De coördinaten

Leesbevordering door Charles Dickens

  • Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle van der Wijk
  • Leestijd Leestijd 2 minuten
  • Home 3659 x bekeken

Waar: 52.25348, 6.16101
Op 14 en 15 december is het Dickens Festijn. Maar er valt meer te beleven in het historische stadsdeel het Bergkwartier in Deventer. De Dickens Walk en het Charles Dickens Kabinet. Met de Dickens Walk ervaar je zijn boeken op eigen gelegenheid met een audio-tour. Deze tijdreis voert je door het Bergkwartier. Het Charles Dickens Kabinet is een kleinschalig museum waarin ook de verhalen en boeken van Dickens een rol spelen.

Hoe kreeg Charles Dickens iedereen aan het lezen?

Wat Dickens écht uniek maakte, was zijn schrijftalent om harde maatschappijkritiek te verpakken in een verhaal dat je tegelijkertijd liet lachen en huilen. Hij schudde de elite wakker met boeken als Oliver Twist en David Copperfield, waarin hij de schrijnende omstandigheden van wezen en arbeiders in de spotlights zette. Toch waren zijn verhalen nooit zwaar op de hand. Dickens gooide er altijd wel een maf personage of bizarre situatie tegenaan, waardoor je als lezer door de ellende heen bleef glimlachen.

Charles Dickens schreef zijn verhalen en boeken als feuilletons. Een feuilleton is een vervolgverhaal dat in hoofdstukken wordt gepubliceerd in een krant of tijdschrift. Dickens maakte gebruik van cliffhangers. Cliffhangers zijn spannende of open eindes die de lezer nieuwsgierig maken naar wat er vervolgens gebeurt. In het verhaal The Old Curiosity Shop eindigde een hoofdstuk met de hoofdpersoon Nell op de rand van de dood. Lezers zaten wekenlang in spanning. Zou Nell het redden?

In het midden van de 19e eeuw was analfabetisme wijdverspreid onder de bevolking. Dickens zag lezen als een manier om mensen uit de armoede te halen. Zijn verhaal werd als aflevering in de krant gepubliceerd, die 1 penny kostte. Een boek had vaak een prijs van meer dan 31 shilling. Dat was voor de meesten meer dan een weekloon. Dat lag tussen de 20 en 30 shilling. Door zijn verhalen als feuilleton in goedkope kranten en tijdschriften te publiceren, maakte hij ze bereikbaar voor een breder publiek. Leesbevordering voor iedereen!

Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle v.d. Wijk

Tweewekelijks schrijven ze over plekken, plaatsen en gebeurtenissen die ze in Deventer of het buitengebied tegenkomen. De coördinaten op Google Maps zijn het startpunt voor berichten waarin historie, cultuur, architectuur en natuur het uitgangspunt vormen.