Ischa den Blanken presenteert derde werk KIKKERVIS als onderdeel van APORIA.

“Hoe neem je afscheid van een idee?
Waar begraaf je iets dat nooit iets is geweest?”

In KIKKERVIS verhoudt Ischa den Blanken zich tot de onomkeerbaarheid van sommige keuzes. Immers: volgens de wet van entropie zal iets dat breekt, zich nooit spontaan weer ont-breken. Voorzichtig en met besef van de breekbaarheid van het onderwerp, zoekt hij naar woorden om zijn keuze te verantwoorden en vraagt hij zich af wat het betekent om te eindigen.

De compositie van muzikaal duo fusus verbeeldt de kracht van potentie, hoe processen zich herhalen maar altijd ergens anders uit kunnen komen. De dans van Marlous van Noordwijk zoekt via spanning een weg tussen de verkramping van voorzichtigheid en de leegte van volledig loslaten.

Werk drie uit de bundel APORIA
KIKKERVIS is het derde werk van de audio bundel APORIA. APORIA is een multidisciplinair en transmediaal project waarin zeer getalenteerde kunstenaars uit uiteenlopende disciplines zich tot de audiowerken van Ischa verhouden. Zo ontstaan naast de luisterwerken bijvoorbeeld een animatie, dansfilm, graphic novel en live performances rondom de thema’s uit Ischa’s teksten.

Met taal, muziek en sounddesign worden filosofische thema's op persoonlijke wijze onderzocht. Welke rol spelen oneindigheid, natuur, potentie, breekbaarheid, tijd, sterfelijkheid, bewustzijn? Welke rol speelt ons denken, verlangen, twijfelen en niet weten in ons in-de-wereld zijn? Hoe verhouden we ons tot een wereld waarin geen eenduidige antwoorden lijken te zijn? Tussen februari en juni presenteert Ischa elke laatste zondag van de maand een nieuw werk van APORIA.

Ischa den Blanken
Ischa den Blanken (1991, Deventer) is maker, schrijver, spreker en filosoof. Hij studeerde in 2015 af als docerend theatermaker op ArtEZ Arnhem en behaalde in 2022 de Master continentale filosofie aan de Radboud Universiteit.

Als dichter won Ischa in 2017 de Spoken Award voor Storytelling. Zijn spoken word hoorspel ‘Danny | Jenny’ werd bekroond met de NTR Podcastprijs 2020. Hij gaf acte de présence op verschillende podia, waaronder dat van Poetry International, Oorzaken festival, Mensen Zeggen Dingen, Woorden Worden Zinnen, Woordwaarde festival en Met Andere Woorden.

Lees meer