Voorstelling met Oekraïense talenten in Schouwburg

Op vrijdag 25 maart (20:00 uur) aanstaande is de bijzondere voorstelling ‘My Land’ - uitgevoerd door 7 jonge Oekraïense talenten - van Recirquel Company te zien in de Deventer Schouwburg.

Door de oorlog in Oekraïne heeft de voorstelling ‘My Land’ van dansgezelschap Recirquel onverwacht een nieuwe betekenis gekregen. Het hedendaagse cirque-danse gezelschap bestaat voor deze productie uit zeven zeer getalenteerde jonge artiesten uit Oekraïne. De voorstelling vertelt de persoonlijke verhalen over liefde voor hun thuisland en is vanaf 22 maart in de Nederlandse theaters te zien.

My Land brengt een prachtige combinatie van moderne dans en circus. Door middel van theatrale finesse en de energie van de Oost-Europese acrobatische kunsten, ontstaat er een heel nieuw dansgenre; cirque-danse. Door gebruik te maken van een met aarde bedekt podium, wordt het publiek eraan herinnert dat een mens verbonden is met zijn of haar geboortegrond. De persoonlijke verhalen roepen beelden op van traditie, vrijheid en liefde. Nu misschien wel belangrijker dan ooit.

Iedere avond treden ze op voor hun huis, familie en vrienden. Ze zijn ervan overtuigd dat de kunst hun krachtigste instrument is om een boodschap over te brengen; ze zijn doodsbang voor de oorlog die zich afspeelt in hun eigen land. Hun herkomst is van cruciaal belang in de voorstelling; de partituur is samengesteld uit traditionele Tataarse, Moldavische en Oekraïense muziekstukken.

Geregisseerd en gechoreografeerd door Bence Vági, oprichter en artistiek directeur van het Hongaarse hedendaagse circusgezelschap Recirquel, ging My Land in première op Edinburgh Fringe Festival in 2018, waar het door critici werd beoordeeld als de beste productie. Het jaar daarop was het een doorslaand succes in Avignon OFF in Frankrijk, één van 's werelds belangrijkste festivals voor podiumkunsten. "Het is nu belangrijker dan ooit voor onze artiesten om op het podium te staan en hun kunst te gebruiken om het publiek te vertellen over hun land, over Oekraïne. "Hun dierbaren, hun families, hun vrienden, hun hele leven is nu in gevaar, daarom gaan ze elke dag het podium op om op te treden." – Bence Vagí Met al meer dan 200 voorstellingen in Frankrijk en tournees dwars door Europa, is ‘My Land’ een van de succesvolste producties van Recirquel.