De coördinaten

Stadswandelingen

  • Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle van der Wijk
  • Leestijd Leestijd 2 minuten
  • Home 3897 x bekeken

Waar? 52.25256, 6.15974
Wandelen lijkt op het eerste gezicht een eenvoudige activiteit: je zet de ene voet voor de andere en dat blijf je continu herhalen. Maar de beweegredenen waarom mensen gaan wandelen, zijn minder eenvoudig te verklaren. Al in de tijd van de oude Grieken was de overtuiging dat wandelen ons kan helpen om wijzer te worden. De Griekse filosoof Aristoteles geloofde dat je tijdens het wandelen beter kunt onthouden wat je verteld wordt. Daarom gaf hij zijn lessen al wandelend aan zijn studenten.

Waarom maakte Aristoteles al stadswandelingen?

Ook stadswandelingen door Deventer, die vertrekken bij de VVV in het Penninckshuis aan de Brink 89, maken je wijzer. Je loopt immers letterlijk door eeuwen geschiedenis. Tussen 1100 en 1400 ontstonden veel van de moderne steden in Nederland. Door de groei van handel en bevolking veranderden kleine nederzettingen in dorpen en dorpen in steden. Deze stedelijke ontwikkeling werd in Deventer versterkt door de strategische ligging aan de rivier de IJssel. Handelaren en ambachtslieden kwamen er samen. Hierdoor ontstonden belangrijke handelsnetwerken.

Als een van de oudste steden aan de IJssel was het een belangrijke schakel in de Hanze, een handelsverbond van steden. Deventer kreeg stadsrechten en speelde een sleutelrol in de handelsgeschiedenis van Nederland. De stad werd een centrum van handel en bedrijvigheid. Dat zorgde voor verdere groei en uitbreiding van de stad. Het stratenpatroon is nog steeds te herkennen. Maak je een stadswandeling door de binnenstad, dan ervaar je in eerste instantie een ogenschijnlijk onlogische structuur van pleinen, smalle straten en kronkelige stegen daartussenin. Rechte straten zijn er nauwelijks.

Het Bergkwartier met de Bergkerk en stadsplein De Brink. De karakteristieke indeling van smalle straatjes in het Noordenbergkwartier, het oudste stenen huis van Nederland, het voormalige Buiskensklooster en de oude Vikingwal, laten de historie van de stad zien. Aristoteles wist het al: wandelend onthoud je beter wat er tegen je gezegd wordt. Dus op pad met een stadsgids als Aristoteles: de stad ligt aan je voeten!

Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle v.d. Wijk

Tweewekelijks schrijven ze over plekken, plaatsen en gebeurtenissen die ze in Deventer of het buitengebied tegenkomen. De coördinaten op Google Maps zijn het startpunt voor berichten waarin historie, cultuur, architectuur en natuur het uitgangspunt vormen.