Residerende makers stellen hun makerschap open voor voorbijgangers en publiek tijdens De Ruimte in Deventer

Van eind augustus t/m begin december 2022 vindt kunstresidentie-project De Ruimte plaats voor cultuurmakers uit Deventer en omgeving. Makers van verschillende culturele disciplines hebben de mogelijkheid om ongeveer een week lang aan de Grote Overstraat 56 in de binnenstad van Deventer te resideren: werken en verblijven.

Tijdens de residentie komt de maker tot nieuw werk dat zij/hen/hij zichtbaar maakt voor het publiek. De deuren staan de gehele residentie open wat betekent dat de residerende makers zich openstellen voor de verbinding met publiek én voorbijgangers. Vaak worden de residentie-periodes afgesloten met een open presentatie van het ontstane werk.

Ruimte om te maken

De Ruimte is ingericht om makers na de corona-crisis te ondersteunen en zichtbaar te maken voor de wereld. Door middel van een estafette van residenties dragen we bij aan de heropening van de cultuursector, het weerbaar maken van haar makers en het (opnieuw) verleiden van haar bezoekers. Centraal tijdens dit project staat de gedachte ‘Ruimte om te maken’. Dit komt direct voort uit de wetenschap dat, door lockdowns, gebrek aan inkomen etc., het haast letterlijk aan ruimte ontbrak om te kunnen maken en creëren. De ruimte om te maken slaat tevens op de ruimte waarin de maker zich begeeft; in een winkelpand, aan een plein, in de buurt van een park, omgeven door Deventenaren, publiek en toeristen. De Ruimte gaat ook om financiële ruimte; de makers krijgen op een eerlijke wijze betaald voor deze residentie, wat ook buiten deze residentie-week om bijdraagt aan een gezonde beroepspraktijk. We vinden het daarbij belangrijk dat de maker zoveel mogelijk vrijheid en autonomie krijgt gedurende de residenties om qua inhoud en vorm te kunnen maken en creëren naar eigen inzicht.

"Het maakt mij ontzettend blij dat we met dit project culturele makers uit onze stad een plek kunnen geven. Een ruimte waar ze in contact kunnen komen met voorbijgangers en zo buiten hun bekende omgeving tot nieuw werk kunnen komen." - Stephanie Habicht, projectleider De Ruimte.

Onderzoeken, experimenteren en maken

Verschillende makers hebben al geresideerd in De Ruimte en de reacties van de makers en het publiek zijn zeer positief. De opening van De Ruimte vond plaats met Bart Koldewee, gecureerd door Kunstenlab, die het door hem gecreëerde werk presenteerde in de Bergkerk van Deventer. Daarna heeft Johanneke ter Stege, gecureerd door Bibliotheek Deventer, tijdens haar residentie gewerkt aan poëzie, muziek en fotografie. Als derde maker heeft Marjolijn Kroon, onderdeel van het interdisciplinaire collectief RAAKVLAK en gecureerd door dEVENTer, samen met leden van het collectief geresideerd bij De Ruimte waar ze hebben geëxperimenteerd met sculptuur. Lotte Pen, gecureerd door MIMIK, heeft samen met Teodora Ionescu tijdens hun residentie onderzoek gedaan voor een nieuw project, waarbij de rol van de muziek en de rol van de beeldende kunst afwisselend in grootte zijn. Marco Bonisimo en Laura Stam, theatermakers in de openbare ruimte en gecureerd door dEVENTer, presenteren onder de naam SUPER BAMMER een nieuw straattheater- voorstelling die ze presenteren in de lente van 2023. Tot slot heeft Vera Bon, gecureerd door het Burgerweeshuis, geresideerd in De Ruimte en gewerkt aan haar live show en haar EP Zweven die in 2023 uitkomt.

De komende maanden zullen Jeffrey Kleine Koerkamp, Jeroen Diepenmaat, Maaike Folmer en Timon Massop resideren in De Ruimte. We nodigen iedereen graag uit om tijdens de residenties voorbij Grote Overstraat 56 te gaan om de makers in actie te zien en de eindpresentaties te bezoeken om het resultaat in acht te kunnen nemen. Om op de hoogte te blijven van de residerende makers en eindpresentaties vragen we je graag de kanalen van De Ruimte in de gaten te houden.

Curatie

De residenties worden gecureerd door de verschillende cultuurorganisaties uit Deventer. Zij dragen zorg voor de keuze van een maker, zijn betrokken bij de inhoudelijke vormgeving van de residentie en dragen bij aan de zichtbaarheid ervan. Project De Ruimte wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer in samenwerking met Kunstenlab, Evenementenbureau dEVENTer, productiehuis BRUT en de deelnemende cultuurorganisaties.