Programma bekend: Deventer viert in 2023 het Hanzejaar!

Het jaar 2023 wordt een feestelijk jaar! In 2023 vindt het Hanzejaar plaats met een bomvol programma als ode aan de Hanze, waarbij waarden als lef, samenwerken, ondernemen en over grenzen kijken centraal staan. Tijdens het Hanzejaar staan Deventer en de acht andere Hanzesteden in Oost-Nederland van 1 april t/m 31 december 2023 in het teken van het eeuwenoude Hanze-gedachtengoed. Het programma varieert van feestelijk tot educatief en van cultureel tot economisch. Het programma in Deventer focust zich op de Hanzestad van vandaag, gericht op ondernemen en jongeren. Het Hanzejaar 2023 is dan ook de uitgelezen kans om Deventer op de kaart te zetten als vernieuwende, eigenwijze stad!

What the H*nze?!?

Op 1 april gaat het feestjaar onder de noemer ‘What the H*nze?!’ van start. Met een gevarieerd programma gaan we op zoek naar wat de Hanze vandaag de dag nu eigenlijk is in Deventer. Wat verbindt ons? Is het dat Hanze-DNA? De eeuwenoude handelswaarden als het tonen van lef en ondernemerschap? Of bovenal de trots op onze mooie Hanzestad?

Gevarieerd programma voor en door Deventer

Afgelopen zomer is er een oproep aan de stad gedaan om te komen met plannen en ideeën voor het Hanzejaar. Het enthousiasme was groot en dit resulteerde in meer dan 90 mooie initiatieven. Op feestelijke wijze werd op 25 november het programma onthuld door wethouder Thomas Walder (economie) en Nienke Nijboer (projectleider Hanzejaar bij Deventer Marketing).

Vier thema’s

Het programma is opgedeeld in vier thema’s;

Het thema Nieuwe Hanze bestaat uit verschillende economische activiteiten waar het ondernemen centraal staat, zoals o.a. de Hanze Trade Summit 2023 gericht op binnen- en buitenlandse ondernemers, de eerste editie van het technologisch showcasefestival TECH FEAST 2023 en de circulaire pop-up van Steam Station waarin het bedrijfsleven en de kunsten elkaar ontmoeten.

Hanze 2.0 richt zich specifiek op jongeren met evenementen die grotendeels zelf door jongeren worden vormgegeven. Maatschappelijke thema’s als duurzaamheid, over grenzen kijken en inclusiviteit komen in de activiteiten naar voren, o.a. door het theatraal manifest en de locatietheatervoorstelling van Theaterschip, een nieuw Hanzefestival voor jongeren, maar ook in de samenwerking met diverse opleidingen van Aventus en Saxion.

Het thema Hanze x Deventer vertelt de verhalen van de rijke Hanzegeschiedenis in Deventer. De Oude Mariakerk is gedurende het hele jaar ingericht als belangrijke Hanze Hotspot met een 15-minuten durende multimediale experience door Deventer Verhaal. De Hanze Hotspot is tevens vertrekpunt voor de Hanze Expeditie; een interactieve ontdekkingstocht langs de verborgen plekken van middeleeuws Deventer. Op het programma staan verder o.a. een grootschalig tentoonstellingsproject over de verering van de Heilige Nicolaas in de Hanzetijd, speciale Hanzekunstwerken tijdens de IJsselbiënnale, de uitgave van een historisch stripverhaal en zes bekende kunstenaars of artiesten laten zich ieder een maand lang als ‘Artist in Residence’ inspireren door de historische (Hanze)collectie van de Athenaeumbibliotheek.

En tot slot is het volgend jaar feest in de stad! Want Deventer viert de Hanze met o.a. klassieke concerten geïnspireerd op de muzikale handelsroutes van de Hanze, speciale Hanze producten, het overkoepelende evenement 24H Hanzesteden en Museumnacht Hanzesteden, de eerste editie van de Hanzekoers wielerronde, de Hanze Havendag, Hanze Handelsweek in de Scheg, een grootschalig afsluitend evenement en nog veel meer!

Samenwerking met andere Hanzesteden

Het Hanzejaar 2023 is een samenwerking van Deventer met acht andere Hanzesteden. Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle: negen parels in het oosten. Al meer dan 800 jaar verbonden door water en historie, uitblinkend in bedrijvigheid en gastvrijheid. Elk met een eigen gezicht, samen de Hanzesteden. Met elkaar én op zichzelf, en volop in beweging. En dat wordt in 2023 gevierd!

Meer informatie

Meer informatie over het programma is te vinden op www.hanzejaardeventer.nl. De komende periode wordt het programma verder ingevuld. Plannen en ideeën kunnen daarom nog steeds aangemeld worden op de website.