Tweede editie WoordWaarde Festival tijdens Deventer Boekenmarkt

Met de Deventer Boekenmarkt als inspiratiebron vindt de tweede editie van het WoordWaarde Festival plaats van 1 t/m 7 augustus 2022. Een festival dat volledig in het teken staat van het boek, taal en literatuur. Of het nu gaat om gesproken, gezongen of geschreven taal: alles komt aan bod.
Het festival bundelt de krachten van culturele instellingen in de stad om een programma neer te zetten waarin ieder die dat wil, op zijn manier kan proeven aan wat taal ons te bieden heeft.

Deventer boekenstad

Dat zo’n festival in Deventer plaatsvindt, is geen toeval. De stad is onlosmakelijk verbonden met het boek. Met de Deventer Boekenmarkt, de Athanaeumbibliotheek − oudste bibliotheek van Nederland −, antiquariaten, uitgeverijen en talloze bekende schrijvers is Deventer bij uitstek een stad van taal. En dat mag gevierd worden.

Enthousiasme

In 2021 was alles anders: de Deventer Boekenmarkt, met jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers, kon niet doorgaan wegens de coronapandemie. Maar de ode aan de taal kwam er; met een succesvolle pilot editie van het WoordWaarde Festival. Er is bewust gekozen voor een vorm waarbij dEVENTer niet alleen als organisator, maar als verzamelaar fungeert. Zo kunnen verschillende instellingen hun bijdrage leveren aan het festival en er op hun manier invulling aan geven. En dat is terug te zien in het gevarieerde programma. Waar de bibliotheek zich richt op creatief schrijven en taalbeleving voor alle leeftijden, richten de Nieuwe Oost/BRUT en MIMIK zich op andere vormen van taal, zoals muziek en spoken word, om jongeren te inspireren. Zo is de programmering niet alleen stadsbreed gedragen: het is ook op de hele stad gericht. En dit jaar gelukkig weer mét de Boekenmarkt.

Programma WoordWaarde festival

Vol anekdotes, inzichten en opvallende feiten presenteert Wim Daniëls op vrijdagmiddag 5 augustus op een vermakelijke en luchtige manier de Geschiedenis van onze Spelling in de Bibliotheek Deventer.
In Cultureel Café De Hip (Brink 21) is daarna op vrijdagavond het ‘Groot Deventer Dictee’ terug van weggeweest. Onderwerp is het thema van de Boekenweek van 2022; De Eerste Grote Liefde, geschreven door huis-dictee-schrijver Wim Daniëls. Aan hem is het wel toevertrouwd om een net zo geestig als lastig dictee te schrijven.

In de bibliotheek zijn van dinsdag t/m vrijdag gratis workshops voor jong en oud te volgen onder leiding van professionele schrijfdocenten en zal Deventer stadstroubadour helpen om van verhaal tot song te komen. Kinderboek kapot? Boekbinder-aan-huis Jan Boersma zal - waar mogelijk - helpen het stukgelezen boek te repareren.

Op donderdag 4 en vrijdag 5 augustus vinden er beide dagen twee theatrale wandelingen plaats op het Vogeleiland. Onder de noemer Shakespeare Take Away spelen acteurs met hulp van het publiek één van zijn bekende tragedies. Krijg op ongedwongen en uiterst komische wijze een hele nieuwe kijk op dit eeuwenoude verhaal.

Hotel in het huis van Deventer (Grote Kerkhof) is voor een avond Grand Hotel Daventria; geïnspireerd door het meesterwerk van Ilja Leonard Pfeijffer: een hotel als spiegel van de wereld. Geniet van een diner en beleef de stad in muziek, spoken word en in verhalen op donderdag 4 augustus. Vrijdag 5 augustus organiseert Eigenzinnig ism MIMIK en BRUT een poëzie avond in hotel In het huis van Deventer waarin ze tentoonstellen wat voor een schoons zich allemaal in de periferie van de dichtkunst verscholen houdt. Zo doet Eigenzinnig waar het het best in is: even ouderwets het randje opzoeken. Op zondagmiddag kan een nieuwe genera¬tie taalkunstenaars het hart luchten bij het open podium van Eigenzinnig op het Vogeleiland.

Boekhandel Praamstra staat op zondag 7 augustus in het teken van bibliofiele uitgaven. Twee prominente leden van het Boudewijn Büch Gezelschap Büchmania krijgen een podium en de Deventer uitgever Petrichor presenteert zijn bijzondere uitgaven. Haal er van maandag 1 t/m zondag 7 ook gelijk een ‘pakje BOEKDRUK kunst’; een doosje met daarin een klein kunstwerk van kunstenaars uit Deventer e.o.

De tentoonstelling Woord wordt Beeld, Beeld wordt Boek in de Bergkerk (Bergkerkplein 1) brengt een grote verzameling boeken en tijdschriften bij elkaar, gemaakt en vormgegeven door beeldend kunstenaars. Geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur, toegang gratis. Gelijktijdig vindt ANTIQFair plaats; een verkoopexpositie met dagelijks lezingen en een verrassende mix van collecties met hoogwaardige kunst, antiek, boeken en prenten.

Film- en theaterhuis MIMIK heeft speciaal voor het festival twee (boeken) films geprogrammeerd; ‘Where the Crawdads Sing’ en ‘Peter von Kant’. Vinyl Deventer verwelkomt op vrijdag 5 augustus Constant Meijers (Muziekkrant Oor) over zijn nieuwste boek ‘Hotel Californië & andere rock-’n-roll verhalen’. En is de minibieb kaart ook geüpdatet met de laatste minibiebs; stippel een route uit om boeken te brengen, lenen, halen of te ruilen.
Voor de scrabbelaars organiseert Museum de Waag op vrijdagmiddag Bommen Berend Scrabble en in de Grote of Lebuinuskerk word op vrijdagavond van 20.00 tot 21.00 een presentatie over de poëtische psalmen gegeven.

Natuurlijk worden er ook verhalen verteld. Zo organiseert het Speelgoedmuseum op dinsdagmiddag een voorleesmiddag waarin oude kinderboekjes opnieuw tot leven komen. En worden er op zondagmiddag van 12.00-18.00 uur elk uur verhalen verteld door de beste vertellers op de Brink. Leuk voor jong en oud.

Tosca Niterink & Anita Janssen, Robin Bleeker, Joke van Vliet, Thomas Heerma van Voss en Gershwin Bonevacia komen op zaterdagmiddag voorbij op het balkon van MIMIK, in Praamstra Café en in de tuinkamer en op het terras van de Bibliotheek. Tijd voor lichte ironie, bizarre ontmoetingen, fijnzinnige vondsten, cabaret, verrassende gedichten, wonderlijke en originele verhalen en gloedvolle performances.

Dit jaar zal op de Brink op zondag 7 augustus geen boekenkraam maar een labyrint te vinden zijn. Bepaal zelf hoe het verhaal verloopt door lekker te dwalen door deze interactieve kunstinstallatie en stripboek tegelijk.

Op zondag 7 augustus 2022 vindt de 32e editie plaats van de Deventer Boekenmarkt van 9.30 – 17.30. In totaal zijn meer dan 500 kramen op het Grote Kerkhof en de Wellekade gevuld met vele duizenden boeken en deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Nederland. Door het grote aantal kramen is de Deventer Boekenmarkt uitgegroeid tot de grootste van Europa. De markt kenmerkt zich echter niet alleen door kwantiteit, maar ook door kwaliteit. Het aanbod varieert van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips, van kunst tot topografie. Anders dan voorgaande edities is de markt omwille van de nawerking van de coronapandemie dit jaar kleiner. Onder andere om het iconische lint van boekenkramen langs de IJssel te behouden staan er eenmalig geen kramen op de Brink en de Nieuwe Markt.

Verder zijn er op de Boekenmarkt een aantal muzikale en theatrale optredens en activiteiten. Vanuit de toren laat de stadbeiaardier ook weer van zich horen, en worden er in de Grote of Lebuinuskerk boeken verkocht waaronder oude en nieuwe bijbels. Gerard Olthaar voorziet de bezoekers op de Boekenmarkt van de laatste nieuwtjes, het wandelende dagboek van Victorine Pasman voor de laatste hersenspinsels, DonkeyTonk brengt een muzikale verassing op het IJsselterras, en worden voorbijgangers bij de Deventer Schouwburg via de digitale schermen getrakteerd op mooie, vrolijke, gekke en verwon¬derende teksten.

Organisatie

Het Woordwaarde Festival en de Deventer Boekenmarkt worden georganiseerd door Evenementenbureau dEVENTer (voorheen onderdeel van de VVV Deventer) en is mogelijk dankzij de Provincie Overijssel, de Gemeente Deventer en sponsoren van Deventer Evenementenstad. Voor meer informatie: www.deventerboekenmarkt.nl