Nieuw: Deventer Woordwaarde Festival

Deventer krijgt er een nieuw festival bij! Tijdens het Deventer Woordwaarde Festival staan het boek, de taal en literatuur centraal.

Ondanks de coronamaatregelen kan dit nieuwe festival doorgaan door het gespreide karakter van de activiteiten. Van 26 juli t/m 1 augustus vinden op meer dan tien locaties in Deventer ruim 30 kleinschalige activiteiten plaats, van een graffiti workshop voor jongeren tot een lezing over middeleeuwse taal en een literair diner. In 2021 vindt van dit festival de pilot editie plaats, hierna komt het festival jaarlijks terug voorafgaand aan (en als onderdeel van) de Deventer Boekenmarkt.

Boek, taal en poëzie centraal

Of het nu gaat om gesproken, gezongen of geschreven taal: alles komt aan bod tijdens het Deventer Woordwaarde Festival. Het programma biedt een goede mix van workshops, lezingen, doe-activiteiten en verdieping. En dat voor alle leeftijden.

Programma

In de Bibliotheek kunnen kinderen aan de slag met gebarentaal, jongeren met graffiti en volwassenen met lezen en schrijven. In MIMIK draaien taal gerelateerde films en kan men genieten van literaire verhalen en cabaret. Tijdens Eigenzinnig ‘Rijm & Spijs’, georganiseerd door de Nieuwe Oost, lucht de nieuwe generatie taalkunstenaars het hart in de tuin van Burgerweeshuis. Daarnaast vinden hier deze zomer diverse tuinconcerten plaats, o.a. van Merol.

In de Athenaeumbibliotheek vindt een lezing plaats over Middeleeuwse taal en Deventer Verhaal organiseert diverse activiteiten rondom dialect bij Museum De Waag. Kunstcircuit brengt de voorstelling ‘Mens’ van theatervereniging Plusleo naar de Bergkerk en in het Bergkwartier kan men tevens luisteren naar de woorden van Etty Hillesum. In de Lebuinuskerk brengt Boudewijn Betzema troostende woorden in roerige tijden.

Wil je je onderdompelen in literatuur en je daarbij ook culinair in de watten laten leggen? Reserveer dan een plekje in het IJsselhotel op de Worp tijdens het Literair Diner. Voorafgaand aan het diner stap je wellicht op de pedalen en kun je een fietsroute maken middels de IZI Travel app langs diverse mini-bieb adressen in Deventer.

Benieuwd wat er nog meer valt te ontdekken? Het gehele programma is te vinden op www.deventerboekenmarkt.nl.

Organisatie

Deventer Woordwaarde Festival is bedacht door Evenementenbureau dEVENTer als aanvullende activiteit op de jaarlijkse Deventer Boekenmarkt. Het programma is samengesteld in samenwerking met diverse culturele organisaties uit Deventer, zoals de Bibliotheek, MIMIK, Burgerweeshuis, Athenaeumbibliotheek, Deventer Verhaal, Kunstcircuit en de Nieuwe Oost. Door deze vernieuwende manier van stadsbreed programmeren is een uitgebreid en interessant programma ontstaan voor alle doelgroepen en leeftijden.

Het Woordwaarde Festival zal elk jaar terugkeren in de week voorafgaand aan de Deventer Boekenmarkt. In 2021 kan de Deventer Boekenmarkt helaas niet doorgaan, in 2022 vindt deze wel weer plaats op zondag 7 augustus.