De coördinaten

Geert Groote en de Moderne Devotie

  • Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle van der Wijk
  • Leestijd Leestijd 2 minuten
  • Home 2566 x bekeken

Waar? 52.25360, 6.15634
Twee bronzen beelden van volgelingen van Geert Groote (1340-1384) staan op de trappen voor het Museum Geert Groote Huis. Het zijn een broeder en zuster des gemene leven. Ze maken deel uit van de beweging van de Moderne Devotie. Het lijkt alsof ze net het museum hebben verlaten en op de trappen voorbijgangers willen helpen herinneren aan de ideeën en levenswijsheid van Geert Groote. Geert Groote, de grondlegger van de Moderne Devotie. Maar wat houdt dat in?

Waarom kun je een boek over levenswijsheid maar beter lezen?

Geert Groote komt uit een welgesteld gezin. Zijn vader was burgemeester van Deventer. Op jonge leeftijd verloor Geert zijn ouders aan de pest. Dankzij de erfenis kon hij op zijn vijftiende gaan studeren. Maar na een ernstige ziekte besloot hij afstand te nemen van zijn luxe leven. Hij stoorde zich aan de weelde waarin veel geestelijken leefden. Hij deed afstand van al zijn bezit. Geert schonk het huis van zijn ouders in Deventer aan een groep arme vrouwen, waarmee het eerste zusterhuis ontstond.

Een belangrijke volgeling van Geert was Florens Radewijns (1350-1400). Florens maakt van zijn woning in Deventer het eerste broederhuis. Geert ging aan de slag met wat de Moderne Devotie werd genoemd. Daar kwam de beweging van de Broeders en Zusters des Gemenen Levens uit voort. Maar wat houdt dat ‘gemene leven’ in? Het ging Geert om een ‘gezamenlijk’ leven met elkaar. Een leven waarin je zorgt voor de ander als de ander het even lastig of moeilijk heeft. Een samenleving waarin elk mens telt.

De ‘broeders en zusters’ leefden in gemeenschappen, maar waren geen kloosterlingen. Ze droegen geen uniform habijt en legden geen geloften af. Waar ze zich mee bezig hielden? Ze waren voornamelijk bezig met het schrijven, vertalen, kopiëren en illustreren van boeken. Deze activiteiten vormden hun voornaamste inkomstenbron en zo voorzagen ze in hun levensonderhoud. Vandaar dat één van de volgelingen van Geert de trap afkomt met een boek. Dat moet haast wel een boek zijn vol met levenswijsheid.

Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle v.d. Wijk

Tweewekelijks schrijven ze over plekken, plaatsen en gebeurtenissen die ze in Deventer of het buitengebied tegenkomen. De coördinaten op Google Maps zijn het startpunt voor berichten waarin historie, cultuur, architectuur en natuur het uitgangspunt vormen.