KUNSTWERK OVER SLAVERNIJ IN STADHUIS
In de publiekshal van het stadhuis in Deventer is nu een tijdelijk kunstwerk met het thema slavernij vroeger en nu te zien. Burgemeester Ron König en de Molukse kunstenaar Dominique Latoel onthulden afgelopen zaterdag de interactieve installatie.
Zaterdag 1 juli jl. stond het land in het teken van Keti Koti. Op deze feestdag wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen gevierd. Onder toeziend oog van tientallen belangstellenden en nabestaanden van slaafgemaakten onthulde burgemeester König samen met kunstenaar Dominique Latoel een kunstwerk met het thema slavernij in de publiekshal van het stadhuis.
Latoel heeft in opdracht van erfgoedorganisatie Deventer Verhaal en Street Art Streets het kunstwerk over slavernij vroeger en nu ontwikkeld. Latoel heeft hierbij actief samengewerkt met de Surinaamse gemeenschap in Deventer.
Maatschappelijke impact
Het kunstobject is niet te missen wanneer je de publiekshal van het gemeentehuis in Deventer betreedt. De kunstinstallatie bestaat uit drie grote panelen en toont met bewerkte foto’s van dwangarbeid de schaduwzijde van onze consumptiemaatschappij aan. De installatie is de hele zomer voor publiek te zien. Vanaf september verhuist de installatie van het stadhuis naar de Bibliotheek Deventer aan de Stromarkt.
Slavernijverleden van Deventer
Het slavernijverleden is een pijnlijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. In het hele koninkrijk wordt er daarom extra aandacht aan besteed tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.
In Museum De Waag is nu een kijkkast van de Surinaamse kunstenaar Gerrit Schouten te zien. De kijkkast is een herontdekt topstuk van het museum dat een bijzonder inkijkje geeft in het slavernij- en koloniale verleden van Deventer. De diorama’s van Schouten geven het koloniale leven in Paramaribo, de plantages en de jaarlijkse slavenfeesten nauwgezet weer. Ze zijn een unieke en belangrijke bron van informatie geworden over het leven van verschillende bevolkingsgroepen in Suriname rond 1820.