Hanzejaar in Deventer van start!

What the H*nze?! Ja, wat is die Hanze nu eigenlijk? Nou, daar kom je dit jaar achter in Deventer. Vanaf 1 april vindt negen maanden lang het Hanzejaar plaats in Deventer en acht andere Hanzesteden in het oosten van Nederland. Een feestelijk jaar met een bomvol programma als ode aan de Hanze, het eeuwenoude handelsverbond. Gisteren, vandaag en de toekomst. Ze ontmoeten elkaar in Deventer tijdens events, festivals en muzikale uitspattingen, van serieus tot uitbundig en van cultureel tot economisch.

Een bomvol programma
In april gaat het feestjaar onder de noemer ‘What the H*nze?!’ van start. Een programma met ruim 120 activiteiten en evenementen met meer dan 60 betrokken organisaties. We gaan gezamenlijk op zoek naar wat de Hanze vandaag de dag nu eigenlijk is in Deventer. Wat verbindt ons? Is het dat Hanze-DNA? De eeuwenoude handelswaarden als het tonen van lef en ondernemerschap? Of bovenal de trots op onze mooie Hanzestad?

Maak kennis met de Hanze historie
Eén van de hoogtepunten is de gratis toegankelijke Hanze Experience in de Oude Mariakerk. Beleef vanaf 15 april in dit 15 minuten durende multimediale spektakel het middeleeuwse Deventer. De Hanze Experience is tevens het vertrekpunt voor de speciaal ontwikkelde Hanze Podwalk. In de Broederenkerk te Deventer is vanaf 18 juni de bijzondere tentoonstelling ‘De Heilige Nicolaas en de Hanze’ te zien over de buitengewone verering van de heilige Nicolaas in de Hanzetijd. Tot slot wordt op 22 april het Worpplantsoen omgetoverd voor het Middeleeuws Festijn Deventer. Waan je in de middeleeuwen met spannende gevechten tussen ridders, een boogschutterstoernooi, bezoek het kampement of stap aan boord van een heus Vikingschip.

Ontdek de nieuwe Hanze van Deventer
In het Hanzejaar gaan we aan de slag met de Hanzestad van de toekomst! In onze innovatieve Hanzestad, waar meer dan 2.700 tech-ondernemingen gevestigd zijn, verbindt TechFeast op 16 juni aanstormend talent met gevestigde bedrijven uit de regio. Verwacht hightech innovaties en demonstraties, die met een knipoog een link leggen naar het rijke Hanzeverleden van Deventer. Tijdens het internationale business event Hanze Trade Summit 2023 op 8 september ontmoeten ruim 100 binnen- en buitenlandse ondernemers elkaar in Deventer tijdens inspirerende kennisworkshops en matchmakingsessies. Daarnaast wordt in september in de circulaire pop-up van STEAM Station op innovatieve wijze kunst aan het bedrijfsleven gekoppeld.

Hanze 2.0
Het Hanzejaar in Deventer richt zich specifiek op jongeren o.a. door het theatraal manifest #FuN en de locatietheatervoorstelling Drifting Away van Theaterschip. Scholen kunnen hun leerlingen meenemen op Expeditie Hanze, een educatieve en (inter)actieve ontdekkingstocht door de stad. Daarnaast is er de vertelvoorstelling en het luisterboek De Hanzereis van Berend Bergenvaarder voor basisschoolleerlingen. En tot slot vindt op 14 juli de eerste editie van het What the H*nze Festival plaats, hèt festival voor en door leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum.

Klinkende Hanze
De Hanzetijd had ook een sterke invloed op de muzikale ontwikkeling binnen de Hanzesteden. Maak kennis met de klanken uit verschillende internationale Hanzesteden via de reeks Hanze Lebuïnusconcerten in de Lebuinuskerk. Geniet van optredens van de Hanzezangers en de Hanzestadband tijdens Muzikale Hanzestad Deventer op 18 juni in het Worpplantsoen. De Nedersaksen Live neemt het publiek mee naar de roemrijke Hanzetijd gekoppeld aan de Nedersaksische cultuur in Mimik op 10 mei. Lef, samenwerking en over de grenzen kijken komen op 8 april samen tijdens het experimentele muziekfestival Perifest.

De Hanze in Woord en Beeld
Ga in Museum EICAS zelf aan de slag en maak je eigen kunst met ‘Hanzewaar’ tijdens de workshops Nul #Niks. Mede dankzij de Hanze groeide Deventer uit tot prominente boekenstad. Bibliotheek Deventer organiseert in september daarom meerdere activiteiten tijdens het Hanzejaar in relatie tot het boek. In het Pulp Fiction Papier Lab krijgen afgeschreven boeken een nieuw leven en worden ze gebruikt voor diverse activiteiten. Verhalen van een Hanzestad biedt een afwisselend programma in de bibliotheek waar men de handen uit de mouwen kan steken in het makerslab. Verder komt in het najaar deel 2 uit van stripalbum De Bergenvaarders.

Op pad door middeleeuws Deventer
Het Gilde Deventer verzorgt dagelijks een individuele Hanzestadswandeling. De Hanzestadswandeling is daarnaast ook voor groepen te reserveren. Ook is er een Hanze Taalsafari en kun je met Outside Escape Deventer op zoek naar de beruchte valsemunter van Deventer.

De Hanze TenToon
Tijdens hanze | art krijgen zes bekende kunstenaars uit verschillende disciplines vanaf 1 mei exclusieve toegang tot de schatkamer van de Athenaeumbibliotheek om zich te laten inspireren door de historische collectie en deze te vertalen naar hun eigen kunst. De expositie ‘Geert Groote en de Kloof’ in het Geert Groote Huis belicht vanaf 3 juni de andere kant van het machtige Hanzeverbond. Museum De Waag presenteert vanaf 27 mei de archeologische tentoonstelling Hanzestad Deventer: Handelen in Europa. De IJsselbiënnale 2023 heeft twee speciale Hanzekunstwerken met als titel ‘(ON)ZICHTBAAR, netwerk in oude en nieuwe Hanze’. Tot slot is in de middeleeuwse Bergkerk het multidisciplinaire kunstproject Zien, horen, voelen: zoeken naar de ziel van de Bergkerk van Studio Sibyl Heijnen te zien.

Vier de Hanze
Bovenal viert Deventer feest tijdens het Hanzejaar! Op 27 mei is er een feestelijke Hanze Havendag bij de Jachthaven in Deventer, met vele nautische demonstraties, clinics, vaartochten en een show van het Flyboard Team Nederland. Iedere laatste zaterdag van de maand is op het Grote Kerkhof de (H)Eerlijke Hanzemarkt met streekproducten. De Lions IJsselvallei organiseert op 29 mei de Hanzetocht, een toertocht langs meerdere Hanzesteden. Stap op 13 juni aan boord van Koninklijk jacht de Piet Hein voor een Hanzevaartocht. Op 25 juni organiseert Fietslokaal de Meet voor wielrenners een uitdagende Hanzekoers van 73, 105 of 207 km. Later in het jaar vindt er een Hanze Handelsweek plaats in de Scheg, gaat de Hanzekaravaan langs wijken en dorpen van start, is er een speciale museumnacht tijdens 24-uur Hanze en het spectaculaire lichtevent Kleur de Hanze als afsluiting van het Hanzejaar.

Proef de Hanze
Koek mag natuurlijk niet ontbreken in Koekstad Deventer! Speciaal voor het Hanzejaar hebben Jb Bussink Deventer Koek en Vondelkoeken allebei een speciale koek ontwikkeld, passend bij de smaken van de Hanze. DAVO Bieren heeft samen met een viertal brouwerijen uit andere Hanzesteden de handen ineen geslagen en is een Kontor Tripel aan het brouwen. Medio mei verkrijgbaar op de tap en tevens los per fles verkrijgbaar. Daarnaast is er Hanzemosterd, Hanzekoffie- en thee en een Hanze Likorette verkrijgbaar. En de koek is nog lang niet op!

Hanzejaar in meerdere Hanzesteden
Het Hanzejaar 2023 vindt naast Deventer ook plaats in acht andere Hanzesteden. Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle: negen parels in het oosten laten zien dat zij al meer dan 800 jaar verbonden door water en historie. Ook in deze Hanzesteden is er een uitgebreid en feestelijk programma. Hanzejaar 2023 is een project van Hanzesteden Marketing, Stichting Deventer Marketing, de andere Hanzesteden en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Meer informatie
Meer informatie over het Hanzejaar en het programma in Deventer is te vinden op www.hanzejaardeventer.nl