De coördinaten

Deventer Dubbelstad

  • Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle van der Wijk
  • Leestijd Leestijd 2 minuten
  • Home 2623 x bekeken

Waar? 52.252952, 6.141485
In Deventer kun je een ‘rondje brug’ lopen. De wandelroute gaat over beide IJsseloevers via de Spoorbrug en de Wilhelminabrug. Als je vanuit de binnenstad de Spoorburg neemt naar de overkant kom je aan het einde van de brug bij een trap. Die voert naar het Zwarte Pad en de Lage Steenweg. Links van de Spoorbrug ligt de woonwijk De Hoven en rechts een zendmast. Tegenover de zendmast ligt het natuurgebied Ossenwaard, dat eigendom is van de Stichting IJssellandschap. De linkeroever van de IJssel heeft een opmerkelijke geschiedenis.

Waarom kunnen plannen in het water vallen?

In opdracht van Burgemeester en wethouders deed het Nederlands Economisch Instituut in 1959 onderzoek naar ‘Deventer Dubbelstad’, ook bekend als de ‘IJsselsprong’. Wat was het doel van dit plan? Het gemeentebestuur wilde Deventer in jaren 60 en 70 van de vorige eeuw met 200.000 mensen laten groeien tot 250.000.

De bestaande stad moest groeien naar 130.000 inwoners. En op de linkeroever van de IJssel zouden dan 120.000 mensen wonen, waardoor er als het ware twee gelijke stadsdelen (‘dubbelstad’) zouden ontstaan. De woonwijk De Hoven zou worden afgebroken, en er zouden een nieuw stratenplan, nieuwe wijken, winkels en kantoren komen. Maar het bleef bij een plan wegens bezwaren van het Rijk, de provincie Gelderland en bewoners van De Hoven. ‘Deventer Dubbelstad’ en de ‘IJsselsprong’ verdwenen in de onderste la. De ambitueuze sprong was blijkbaar te groot.

Ook vandaag de dag zijn er woningbouwplannen voor de linkeroever. In het verlengde van de nationale bouwafspraken wil Deventer groeien met 11.000 nieuwe woningen tot 2035. In 2024 publiceerde de gemeente de ‘Kansenkaart wonen Deventer’ met zoekgebieden voor kansrijke woningbouwlocaties, waaronder ‘Stadsland’ op de linkeroever. Noordwaarts vanaf de plek waar de zendmast staat zijn er kansen voor 3.400 tot 4.100 woningen, een mix van wonen, werken en groen, en een nieuwe brug. Of deze IJsselsprong het wel haalt? Of de geschiedenis zich herhaalt? De toekomst zal het leren.

Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle v.d. Wijk

Tweewekelijks schrijven ze over plekken, plaatsen en gebeurtenissen die ze in Deventer of het buitengebied tegenkomen. De coördinaten op Google Maps zijn het startpunt voor berichten waarin historie, cultuur, architectuur en natuur het uitgangspunt vormen.