Weerlicht: een avondwandeling langs projecties

Na een succesvolle eerste editie keert Weerlicht in het eerste weekend van november terug met een uitgebreider programma op meer locaties en met makers niet alleen uit Deventer, maar ook uit Zwolle, Enschede en Arnhem.

Op elf verschillende plekken in Deventer zijn er op vier aaneensluitende avonden, van donderdag 3 tot en met zondag 6 november tussen 18 en 22 uur naast lichtprojecties en animaties ook lichtinstallaties en performances te zien.

Gedurende de wandeling zweef je mee door het heelal, wordt je ondergedompeld in een meditatieve video-installatie, aanschouw je de transformatie van mens naar slak en zie je de worsteling met de onzekerheid over je lichaam. De wandeling start bij De Drie Haringen.

Deelnemende Makers

In deze editie zullen verschillende makers in de spotlight staan. Sophie Kaars Sijpesteijn legt met haar korte animatiefilms verbanden tussen actualiteit en (kunst)geschiedenis. Teodora Ionescu creëert meditatief en reflecterend werk als beeldend kunstenares en realisator van projecties, interactieve installaties, objecten en optredens.
Kim Habers tart de zwaartekracht door de lijn te bevrijden van het papier, en het papier van de wand en de kijker de ruimte te geven om eindeloos rond te dwalen. Tessa Langeveld werkt voornamelijk met computer gerenderde animaties waaruit ruimtelijke installaties ontstaan en een overlap tussen de fysieke en digitale wereld plaatsvindt.
Lotte Manders onderzoekt als filmmaker en animator hoe het zou zijn om een ander te zijn dan jezelf. Bastian Benjamin heeft in samenwerking met filmmaker Youk Brussel en danseres Rosalie van Wamel een video gecreëerd waarin muziek en dans centraal staan. Ischa den Blanken is maker, schrijver, spreker en filosoof en put uit de kracht van taal en de paradoxale verbinding die we voelen tot het onmetelijke. Zijn werk wordt ondersteund door violist en componist Pablo Kleinsmann en de animaties van Mans Weghorst.
Lisa Reilink creëert animaties die omgaan met onzekerheid: een gevoel dat niet zomaar verdwijnt, maar toch altijd wordt weggestopt. Jeroen Diepenmaat laat met zijn beeldende werk een grote voorliefde voor geluid zien en geeft kijkers de kans om zelf invloed uit te oefenen op zijn compositie. Studio Z stelt hun educatieproject tentoon waar animaties van leerlingen van groep 7 van het kindcentrum Rivierenwijk te zien zijn en we hebben een speciale open plek waar ook filmpjes te zien die door Deventenaren zelf zijn ingezonden.

Locaties

De projecties en installaties zijn te zien in De Drie Haringen (Brink 53; dit is tevens het informatiepunt), om de hoek van de Irish Elk in de Menstraat, om de hoek bij de Hip, in de steeg bij Roemar in de Walstraat, boven Siebel in de Broederenstraat, in de Bagijnenstraat, bij de bibliotheek aan de Stromarkt, tegenover New Bangkok in de Papenstraat, bij EICAS aan de Nieuwe Mark, de Korte Assenstraat en Grote Overstraat om de hoek bij de Waagschaal.

Informatieboekjes zijn vanaf 24 oktober onder meer verkrijgbaar bij Kunstenlab, MIMIK, de bibliotheek Deventer en de VVV en tijdens Weerlicht bij het informatiepunt De Drie Haringen. Weerlicht is vrij toegankelijk.

Nevenactiviteiten

In Kunstenlab is de tentoonstelling ‘no. 129 heavy frost’ van Roos van Haaften te zien. Haar vluchtige lichtbeelden zijn ‘landschappen’ samengesteld uit bouwafval, glas en spiegels die ze aanlicht met theaterlampen. Othilia Verdurmen toont tot en met 9 november in Kunsthalte een lichtprojectie van een tijdloze oneindige wereld, geïnspireerd op mythologische verhalen. Van Teodora Ionescu is ook een tentoonstelling van cutouts van papier te zien bij MIMIK. De poëtische visie op de natuur die een ruimte binnendringt, groeit en zich aanpast is van 4 november tot en met 6 januari te zien.

Weerlicht is een samenwerking tussen Kunstenlab, BRUT, De Perifeer, NachtExpo, MIMIK, Burgerweeshuis, EICAS en Studio Z en is mede mogelijk gemaakt door gemeente Deventer, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, DCC, Stichting Wesselings – van Breemen en Jeannette Hollaar Fonds.

Meer informatie: Klik hier.