De coördinaten

Deventer Boekenmarkt

  • Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle van der Wijk
  • Leestijd Leestijd 2 minuten
  • Home 2483 x bekeken

Waar? 52.251857, 6.160392 of 52.250481, 6.155675 of 52.251485, 6.154858
Lopen over de Deventer Boekenmarkt op zondag 4 augustus is een avontuur. Het lezen van een boek is ook een avontuur. Wat gaat eraan het lezen van een boek vooraf? Wat heeft de geschiedenis ons te vertellen? Alle geschriften begonnen met het afbeelden van voorwerpen, ook wel ideogrammen genoemd. Duizenden jaren geleden, krasten mensen tekens in kleitabletten om te communiceren.

Waarom zijn het alfabet, papier en drukpers de helden van de Boekenmarkt?

Het alfabet. Onze letters hebben een lange weg afgelegd. Het eerste alfabet, ontstaan rond 2000 voor Christus, was gebaseerd op de Egyptische hiërogliefen. De Feniciërs gaven ons de basis, de Grieken voegden er klinkers aan toe en de Romeinen verspreidden het alfabet in Europa. De Romeinen maakten het af met tekens zoals we dat nu kennen. Zonder dit wonderlijke systeem van letters zouden boeken niet meer zijn dan een mysterieus patroon van krabbels.

Dan hebben we papier. Een boek lezen dat uit kleitabletten bestaat? Niet echt handig, toch? Gelukkig kwamen de Chinezen ongeveer 2000 jaar geleden met de ingenieuze uitvinding van papier. Dankzij hen hoeven we geen zware stenen meer mee te slepen. Papyrusrollen in het oude Egypte waren een begin, maar het lichte papier maakte het allemaal zoveel makkelijker. En laten we de inkt niet vergeten. Ook een uitvinding van bijna 4500 jaar oud.

En toen was er de drukpers. De Middeleeuwen brachten ons de monniken die met de hand boeken overschreven. Dat was een hele klus. Maar in de 15e eeuw, kwam Johannes Gutenberg met zijn revolutionaire uitvinding: de drukpers. Plotseling konden boeken in grote oplagen worden gedrukt en verspreid. Als je de Deventer Boekenmarkt gaat bezoeken en een boek koopt en gaat lezen, denk dan ook nog even aan al die uitvinders: de oude Egyptenaren, Feniciërs, Grieken, Romeinen, Chinezen en de drukker Gutenberg. Ja ook als je je boeken op een e-reader leest kun je gerust aan deze uitvinders denken.

Foto gemaakt door Gerard Dubois

Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle v.d. Wijk

Tweewekelijks schrijven ze over plekken, plaatsen en gebeurtenissen die ze in Deventer of het buitengebied tegenkomen. De coördinaten op Google Maps zijn het startpunt voor berichten waarin historie, cultuur, architectuur en natuur het uitgangspunt vormen.