De coördinaten

De meteoriet van Diepenveen

  • Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle van der Wijk
  • Leestijd Leestijd 2 minuten
  • Home 2264 x bekeken

Waar? 52.294325, 6.129558
Maandag 27 oktober 1873. Diepenveen. Voor dagloner Albert Bos begint die dag zoals elke andere dag van de week. Hij staat vroeg op en gaat aan het werk op het land in Diepenveen. Zijn vrouw, die ook op het land werkt, gaat die dag zoals gebruikelijk met hem mee. Het is drie uur in de middag. Plotseling zien Bos en zijn vrouw een fel licht aan de hemel, gevolgd door een hard sissend geluid. Iets valt met grote snelheid naar beneden.

Hoe kan een meteoriet twee keer op aarde landen?

Dat ‘iets’ landt vlakbij in het zand. Bos en zijn vrouw haasten zich er meteen naartoe. Uit een kuiltje van ongeveer 40 centimeter diep halen ze een steen. Hij is nog ‘merkbaar warm’ Ze hebben geen idee wat het is, maar het moet iets bijzonders zijn. Ze laten hun steen aan de hoofdonderwijzer in het dorp zien. Het is een meteoriet. Maar de vondst blijft heel lang onbekend voor de wetenschap.

Er vliegen niet alleen satellieten rond de aarde maar ook stukken steen afgebroken van een komeet of misschien wel van de maan. Zo’n steen raast dan door de dampkring naar de aarde. Wordt enorm heet en vliegt in de brand. We noemen dat dan een meteoriet. Nogal wat meteorieten verdampen maar als ze zo’n 15 tot 20 centimeter groot zijn kunnen ze op de aarde terechtkomen.

In Nederland zijn er tot op heden maar zes gevonden. De meteoriet van Diepenveen is nu ‘geland’ in Naturalis in Leiden. Hij werd in 2012 per toeval opnieuw ontdekt en kwam daarmee beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. De meteoriet bestaat uit materiaal dat waarschijnlijk gevormd is bij het ontstaan van ons zonnestelsel. Oeroud en uniek. Waar de vergeten meteoriet van 68 gram sinds 1873 verbleef? Op een school in Deventer en daarna in een privéverzameling stenen bij iemand thuis.

Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle v.d. Wijk

Tweewekelijks schrijven ze over plekken, plaatsen en gebeurtenissen die ze in Deventer of het buitengebied tegenkomen. De coördinaten op Google Maps zijn het startpunt voor berichten waarin historie, cultuur, architectuur en natuur het uitgangspunt vormen.