De coördinaten

Herberg Die Köln

  • Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle van der Wijk
  • Leestijd Leestijd 2 minuten
  • Home 5420 x bekeken

Waar? 52.2513677, 6.1583900
In de jaren ’80 van de vorige eeuw kende Deventer het drukbezochte Café de Paris, en vandaag de dag prijken de namen Saint Maxime en Saint Tropez op de gevels van twee restaurants. Stadsnamen als deze brengen een Franse sfeer naar Deventer. Misschien denk je aan croissants, Ratatouille en Franse chansons, maar ooit had zo’n naam genoemd naar een stad een heel andere betekenis. Herberg Die Köln bijvoorbeeld. Een herberg uit de Hanzeperiode waarin herbergen niet alleen plekken waren om te eten en drinken.

Is een stadsnaam een slimme marketingtruc?

Tijdens de Hanzetijd speelde Deventer een belangrijke rol als internationaal handelscentrum. De stad trok reizigers en handelaren vanuit alle windstreken, zelfs van ver buiten de landsgrenzen. Vijf keer per jaar stond heel middeleeuws Deventer op zijn kop. Dat was tijdens de jaarmarkten. Het waren enorme gebeurtenissen op de Brink. Ze duurden twee weken. Zo’n 1400 karren reden met handelswaar de stad binnen. Het was een drukte van belang.

Op de jaarmarkten kwamen vooral handelaren uit Holland, Rijnland en Westfalen. De vele herbergen in de stad zaten steevast vol. Een van die herbergen was Die Köln. De herberg was te vinden in de Assenstraat. Een gevelsteen herinnert aan de plek waar de herberg was. In de gevelsteen zien we de in aanbouw zijnde dom van Keulen en de koggeschepen. Deventer had in die periode een sterke handelsband met de in het Rijnland liggende stad Keulen.

Herberg Die Köln was een slimme verwijzing naar Keulen. Voor Keulse kooplieden wekte zo’n naam vertrouwen en een gevoel van thuis, zelfs in een verre stad. Herbergen zoals Die Köln waren meer dan overnachtingsplekken. Ze fungeerden als plekken waar kooplieden elkaar ontmoetten, handeldreven en nieuws uitwisselden. Een Keulse handelaar kon daar zijn streekgenoten treffen en rekenen op een sfeer dat hem aan thuis deed denken. Het was een uitgekiende strategie van herbergiers in een tijd waarin handelaren en reizigers op zoek waren naar iets vertrouwds in onbekende steden. Stadsnamen als herkenningspunt.

Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle v.d. Wijk

Tweewekelijks schrijven ze over plekken, plaatsen en gebeurtenissen die ze in Deventer of het buitengebied tegenkomen. De coördinaten op Google Maps zijn het startpunt voor berichten waarin historie, cultuur, architectuur en natuur het uitgangspunt vormen.