De Ruimte: nieuw kunstresidentie-project in Deventer

Kunstresidentie-project De Ruimte gaat deze week van start in Deventer! Van eind augustus t/m eind
november 2022 vindt De Ruimte plaats voor cultuurmakers uit Deventer en omgeving.

Makers van verschillende culturele disciplines hebben de mogelijkheid om ongeveer een week lang op een zichtbare plek in de binnenstad van Deventer te resideren: werken en verblijven. Tijdens de residentie komt de maker tot nieuw werk dat zij/hen/hij zichtbaar maakt voor het publiek. De deuren staan de gehele residentie open wat betekent dat de residerende makers zich openstellen voor de verbinding met publiek én voorbijgangers. Elke residentie-periode wordt (onder voorbehoud) afgesloten met een open presentatie van het ontstane werk.


Ruimte om te maken

De Ruimte is ingericht om makers na de corona-crisis te ondersteunen en zichtbaar te maken voor de wereld. Door middel van een estafette van residenties dragen we bij aan de heropening van de cultuursector, het weerbaar maken van haar makers en het (opnieuw) verleiden van haar bezoekers. Centraal tijdens dit project staat de gedachte ‘Ruimte om te maken’. Dit komt direct voort uit de wetenschap dat, door lockdowns, gebrek aan inkomen etc., het haast letterlijk aan ruimte ontbrak om te kunnen maken en creëren. De ruimte om te maken slaat tevens op de ruimte waarin de maker zich begeeft; in een winkelpand, aan een plein, in de buurt van een park, omgeven door Deventenaren, publiek en toeristen. De Ruimte gaat ook om financiële ruimte; de makers krijgen op een eerlijke wijze betaald voor deze residentie, wat ook buiten deze residentie-week om bijdraagt aan een gezonde beroepspraktijk. We vinden het daarbij belangrijk dat de maker zoveel mogelijk vrijheid en autonomie krijgt gedurende de residenties om qua inhoud en vorm te kunnen maken en creëren naar eigen inzicht.

"Het maakt mij ontzettend blij dat we met dit project culturele makers uit onze stad een plek kunnen geven. Een ruimte waar ze in contact kunnen komen met voorbijgangers en zo buiten hun bekende omgeving tot nieuw werk kunnen komen." - Stephanie Habicht, projectleider De Ruimte.