOT. Door middel van binaurale audio wordt het publiek volledig opgeslokt door de duistere beelden van Tomas Dudkiewicz. En dat is nog niet alles: lokaal talent ontwikkelt korte luisterverhalen, geworteld in de stad. En er strijkt een bijzondere installatie neer in het gebouw, genaamd RADIO SUEÑO, waarin je op een soft erotische solo tocht door de ether wordt gestuurd.

Tickets
Nieuwsgierige bezoekers kunnen voor € 7,50 een kaartje kopen voor een losse voorstelling. De echte liefhebbers kunnen met een voordelige passe partout voor € 25,- genieten van het gehele hoofdprogramma. Kijk voor alle info, tijden en tickets op www.festivalschelp.nl.

Het klassieke hoorspel
De onmiskenbare opkomst en groeiende populariteit van de podcast heeft de afgelopen jaren tal van nieuwe stemmen, bijzondere verhalen en belangrijke thema’s voor het voetlicht gebracht. Toch ziet schrijver en audiomaker Ischa den Blanken één grote afwezige in het huidige podcast-aanbod: het klassieke hoorspel. De toplijsten van podcastplatforms worden gedomineerd door documentaires en gezellige 'keukentafelgesprekken’ en daar moet volgens Ischa snel verandering in komen.

Ischa door Lieke Kooyman
Ischa door Lieke Kooyman

“Voor de duidelijkheid: ik kan smullen van een sappig en slim verteld waargebeurd verhaal", legt Ischa uit, “maar er is iets bevrijdends aan het luisteren naar complete duimzuigerij. Je hoeft er niks mee, niets van te vinden. Je mag je alleen maar verwonderen over de eindeloze verbeeldingskracht van de maker. Ik deal op dagelijkse basis al meer dan genoeg met de echte wereld. Bovendien, wat is nou spannender: een schelp aan je oor zetten en je omgeving gefilterd terughoren, of alle oceanen van de wereld in je handpalm houden? Tijdens SCHELP krijg je alle ruimte om dat laatste te geloven.”


Nederland heeft een rijke hoorspeltraditie en een poel vol dappere audiomakers. Er bestaan filosofische audiocollages, duistere hoorspelen, volwassen sprookjes, thriller opera’s, kinderavonturen, installaties, audiowandelingen en films zonder beeld. SCHELP laat haar bezoekers kennismaken met een paar parels uit dit obscure aanbod. Zo hopen de organisatoren het aantal liefhebbers flink op te krikken en de interesse in het Nederlandse hoorspel te doen herleven.

Kijk voor alle info, tijden en prijzen op www.festivalschelp.nl.