Open Monumentendag Deventer 2023

In het tweede weekend van Open Monumentendag Deventer openen 50 monumenten hun deuren voor publiek. Het thema voor dit jaar is ‘Levend Erfgoed’.

Gratis kijkje nemen
Op zaterdag 9 en zondag 10 september aanstaande zijn van 10:00 tot 17:00 uur vijftig monumenten in de gemeente Deventer opengesteld voor het grote publiek. Deze dagen bieden de ultieme gelegenheid om een kijkje te nemen achter de prachtige monumentale gevels van Deventer.

Korenlint
Amateurkoren en vocale ensembles trekken op zaterdagmiddag tussen 13:30 en 16:30 uur van de ene naar de andere markante erfgoedlocatie in de binnenstad. De organisatie van Korenlint is in handen van Kunstcircuit en de vrijwilligers vanuit de Deventer koren.

Route van Goud
De Route van Goud, een speurtocht speciaal voor kinderen, gaat door de Assenstraat en de Polstraat, de oudste straten van de monumentale binnenstad van Deventer. De andere speurtocht gaat door de Menstraat en de Bergstraat. Na afloop ligt er een kleine verrassing klaar.

Viering station Deventer
Afgelopen maanden heeft Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) met tal van vrijwilligers gewerkt aan het herstel van de authentieke luiken op station Deventer. Speciaal voor Open Monumentendag is over het NS-station Deventer, dat in 2020 precies 100 jaar bestond, een film gemaakt. De film wordt getoond in filmtheater MIMIK. Op zaterdag pendelt er een replica van een stoomtrein uit 1885 die je langs verschillende plekken in de stad brengt.

Oranjevereniging Bathmen
Met ‘Levend Erfgoed’ als thema mag levend erfgoed niet ontbreken. In samenwerking met de oudste Oranjevereniging van Nederland, Oranjevereniging Bathmen, presenteert de organisatie bij korenmolen De Leeuw een actief programma voor jong en oud. Op de landgrens Bathmen-Lettele kan je vanaf 10:00 uur meedoen met ‘vogelschieten’ en deelnemen aan een wedstrijdje klootschieten.

Nacht van Goud
Open Monumentendag Deventer heeft op zaterdagavond een gouden randje. Dan start traditiegetrouw Nacht van Goud, een avond vol exclusieve voorstellingen met dans, verhalen, muziek en theater. Vanaf 20:30 uur starten diverse voorstellingen op acht locaties in de binnenstad. De locaties dit jaar zijn: De Hip Café, Broederenkerk, Penninckshuis, Grote Synagoge, Lebuinuskerk en Logegebouw Vrijmetselaars. Ook de Hanze Experience in de Oude Mariakerk en een kunstinstallatie in het Senzoragebouw zijn geopend voor publiek. Nacht van Goud is gratis toegankelijk.

Speciale website
De organisatie achter Open Monumentendag Deventer, erfgoedorganisatie Deventer Verhaal, heeft het volledige programma van Open Monumentendag Deventer 2023 gepubliceerd op openmonumentendagdeventer.nl. Tijdens het weekend zijn er bij het informatiepunt gratis wandelkaarten verkrijgbaar.