Expositie 'Thomas a Kempis actueler dan ooit’

Dit jaar is het 550 jaar geleden dat Thomas a Kempis in Zwolle overleed. Museum Geert Groote Huis wil daarom nu graag deze voormalig inwoner van Deventer eren.

Op 21 juli openen we een expositie in onze historische kelder. Deze tentoonstelling neemt je mee langs een aantal thema’s die belangrijk waren in het leven van Thomas a Kempis, maar die ook nu nog tot onze verbeelding spreken. Zo wordt er een mooie en bijzondere boekenselectie getoond die meer laat zien van het gedachtegoed van Thomas a Kempis. Daarnaast geeft een viertal hedendaagse Deventer kunstenaars een inspirerende kijk op de invloed van Thomas a Kempis op onze tijd.

De Deventer kunstenaars hebben alle vier een thema gekozen dat goed past bij het gedachtegoed van Thomas a Kempis, maar dat ook in onze tijd een hele belangrijke rol speelt. U kunt de volgende moderne kunstwerken komen bekijken: foto’s van Astrid van Loo, een tape art kunstwerk van Egbert.EGD, schilderijen van Fikret Devedzic en een lichtkunstproject door Teodora Ionescu.

Activiteiten in dit themajaar

In het kader van het themajaar rond Thomas a Kempis organiseert Museum Geert Groote Huis: 1. Een expositie rond het leven van Thomas a Kempis in Museum Geert Groote Huis, 2. rondleidingen door het Deventer van Thomas a Kempis (maandelijks vanaf 24 juli) en 3. een boekpresentatie van ‘Thomas a Kempis: Dialoog met novicen deel 2', vertaald door Frank de Roo (op 28 september) en 4. een najaarslezing over Thomas a Kempis op 28 oktober.

Thomas a Kempis

Thomas a Kempis is geboren in het Duitse Kempen (bij Krefeld) en gestorven in het klooster op de Agnietenberg bij Zwolle. Hij studeerde van 1392 tot 1399 in Deventer op de Latijnse school die in de wijde omtrek goed stond aangeschreven, mede dankzij het werk van Geert Groote (1340-1384) en zijn Broeders van het Gemeene leven. Thomas woonde in die tijd in het arme fraterhuis (aan het huidige Lamme van Dieseplein) van Florens Radewijns, leerling en opvolger van Geert Groote en medeoprichter van de hervormingsbeweging Moderne Devotie. Heer Florens was de mentor van Thomas en hield toezicht op zijn ontwikkeling binnen en buiten school. Na zijn schooltijd trad Thomas als augustijner monnik toe tot het klooster op de Agnietenberg te Zwolle, waar hij tot priester werd gewijd en speciaal werd belast met de geestelijke begeleiding van de novicen (nieuwe kloosterlingen). Hij schreef daar diverse manuscripten, waaronder het wereldberoemde boek ‘de Navolging van Christus’. Hij bleef altijd aanhanger van de spirituele beweging ‘Moderne Devotie’.

Imitatio Christi - Navolging van Christus

Niet alleen het beroemdste boek van Thomas, maar ook - na de Bijbel - wereldwijd het meest gedrukt en gelezen. Het heeft na zeshonderd jaar nog niets aan populariteit ingeboet. Geschreven in het Latijn en aanvankelijk met de hand overgeschreven is het al snel gedrukt en in vele talen vertaald. Tot in onze tijd verschijnen vertaalde en hertaalde versies. Er zijn inmiddels meer dan 6.000 edities verschenen in 90 talen. Zelfs in de Reformatie bleef het populair. Wel zonder het boek over de heilige communie en ontdaan van andere ‘paapse stoutigheden’

Over de totstandkoming van de expositie

De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met de Bibliotheek Deventer en de Zwolse organisatie ANNO. Financiële steun kregen we van: Deventer Verhaal, Mondriaanfonds en Provincie Overijssel.

Toegang tot Museum Geert Groote Huis, inclusief de expositie, kost € 7,50. Museumkaarthouders hebben gratis toegang. Kijk voor meer informatie over de expositie en de openingstijden op www.geertgrootehuis.nl.