Deventer Verhaal wint de Deventer Promotieprijs 2024

Op dinsdagavond 7 mei vond de feestelijke uitreiking plaats tijdens het Deventer Citymarketing event in het Burgerweeshuis. Deventer Verhaal heeft afgelopen jaar volop geïnvesteerd in Deventer op de kaart zetten tijdens het Hanzejaar.

Met als absolute topattractie De Hanze Experience in de Mariakerk die ruim 37.000 bezoekers heeft getrokken en het middeleeuws festijn waar zo’n 4000 bezoekers op af zijn gekomen en media-aandacht kreeg, de bijzondere exposities in de Waag en de onthulling van de valse muntersketel. Daarmee hebben ze het beleefbare erfgoed van Deventer een extra impuls gegeven en Deventer bij zowel haar inwoners als ver daarbuiten extra op de kaart gezet het afgelopen jaar.

Naast hun extra inzet tijdens het Hanzejaar bieden ze, veelal in het Speelgoedmuseum (met ruim 50.000 bezoekers in 2023), educatieve programma’s aan scholen waarmee ons erfgoed in beeld komt. En laten we de inspirerende tentoonstellingen in Museum de Waag niet vergeten waarmee ze het hele jaar door aan de hand van topstukken uit de stedelijke collectie de stadsgeschiedenis van Deventer presenteren.

De Deventer Promotieprijs werd dit jaar voor de 30e keer uitgereikt. De top 3 genomineerden werden op het podium uitgebreid in het zonnetje gezet. Naast Deventer Verhaal waren dit Parkcafé Mees met Stichting Vogeleiland en de IJssel. Rogier Zuiderveld en Wilmar Vlaskamp en hun team van Parkcafé Mees en Freekje Vervoord, voorzitter van Stichting Vogeleiland en alle vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan de aantrekkelijkheid en bekendheid van Deventer als prettige plek om te leven, werken, leren en ontspannen.

Daarnaast dit jaar een bijzondere nominatie, namelijk de IJssel. Kan dat, een rivier nomineren? Dat kan! Door vele betrokken Deventenaren die een bijdrage hebben geleverd aan ‘het op peil houden van de IJssel’ tijdens het hoogwater in december 2023 in het zonnetje te zetten. Judith Snepvangers, directeur IJssellandschap heeft de oorkonde namens al deze Deventenaren in ontvangst genomen.

De Deventer Promotieprijs wordt sinds 1995 jaarlijks georganiseerd door Deventer Marketing en in 2024 voor het eerst uitgereikt door Jaimie van Essen, wethouder Economie. De prijs bestaat uit een kunstwerk dat voor de winnaar persoonlijk wordt gemaakt door de Deventer edelsmeden van MinkKoot Edelsmeden.

Eerdere winnaars waren onder meer: binnenstadsmanager Peter Brouwer, rapper Snelle, interieurwinkel Carlos in Huis, Saxion, Bussink Koek, Theater Bouwkunde, NV Bergkwartier, Go Ahead Eagles, Özcan Akyol en Matz Carwash. Vorig jaar ging de Deventer Promotieprijs naar Street Art Streets.

Foto: Uitreiking Deventer Promotieprijs 2024. Eelco Versteeg en Ben Schräder van Deventer Verhaal met Jaimi van Essen, wethouder Economie. Fotograaf: Bart Ros.